Ημερίδα στο Γαλατά για την αγροτική ανάπτυξηΑπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την ημερίδα αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Σύσταση Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών στην Περιφέρεια Αττικής που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, στο Γαλατά.

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 17/04, στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά Τροιζηνίας, η ημερίδα αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Σύσταση Ομάδων & Οργανώσεων Παραγωγών στην Περιφέρεια Αττικής που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Γεν. Δ/ντρια Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ρόδη Αιμιλία, η Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων κ. Σταματίνα Ράφτη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Εφαρμογών της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κ. Ζαλούμη Όλγα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Νήσων.
Η ημερίδα σκοπό είχε την έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, α) για τα Σχέδια Βελτίωσης, στο πλαίσιο της έκδοσης της Πρόσκλησης για το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και β) για το Μέτρο 4.9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τροιζηνίας-Μεθάνων Κωνσταντίνο Καραγιάννη, για το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και την αγαστή φιλοξενία του, όπως επίσης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την εκτενή ενημέρωση που παρείχαν αλλά και παρευρισκόμενους αγρότες για το ενδιαφέρον τους. Τόνισε δε την ιδιαίτερη μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής για την πρωτογενή παραγωγή και ενημέρωσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τις Δράσεις και Παρεμβάσεις της ΠΕ Νήσων στον τομέα αυτόν.
Τελικός Στόχος όλων των προαναφερθέντων ενεργειών και δράσεων είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου και η ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων και προϊόντων ΠΟΠ (φιστίκι Αιγίνης, μέλι Κυθήρων, ελαιόλαδο Τροιζηνίας, κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για την είσοδο νέων στη γεωργική απασχόληση αλλά και η βελτίωση της συνολικής στρεμματικής απόδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων κυρίως μέσω της συσπείρωσης των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις ώστε να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής.
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και εκδηλώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των φορέων για διαρκή ενημέρωση.
Κλείνοντας δε, ο κ. Χατζηπέρος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής προωθεί και στηρίζει τόσο τη συνεργασία όσο και κάθε εποικοδομητική πρόταση όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και μεμονωμένων πολιτών προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Οι ημερίδες αυτές είναι πολύ καλές αφού σκοπό έχουν να ενημερώνουν τον αγρότη για τους τρόπους οργάνωσης με σκοπό να βελτιώνουν τόσο τις συνθήκες παραγωγής όσο και εμπορίας επ’ ωφελεία και των ιδίων και της χώρας.
  Αν έχουν επιτυχία ή όχι, θα φανεί από τα αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την ανάπτυξη των ομαδικών δράσεων που, θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ επιφυλακτικός ότι πρόκειται να συμβούν στον προβλεπτό χρόνο.
  Εδώ είχαμε μια Ένωση με σαφή ευνοϊκά οικονομικά αποτελέσματα για τους αγρότες και την κλείσαμε.
  Παρά ταύτα πάντα ελπίζουμε ότι μια, σε νέες βάσεις, οργάνωση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο βιώσιμη.
  Όσον αφορά την ημερίδα αφού το θέμα της ήταν η αγροτική ανάπτυξη ήταν και μια ευκαιρία να επανατεθεί και το θέμα του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου που ασφαλώς στόχευε αλλά και ακόμα μπορεί να δουλέψει με τις κατάλληλες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την γεωργική ανάπτυξη.
  Αφού έχασα την ημερίδα επειδή δεν το πληροφορήθηκα επιτρέψτε μου να θέσω το ζήτημα έστω εκ των υστέρων μέσω του φιλόξενου Porosnews.
  Και επειδή σαν σχόλιο είναι ήδη εκτεταμένο θα παραθέσω απλώς ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση.
  Η ερώτηση υποβλήθηκε από τον Δημήτρη Κοδέλα βουλευτή Κορινθίας, γεωπόνο που ξέρει καλά την συνεισφορά του Σταθμού στην εσπεριδοειδοκαλλιέργεια της Αργοναυπλίας, από τον νυν υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου (και εδώ παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, όχι και μεγάλο, τι υποστήριζε τότε και τι κάνει τώρα) και από τον κ. Θοδωρή Δρίτσα επιφανές στέλεχος της κυβέρνησης.
  Η ερώτηση:
  «Προς τον κ. Υπουργο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  Θέμα: «Εγκληματική η λειτουργική απαξίωση και εγκατάλειψη του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου».
  Ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου συνολικής έκτασης 800στρεμμάτων όπου υπάρχουν 5.000 δένδρα εσπεριδοειδών, πολύτιμο υλικό δεκάδων πιστοποιημένων ποικιλιών εσπεριδοειδών εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών, 2.000 ελαιόδενδρα, δύο γυάλινα θερμοκήπια, ένας εντομοστεγής κλωβός, γεωτρήσεις, ελκυστήρες, εργαλεία κ.ά. εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης και βρίσκεται σε καθεστώς οριακής λειτουργίας, δηλαδή ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο.
  Πλέον στο Σταθμό έχει απομείνει μόνο μία (1) υπάλληλος γεωπόνος, η οποία αγωνίζεται να τον διατηρήσει σε λειτουργία και να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων (διοικητικές, συντήρησης των κτημάτων και του φυτικού κεφαλαίου) ενώ, επίσης έχει διακοπεί η κάλυψη των αγροτών και των φυρωριούχων της χώρας με πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό.
  Επειδή είναι αναγκαία η λειτουργία του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου και θα μπορούσε να παρέχει εξαιρετικά σημαντικό έργο για την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπως:
  -Συγκέντρωση και Αξιολόγηση των καλύτερων ντόπιων και ξένων ποικιλιών
  -Αξιολόγηση ποικιλιών σε συνδυασμό με διάφορα υποκείμενα.
  -Υγειονομικό έλεγχο παλαιού και νέου υλικού για ιώσεις.
  -Πολλαπλασιασμό και διάθεση γνήσιου και υγιούς φυτικού υλικού με τη μορφή δενδυλλίων, εμβολίων και σπόρων.
  -Εξεύρεση νέων ποικιλιών και κλώνων.
  -Διατήρηση ποικιλιών που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών.
  Επειδή εάν δεν στελεχωθεί άμεσα ο Σταθμός και συνταξιοδοτηθεί η τελευταία εναπομείνασα εργαζόμενη γεωπόνος θα χαθεί μια πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία που αφορά τη λειτουργία του Σταθμού και οι δυνατότητες του πολύτιμου υλικού που υπάρχει
  Επειδή, ειδικά η εσπεριδοκαλλιέρργεια ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα ιώσεων (τριστέτσα, εξώκορτις, κ.ά.) και είναι κρίσιμη για το μέλλον της, τόσο η παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστιού υλικού όσο και η έρευνα για νέες ποκιλίες και υποκείμενα
  Επειδή είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται έτοιμες δημόσιες υποδομές και παράλληλα οι αγρότες να βρίσκονται αβοήθητοι και χιλιάδες νέοι γεωτεχνικοί με ειδικές γνώσεις και διάθεση προσφοράς να μένουν αναξιοποίητοι και να ωθούνται στην ανεργία, την ετεροαπασχόληση και τη μετανάστευση
  Επειδή το όποιο κόστος επαρκούς στελέχωσης του Σταθμού θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη στους αγρότες, την αγροτική οικονομία, ανάπτυξη και την Εθνική οικονομία
  Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Θα προχωρήση το Υπουργείο σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να στελεχωθεί ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου με όλο το απαιτούμενο μόνιμο γεωτεχνικό διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και να εξασφαλιστεί η συνέχιση κσι η ανάπτυξη της λειτουργίας του;
  2. Υπάρχει σχέδιο όσον αφορά τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;
  Οι ερωτώντες βουλευτές
  1.Κοδέλας Δημήτρης
  2.Αποστόλου Ευάγγελος
  3.Δρίτσας Θοδωρής»
  Υπάρχει βέβαια και το κοινό, εν έτει 2014, ενυπόγραφο αίτημα Χατζηπέρου, Δημητριάδη, και Καραγιάννη, για συνέχιση λειτουργίας του Σταθμού.
  Και προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: Αφού όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας συνηγορούν την στελέχωση και συνέχιση της λειτουργίας του Σταθμού γιατί δεν το καταφέρνουμε;
  Όπως αναρωτιόταν και ο αείμνηστος ‘’Εθνάρχης’’ Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».
  Τάσος Γκούμας,
  γεωπόνος, συνταξιούχος Δ.Υ.

