Ερώτηση Χριστόφορου Μπουτσικάκη στη Βουλή για την τραγωδία στον Πόρο και την υπογειοποίηση των καλωδίωνΕρώτηση  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

                                                            

Η πτώση του ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Γαλατά και τον Πόρο, κατόπιν πρόσκρουσης σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, οδήγησε στον τραγικό θάνατο και των τριών επιβαινόντων σε αυτό.

 

Συγχρόνως, από την πρόσκρουση στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησί.

 

Η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και η συντονισμένη δράση των συναρμόδιων φορέων επέτυχαν την ταχύτατη επιδιόρθωση των βλαβών και την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με την ύπαρξη των καλωδίων στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επιδεικτικά αγνόησε.

 

Μολονότι δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, προκύπτει ότι, ήδη από το Μάιο του 2018, ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων είχε επισημάνει εγγράφως την επικινδυνότητα των καλωδίων και ζητούσε τουλάχιστον την τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων, ώστε οι πιλότοι να προειδοποιούνται για την παρουσία τους (Τα Νέα, Πόρος: Σήμα κινδύνου από το 2018 για τα καλώδια, Τετάρτη 21-8-2019).

 

Οριστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η υπογειοποίηση – υποβρυχιοποίηση των καλωδίων, παρά το κόστος και το χρόνο που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

– Προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα μέσω της υπογειοποίησης – υποβρυχιοποίησης των καλωδίων; Και εάν ναι, πόσο άμεσα δύναται να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης

Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

 
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Συγνώμη, με όση ευγένεια κατορθώνω να διατηρώ, όταν ακούω τέτοιες βλακείες που ασφαλώς απευθύνονται σε νοητικά καθυστερημένους, να πληροφορήσω τον εξυπνότατο (κ.) Μπουτσικάκη ότι τα καλώδια δεν τοποθετήθηκαν πριν 5 χρόνια, επι της αλήστου φιλολαϊκότητας κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για να τύχουν της ‘’αγνόησης’’ της επόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά καμμιά 40αριά χρόνια πριν, ίσως και περισσότερο.
  Δηλ. (κ.) Μπουτσικάκη οι προηγούμενες από του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κυβερνήσεις δεν ‘’αγνόησαν’’ το θέμα επιδεικτικώς;
  Εγώ πάντως (κ.) Μπουτσικάκη αν ήξερα ότι εκλέχτηκα από ψηφοφόρους που χάφτουν τέτοιες ‘’εξυπνάδες’’, για λόγους αυτοεκτίμησης θα παραιτούμην από βουλευτής.
  Όσο για το θέμα που αναγράφεται στην ερώτηση του εξυπνότατου (κ.) Μπουτσικάκη για την ‘’έγκαιρη’’ (μετά από 50 χρόνια) επικινδυνότητα των καλωδίων μη ‘’μου την πέσει’’ κανείς αν δεν είναι επαρκώς γνώστης. Δηλαδή κατά τη εγκατάσταση των καλωδίων δεν βρισκόταν κάποιος να επισημάνει την επικινδυνότητα στη περίπτωση που κάποια αλάνα θα μετατραπόταν σε μη εγκεκριμένο ελικοδρόμιο;
  Και μια ακόμα παρατήρηση: Ο ερωτών διανοούμενος βουλευτής δεν ρωτάει ‘’πότε θα αντικατασταθούν τα καλώδια με υπόγεια’’ αλλά ‘’αν προτίθεται’’ το Υπουργείο να το επιδιώξει!!!
  Και το Υπουργείο θα απατήσει: Ναι. Βεβαίως.
  Και ανάλυση των όσων διαβάζουμε, το καταφέρνουμε.

 2. Nikl says:

  Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια “στεντώρια’αντιπολιτευτική φωνή στην περιοχή μας.Αυτή του κ Γκούμα

 3. Παναγιώτης Γ. Ανδρέου says:

  Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

  Με αφετηρία το σχόλιο του κ. Γκούμα, επιτρέψτε μου να διατυπώσω τα εξής:

  1. Δεν διάβασα το κείμενο της επερώτησης, γιατί με απώθησε το εισαγγελικό ύφος και η επίπλαστη θλίψη που εκφράζει η συγκεκριμένη φωτογραφία που συνοδεύει τη σχετική είδηση (ακόμα κι αν είναι αρχείου, δεν παύει να δηλώνει κάποια στοιχεία κατά τη «γλώσσα του σώματος». Το ζητούμενο δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η διόγκωσή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαμε (και έχουμε) ένα σοβαρότατο θέμα, αυτό της υποθαλάσσιας σύνδεσης του Πόρου, για την ηλεκτροδότησή του, με το δίκτυο της Πελοποννήσου.
  2. Κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικοί και ιδιαίτερα όσοι βλέπουν την πολιτική ως καριέρα, συχνά, προτιμούν ως δέκτες των μηνυμάτων τους (λόγου ή εικόνας) τη χαζομάρα και τη χυδαιότητα.

 4. Παναγιώτης Γ. Ανδρέου says:

  Καλημέρα.

  Διαβάζοντας, τελικά, το κείμενο της επερώτησης, δεν κατάλαβα τον όρο “υποβρυχιοποίηση”. Προφανώς, αναφέρεται στην υποθαλάσσια σύνδεση. Διαφορετικά, θα πρέπει να ανήκει στην ομάδα λέξεων, όπως ναρκαλιευτικοποίηση, φρεγατοποίηση, αντιτορπιλικοποίηση κ.ο.κ.

  Λύπη.

 5. Τάσος Γκούμας says:

  Παιδιά ευχαριστώ.
  Ένα αδύναμος γεράκος είμαι που με ενδυναμώνουν θετικά σχόλια αλλά αντέχω ακόμα και στα αρνητικά.
  Όταν έγινε η Δικτατορία το ’67, κάποιος πήγε να ενημερώσει τον, γέρο πια, Γεώργιο Παπανδρέου στο διαμέρισμά του.
  Πρόεδρε, του είπε, έγινε Δικτατορία και έγινε αναστολή των άρθρων 1,2,5,10 κ.λ.π. του Συντάγματος, που ο κ. Λούλης στο βιβλίο του το κρίνει φυσιολογικό.
  Τότε ο Παπανδρέου του είπε: «Πάρτε μου όλες τις εξουσίες αλλά αφήστε μου τον Τύπο». Τόση σημασία έδινε στον Τύπο.
  Τώρα λοιπόν που αρχηγός κόμματος και Πρωθυπουργός για πρώτη φορά, όσο θυμάμαι, έχρισε τον εαυτό του Πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ, που υπ’ όψιν είναι Εθνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και όχι ΚΡΤ, δηλ. Κομματική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, και τα υπόλοιπα ΜΜΕ ελέγχει ο κ. Μαρινάκης δεν μας μένει άλλη διέξοδος από το φιλόξενο Porosnews και το facebook που προσπαθώ να μάθω τώρα στα γεράματα.
  Ευχαριστώ.

Σχολιάστε