“Ζητείται τραγουδιστής για 50+1 τραγούδια”: Το νέο βιβλίο του Άρι ΑντάνηΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του ποριώτη συγγραφέα Άρι Αντάνη. Το βιβλίο έχει τον τίτλο ” ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ για 50+1 τραγούδια” και είναι το 15ο βιβλίο του συγγραφέα.

Ευχόμαστε στον Άρι Αντάνη να είναι καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο και δημοσιεύουμε κριτική,  που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΕΘΝΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ» του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας.

Γράφει ο Νίκος Λαβίδας , Γενικός γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας.

Έχετε ξαναδεί τέτοιο τίτλο σε βιβλίο; Συνήθως έτσι είναι οι αγγελίες. Πχ ΖΗΤΕΙΤΑΙ νέος με μηχανάκι για ντελίβερι. Το μόνο από τα βιβλία που είχε ως τίτλο το ρήμα Ζητείται, ήταν του αείμνηστου Αντώνη Σαμαράκη το «Ζητείται ελπίς». Αλλά… άλλο ελπίς κι άλλο… τραγουδιστής. Μου κίνησε την περιέργεια κι έτσι ρώτησα το συνάδελφο και φίλο μου Άρι Αντάνη:
-«Τι σκαρώνεις, ρε Αντάνη, πάλι εδώ;»
Μου τα εξήγησε όλα, αν και είχα διαβάσει το προοίμιο και το σκεπτικό στα λεγόμενα «αφτιά» των εξωφύλλων.
-«Δεν σκαρώνω τίποτα», μου απάντησε. «Έχω κάνει μία ακόμα αυτοέκδοση ενός βιβλίου- είναι το 15ο στη σειρά- και πράγματι ψάχνω για ένα τραγουδιστή, για να τραγουδήσει ένα , δύο, τρία… όσα θέλει, από το 50+1 τραγούδια που περιλαμβάνει το βιβλίο μου. Άρα ο τίτλος είναι πράγματι και αγγελία, γιατί πράγματι ζητείται τραγουδιστής».
><><><><><><>< Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή, όπως τα είδα εγώ, από το αντίτυπο του βιβλίου που έχω στα χέρια μου: ///Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, εμφανίζουν, σε σμικρογραφία για να χωρέσουν, 50 (+1) «άλμπουμς» παλιών δίσκων βινυλίου 78 στροφών, που, όπως μου είπε ο Αντάνης, έχει στο αρχείο του. ///Στις αριστερές (ζυγές) σελίδες του σώματος του βιβλίου, όπως το ανοίγουμε, βλέπω τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των τραγουδιστών καθενός από τα «άλμπουμς» των εξωφύλλων, με λίγους από τους στίχους των τραγουδιών στην πρωτότυπη γλώσσα τους. ///Κάθε μια από τις μονές (δεξιές) σελίδες περιλαμβάνει την απόδοση ενός ολόκληρου τραγουδιού από τα 50 (+1) «άλμπουμς», στη νεοελληνική γλώσσα, δηλαδή 51 στίχους των τραγουδιών στα Ελληνικά. (Και… Μακεδονικά, όπως