 2. Ο Δημήτρης Κοδέλας, ένας εκ των τριών που υπέγραψαν την παραπάνω ερώτηση που παρέθεσε ο κύριος Γκούμας, αποχώρησε από τον ΣυΡιζΑ τον Ιούλιο του 2015, μαζί με άλλους βουλευτές-μέλη της ΚΟΕ, όντας βουλευτής Αργολίδας (ήταν και υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης). Δεν συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και ενημέρωσε τους ψηφοφόρους του για τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση:
  http://kodelasdimitris.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

  Συνεπής και έντιμος, διαπιστώνοντας τη μετάλλαξη του ΣυΡιζΑ έκανε αυτό θα έκανε ο πολιτικός που τιμά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του, χάριν των οποίων ο ίδιος κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του, και το κόμμα του την εξουσία.

  “όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση”
  Στη φράση αυτή συνοψίζεται όλη η δυστυχία μας.

  Για όσους παρέμειναν και συνεχίζουν με ζήλο την μνημονιακή πολιτική ΝΔ-ΠαΣοΚ, έκπληξη θα ήταν αν αυτά που έλεγαν ως αντιπολίτευση τα εννοούσαν κιόλας και τα εφάρμοζαν όντας τρία χρόνια+ κυβέρνηση. Γράφεις τόμους με τις υπεσχημένες αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσες υποσχέσεις του ΣυΡιζΑ.

  υ.γ.
  Ο Δημήτρης Κοδέλας για τα μέτρα που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο και αφορούν στην αγροτική παραγωγή:
  http://kodelasdimitris.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html

 3. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Φίλε Τάσο, ως Γεωπόνος που είσαι και θα είσαι για πάντα, ακόμα κι αν πήρες σύνταξη, συντάσσομαι 100% με τις απόψεις σου. Το μόνο στοιχείο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς από κανένα, είναι οι γνώσεις του. Οι γνώσεις είναι και το μόνο στοχείο που προσδίδει κύρος στον άνθρωπο.
  Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων κακών, συμβαίνουν και δύο ακόμα πράγματα οδυνηρά:
  1/Όποιος δεν ξέρει ότι δεν ξέρει, νομίζει ότι ξέρει, και
  2/Ό,τι δηλώσεις είσαι, σύμφωνα και με τη ρήση του αξέχαστου Γιάννη Τσαρούχη.
  Γιατί στα λέω όλα αυτά; Χμ. Είναι απλό. Μη μου ζητήσεις να σου φτειάξω τα υδραυλικά στο σπίτι σου, γιατί θα παρακαλάς, “άλλο κακό να μη σε βρει”!
  Ο φίλος σου Άρις

Σχολιάστε