Η Αίγινα κατά των ιχθυοκαλλιεργειώνΗ Αίγινα μπήκε στο «χορό» των κινητοποιήσεων κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Μετά την μεγάλη συγκέντρωση φορέων της Αίγινας το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, συγκροτήθηκε η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ». Η Επιτροπή αποφάσισε για το ποιες μορφές αγώνα θα ακολουθηθούν. Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η συμμετοχή της Επιτροπής στην προσπάθεια της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών».
Δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ»:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίγινα 5 Δεκεμβρίου 2011
Με πρωτοβουλία της τοπικής εφημερίδας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ της Αίγινας και του Σωματείου Αλιέων Περιφερείας Αίγινας «ο Άγιος Νεκτάριος» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Πέρδικα, συγκέντρωση με θέμα ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ.
Την συγκέντρωση χαιρέτησε με μήνυμα που επισυνάπτεται ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, μέλος διοικούσας επιτροπής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών».
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:

-τα μέλη της Διοίκησης του Δήμου Αίγινας κ.κ. Ν. Κουκούλης (Αντιδήμαρχος), Π. Πετρίτης (Πρόεδρος Δ.Σ.), Μ. Νικολούζος (Γρ. Δ.Σ.) και Ν. Οικονόμου (Δημ. Σύμβουλος)
-οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμ. Συμβουλίου κ.κ. Π. Κουκούλης (πρώην Δήμαρχος) και Ν. Πτερούδης (πρώην Αντιδήμαρχος)
-ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας κ. Τ. Αμάφης και το μέλος του Δ.Σ. της Τοπικης Κοινότητας κ. Δημ. Μαλτέζος
-τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών – Εμπόρων και Βιοτεχνών Αίγινας κ.κ. Π. Μεθενίτης, Κ. Γκρινέζος και Λ. Μαρίνη
-ο Πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων «ο Άγιος Νεκτάριος» κ. Χρήστος Χιώτης
-ο Πρόεδρος του Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων «ο Άγιος Νικόλαος» κ. Στ. Θεριανός
-ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αίγινας κ. Ν. Κωστάκος
-η Αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Πέρδικας κα Σωζία Μαρτή
-το μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πέρδικας κα Στ. Τρίμη
-το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «ο Άγιος Λεόντιος» κα Τζένη Μαρμαρινού
Την πρωτοβουλία επίσης χαιρέτησαν με μηνύματά τους:
-Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος
-Ο πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Νήσων Σαρωνικού κ. Σπ. Σπυρίδων
-Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας κ. Στ. Καλαμάκης
-Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών – Εμπόρων και Βιοτεχνών Αίγινας κ. Ν. Γιαννούλης
-Η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «η Αιγινήτισσα» κα Σ. Κορωναίου

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Μετά από σειρά τεκμηριωμένων ομιλιών – παρουσιάσεων και παρεμβάσεων, το Σώμα της συγκέντρωσης εξέφρασε ομόφωνα την εναντίωσή του στην εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στην Πέρδικα και ευρύτερα σε όλη τη Νήσο Αίγινα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις α) στο περιβάλλον, β) στην επαγγελματική ελεύθερη αλιεία γ) στην τουριστική δραστηριότητα και ανάπτυξη της περιοχής, δ) στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Ως δράσεις για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου το Σώμα αποφάσισε:
Α) τη συγκρότηση «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ» που θα απαρτίζεται από τους:
– Χρήστο Χιώτη (Πρόεδρο του Σωματείου Αλιέων «ο Άγιος Νεκτάριος»)
– Αναστάσιο Αμάφη (Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας)
– Νίκο Οικονόμου (Δημοτικό Σύμβουλο)
– Στέλλα Τρίμη (εκπρόσωπο Εξωραϊστικού Συλλόγου Πέρδικας)
– Στάθη Νικολούζο (κάτοικο Πέρδικας)
– Στέλιο Θεριανό (Πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων «ο Άγιος Νικόλαος»)
– Νίκο Κωστάκο (Πρόεδρο Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αίγινας)
– Αλέξης Κράους (εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας)
– Κώστα Γκρινέζο (εκπρόσωπο της Ένωσης Επαγγελματιών – Εμπόρων – Βιοτεχνών Αίγινας)
-Σωζία Μαρτή (εκπρόσωπο της Επαγγελματικής Ένωσης Πέρδικας)
– Τζένη Παγούδη – Μαρμαρινού (εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ο Άγιος
Λεόντιος»)
– Μαριλένα Γιαννούλη (εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ)
– Κώστα Ντρη (εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ)
Β) Την υποβολή αιτήματος της «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ» για την συμμετοχή της στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» με τις ανάλογες υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν την ένταξη.
Γ) Την υποβολή αιτήματος για Συζήτηση Εκτός Ημερησίας Διάταξης του φλέγοντος ζητήματος των ιχθυοκαλλιεργειών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, με στόχο την ενεργοποίηση της Διοίκησης του Δήμου της Αίγινας, καθώς και την ένταξή της ως Θεσμικού Φορέα του Νησιού στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας»
Δ) Την επιδίωξη επικοινωνίας με τους Βουλευτές και τους Πολιτευτές της Περιφέρειας ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά βάσει του Συντάγματος και των Νόμων στο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.
Ε) Την διοργάνωση Ημερίδας στην πόλη της Αίγινας πριν από τα Χριστούγεννα, με σκοπό την μέγιστη δυνατή δημοσιοποίηση του θέματος στους πολίτες του νησιού αλλά και σε Μέσα Ενημέρωσης Εθνικής Εμβέλειας.
Η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ» θα συνεδριάσει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 12.30μμ, σε χώρο που θα ανακοινωθεί ,ώστε να αποφασίσει και να εξειδικεύσει τις περαιτέρω δράσεις της.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Σωζία Μαρτή και την οικογένειά της για την παραχώρηση του χώρου του εστιατορίου «ο Νώντας» για τους σκοπούς της συγκέντρωσης.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Σχολιάστε