λέει με νόημα ο ίδιος). ///Πρόκειται για πολύ μεγάλες και πασίγνωστες επιτυχίες, που θεωρούνται κλασικές πια, με λόγια στη δική μας γλώσσα. Αλλά δεν είναι απλώς μια απόδοση των νοημάτων. Οι στίχοι των ξένων τραγουδιών στα Ελληνικά είναι έτσι βαλμένοι που να μπορούν να τραγουδηθούν, μέχρι συλλαβής. ///Δυο χρόνια δούλευε αυτό το εγχείρημα ο Αντάνης, κι όπως μου αποκάλυψε ήταν παρα πολύ δύσκολη δουλειά. Σκέψου ότι είναι ήδη δύσκολο να μεταφράσεις ένα απλό κείμενο από μια γλώσσα στην άλλη. Αν πρόκειται για απόδοση τραγουδιού, βασισμένη στο γνήσιο μουσικό μοτίβο και τη μελωδία, ο συντελεστής δυσκολίας πολλαπλασιάζεται. ///Για να πετύχει ο φίλος μου αυτό που είχε στο νου του και να διαπιστώσει αν ο στίχος στα Ελληνικά ταιριάζει σωστά, τα τραγούδησε ο ίδιος με την κιθάρα του. Για τα σολαρίσματα έκανε χρήση κι ενός μικρού, όχι ακριβώς πνευστού, αλλά μεμβρανοφώνου «οργανακίου» που λέγεται cazoo. /// Κάθε αντίτυπο του βιβλίου συνοδεύεται και από ένα δίσκο DVD, όπου ο Άρις τραγουδάει τα 50+1 άσματα. ///Άκουσα αρκετά. Δεν είναι και τόσο… άσχημα! Η ηχητική απόδοση βέβαια είναι πτωχή και η ποιότητα είναι χαμηλού επιπέδου διότι: > Ο άνθρωπος δεν είναι κιθαρωδός και βέβαια δεν είναι τραγουδιστής. Αυτά απλώς είναι τα «χόμπις» του. ‘Άλλο τραγουδιστής κι άλλο πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. (Πάντως, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι εξωυπηρεσιακές ενασχολήσεις, τα λεγόμενα «χόμπις», επιδρούν θετικά και χρηστικά, τόσο στην ποιότητα της δουλειάς μας όσο και στην εξέλιξη της καριέρας του καθενός μας. Αυτό το δηλώνει επίσημα και το μεταφέρει ως μήνυμα στα Ελληνόπουλα. Ξέρετε τι μου έλεγε, χαριτολογώντας;
«Για να προαχθείς δεν φτάνει να είσαι διακεκριμένος στη δουλειά σου. Πρέπει, είτε να είσαι ενταγμένος επίσημα σε κάποιο κόμμα ή άλλη ισχυρή οργάνωση κλπ, είτε να έχεις χόμπις. Αυτό ήταν ευδιάκριτο στα συμβούλια, στις εισηγήσεις, στις διαπραγματεύσεις, ακόμα και στις εγκυκλίους και τα υπηρεσιακά σημειώματα. Όταν έχεις χόμπις όλοι σε καλοδέχονται και βλέπουν τη διαφορά στη δουλειά σου. Οι επαφές σου με τους ανωτέρους και τους κατωτέρους σου, με τους πελάτες και τους συναδέλφους παίρνουν μια χροιά ευρέως πνεύματος, που πάντα αρέσει σε όλους. Φυσικά υπάρχουν και τα… στραβόξυλα που, πέρα από το κόμμα τους- που είναι πάντα αυτό που κυβερνάει- δεν παίρνουν χαμπάρι για τίποτα άλλο».

