Ερώτηση Ιωάννη Π. Μελά με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια στις περιοχές της Τροιζηνίας – Μεθάνων και ΠόρουΟ Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Α’ Πειραιά & Νήσων Ιωάννης Π. Μελάς, κατέθεσε την υπ’ αριθμ 2317/3-12-2019 ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στις περιοχές της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και του Πόρου.

 

Στην ερώτηση του, ο Ιωάννης Π. Μελάς, επισημαίνει την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και του Πόρου, λόγω της χαμηλής τιμής του λαδιού καθώς και του δάκου που έχει “χτυπήσει” την ελιά, ο οποίος σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες ευνοεί την ανάπτυξη του ηλιοσπόριου καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή.

 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως πλέον πολλοί ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας αυτής της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, δεν μαζεύουν την παραγωγή τους, με συνέπεια να χάνουν εισόδημα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, το οποίο είναι σημαντικό για την επιβίωση τους.

 

Μάλιστα τονίζει στην ερώτηση του, τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την υποβάθμιση τόσο της ποιότητας όσο και της τιμής του ελαιολάδου.

Ο Ιωάννης Π. Μελάς, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να ενημερωθεί, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών προβλημάτων για τους ελαιοπαραγωγούς καθώς και εάν θα δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

 

Τέλος, ζητά να ενημερωθεί για ποια μέτρα είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δάκου καθώς και το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Σαββας Αθανασίου says:

  Ο βουλευτής Γ. Μελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και υποστηρίζει ότι στην Τροιζηνία και στα Μέθανα “μειώθηκε η παραγωγή του ελαιοκάρπου”, ότι “υποβαθμίστηκε η ποιότητα του”, ότι “δεν συλλέγεται ο καρπός λόγω έλλειψης εργατικών χεριών” και ότι “οι ελαιοπαραγωγοί οδηγούνται εφέτος στην καταστροφή”. Δεν γνωρίζω ποιος τους έδωσε όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά αν έκανε μια βόλτα στην περιοχή μας θα έβλεπε τι γίνεται στα Λιτρίβια και θα διαπίστωνε και την ποιότητα του λαδιού μας. Είναι μια καλή χρονιά με ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Θα ήθελα τη γνώμη σας…

 2. Τάσος Γκούμας says:

  Κακό πράγμα να παίζεις κομματικά παιχνίδια όταν ένας ολόκληρος κλάδος, μια ολόκληρη οικογένεια αγροτών έχει έλθει σε απόγνωση.
  Ο κ. Μελάς ίσως δεν προκανε να παραστει ή να διαβάσει την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού στο ίδιο ιυπουργείο κ. Σταύρου Αραχωβίτη με αριθμό 227/18-11-2019, δηλαδή πριν 15 μέρες από τον κ. Μελά, όπου ο νυν υπουργός ξεκαθάρισε ότι (από τα πρακτικά της Βουλής):
  ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μεγάλη, λοιπόν, επιτυχία. Γιατί είναι επιτυχία; Διότι δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με ποιον, στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών;Κυρίως σε σχέση με το ισπανικό ελαιόλαδο. Εδώ, όμως, να είμαστε όλοι συνεννοημένοι. Είναι πλεονέκτημα αν αυτό οι ελαιοπαραγωγοί μας και οι μεταποιητές μας το αξιοποιήσουν ως πλεονέκτημα. Τους διαμορφώνει η Κυβέρνηση ένα τεράστιο πεδίο για να κινηθούν. Τους διαμορφώνει μια μεγάλη αγορά, στην οποία έχουμε καλύτερο ελαιόλαδο,σε θεαματικά καλύτερες τιμές. Ωραία! Έτσι, λοιπόν -πάμε τώρα στο επίπεδο των εμπορικών πολιτικών-, θα πάμε σε αύξηση του τυποποιημένου; Γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για να επιτύχει. Αυτό, λοιπόν, εξαρτάται από τους τυποποιητές μας και από τους παραγωγούς μας. Η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας εξαρτάται από την μεταξύ τους συνεννόηση. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει να πάρει το λάδι να το πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν να κάνουν τη δική τους δουλειά.
  Αν αυτό συμβεί, τότε σας διαβεβαιώ ότι θα έχουμε θεαματική αύξηση της τιμής του ελαιολάδου. Αν αυτό δεν συμβεί,σας διαβεβαιώ επίσης για κάτι: ότι θα έχουμε μείωση της τιμής του ελαιολάδου. Γιατί θα έχουμε μείωση της τιμής τουελαιολάδου; Θα έχουμε μείωση της τιμής, γιατί το ισπανικό ελαιόλαδο που ξεμένει, θα προσπαθήσει να κερδίσει άλλες αγορές και ένας από τους τρόπους που θα το κάνει αυτό είναι μειώνοντας την τιμή.
  Καταλάβαμε;
  Σωστά το είπει ο υπουργός. ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ. Αλλά αυτό έπρεπε να το λέει η παράταξή του πριν 60 χρόνια, όταν μαχόταν κατά των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  Τώρα για να γίνει η οργάνωση αυτή απαιτούνται τουλάχιστον 5 χρόνια. Γι αυτό μην περιμένουμε κάτι από την Κυβέρνηση.
  Και κάτι άλλο: Ο καρπός δεν υποφέρει από ‘’ηλιοσπόριο’’. Σιγά μη κινδύνευε και από πασατέμπο. Από ‘’γλοιοσπόριο’’ υποφέρει μετά από νύγμα δάκου του οποίου η καταπολέμησή άρχισε πολύ καθυστερημενα. τον Αύγουστο. Και εδώ να σημειώσω ότι και τα προηγούμενα χρόνια άρχιζε πιο αργά.
  Δεν παίζουμε κομματικά παιχνίδια.
  Όχι μόνο ενδιαφέρον για δημόσια έργα που έχει και μαξούλι.
  Γι αυτό λίγη σοβαρότητα και ενδιαφέρον από ΟΛΟΥΣ.

 3. ΙΧ says:

  Από… γελοιοσπόριο που έχουμε ανάγκη, ποιος θα φροντίσει να αποκτήσουμε, έστω και λίγο;

Σχολιάστε