>Η ηχογράφηση έγινε σε ένα απλό μικρό ηχοληπτικό μηχάνημα (σαν δημοσιογραφικό μαγνητοφωνάκι), και όχι σε κάποιο μουσικό στούντιο, με φίλτρα και υψηλής πιστότητας τεχνικά μέσα.
Νομίζω αξίζει να αποκτήσει κάποιος αυτό το 15ο βιβλίο του συναδέλφου μας και φίλου Άρι Αντάνη, μαζί με το DVD που το συνοδεύει. (Νίκος Λαβίδας, Γ.Γ. ΣΕΠΕΤΕ)

Εκ Πόρου ορμώμενος

///Ο Άρις Αντάνης γεννήθηκε στον Πόρο. Εκεί τέλειωσε Γυμνάσιο και Λύκειο. Στη συνέχεια
προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα, μετά από Πανελλήνιο Διαγωνισμό, μεταξύ αριστούχων όλων των Λυκείων της πατρίδας μας.
Τοποθετήθηκε στο Κατάστημα Πόρου και εργάστηκε και στα Υποκαταστήματα Ύδρας και Σπετσών. Μετά την επί 31 μήνες θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, ως Υπαξιωματικός Διαχειριστής με Εξειδικεύσεις «Κρύπτο-τηλέτυπα» και τοποθέτηση στο Χημείο, στο ΝΑΤΟ (Βέλγιο) και στο Ναρκαλιευτικό «Φαίδρα», επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα και μετατέθηκε σε επιτελικές θέσεις της Διοίκησης.
Υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος, εξάντλησε την ιεραρχία και παραιτήθηκε με τον ανώτατο βαθμό του Διευθυντή Διοίκησης.
>Κατέχει Πτυχίο Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλοσοφικής Σχολής Τμήμα Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
>Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
>Κατέχει διπλώματα:
-Marketing και Management, του Emmanuel College, Cambridge
England
-Marketing και Management, του Management Center Europe, Brussels
Belgium
-Bank Strategic Marketing και Management, της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων
-Negotiations, Ειδικά σεμινάρια στον Τομέα Διαπραγματεύσεων .
///Με τη Λογοτεχνία (Διήγημα, Χρονογράφημα, Ευθυμογράφημα, Θέατρο, Δοκίμιο, Αναλύσεις, ποίηση), ασχολείται από τη νεανική του ηλικία, μέχρι σήμερα.
>Έχει ήδη κάνει 15 εκδόσεις βιβλίων, έχει δημοσιεύσει πάμπολλα άρθρα του σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και έχει βραβευθεί με τιμητικά διπλώματα, επαίνους και διακρίσεις σε ποικίλες λογοτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις.
>Η θεατρική κωμωδία του «Χοτέλ Βένους» παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Πόρο και Γαλατά Αττικής το χειμώνα του 2015.
>Έχει διασκευάσει την κλασική κωμωδία ‘Όρνιθες’ του Αριστοφάνη για παιδάκια Νηπιαγωγείου. Παίχθηκε με επιτυχία πολλές φορές στο 21ο Νηπιαγωγείου Ιλίου.
Στο ίδιο Νηπιαγωγείο παίχτηκαν και:
>«Οι εννέα Καλλιπάτειρες», δικής του επινόησης με θέμα την εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 2004)
>«Η Ελλάδα και η Νεράιδα». (Συμμετοχή στη διασκευή αυτής της διδακτικής παιδικής κωμωδίας.)
>Η θεατρική παράσταση «Ο Αριστοφάνης, οι θεοί του Ολύμπου, τα πουλιά και τα παιδιά» είναι μία από τις αυτοεκδόσεις του και αποτελεί διασκευή της … διασκευής της κωμωδίας «Όρνιθες» για ενήλικες, που θα παίζουν τους ρόλους των παιδιών νηπιαγωγείου.
///Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής διαφόρων εντύπων.
///Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Περιοδικής έκδοσης «ΕΘΝΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ» του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας.
///Είναι μέλος του Diasporic Literature Spot, που εδρεύει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας για τη διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών σε όλο τον κόσμο.
///Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική (Κιθάρα, φωνή).
>Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες με διάφορα σχήματα (Σόλο, Ντούο και ως μέλος πολλών χορωδιών, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Θεωρεί τις χορωδίες, ως το πιο σπουδαίο μουσικό είδος, λόγω της ανάγκης για ομαδικότητα, συνοχή, πειθαρχία, μελέτη, σύμπνοια και αρμονία του πνεύματος.)
>Έχει μελοποιήσει στίχους δικούς του αλλά και άλλων αξιόλογων ποιητών, καθώς και δύο ποιήματα του μεγάλου Έλληνα Συγγραφέα κ. Τάκη Χατζηαναγνώστου.
>Έχει στιχοποιήσει και μελοποιήσει ένα απόσπασμα από πεζό κείμενο του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Παναγιά».
///Ζητάει συγγνώμη από όλους τους αναγνώστες, για το γεγονός ότι ο ίδιος αποφάσισε, για παράξενες αιτίες, να γραφτούν όλα τα παραπάνω.
(Ίσως επηρεάστηκε από μια δική του ατάκα που λέει: Μην μεγαλοποιείς τα προτερήματά σου διότι δεν θα σε πιστέψει κανείς. Μη κρύβεις όμως τις αλήθειες και μη μεγαλοποιείς ούτε τα μειονεκτήματά σου, για λόγους μετριοφροσύνης, διότι τότε θα σε πιστέψουν όλοι).[]
Σχολιάστε