Εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες: Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός!Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» μας έστειλαν την ακόλουθη επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΔΙΑΣ ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ ΑΒΕΕ Πόρος 1 / 3 / 2012

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΚΑΝΕΝΟΣ,
ΔΕΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.»

Διαβάσαμε, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα σας, την ανάρτηση του άρθρου με τίτλο «Απαντήσεις από την Πρωτοβουλία για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του Πόρου» για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τα ιχθυοτροφεία και σε αποκατάσταση της αλήθειας σας αναφέρουμε τα ακόλουθα.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι φερέφωνα κανενός, δεν εξαναγκάζονται από κανέναν και δεν χρησιμοποιούνται από κανέναν.
Οι εργαζόμενοι μάχονται περήφανα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, για το μέλλον των οικογενειών τους, μέσα σε ένα νόμιμο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας.
Μας προσβάλλουν ως προσωπικότητες και χαρακτήρες, οι αναφορές ότι δήθεν εκβιαζόμαστε και «σπρωχνόμαστε», για να εκδηλώσουμε την αγανάκτησή μας ή τους φόβους μας για το μέλλον, όπως κάθε εργαζόμενος σήμερα στην Ελλάδα.
Το να γράφεται ότι μας έβαλε η εταιρεία «ΔΙΑΣ ΑΒΕΕ» να διαμαρτυρηθούμε και μάλιστα ότι «…για άλλη μια φορά επιστράτευσε τους εργαζόμενους», είναι ύβρις για εμάς τους εργαζόμενους.
Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν εκβιάζουμε ούτε απειλούμε. Είμαστε εργάτες και επιστήμονες που προστατεύουμε & διεκδικούμε τη δουλειά μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν είμαστε γόνοι πλούσιων οικογενειών, είμαστε εργαζόμενοι κι απαιτούμε σεβασμό απ’ όλους, τόσο ως προσωπικότητες όσο κι ως εργαζόμενοι.
Με την επιστολή μας αυτή καλούμε τον συντάκτη του δελτίου τύπου να ανακαλέσει όσα συκοφαντικά γράφονται στο δημοσίευμά σας περί δήθεν επιστράτευσής μας.
Πιστέψτε μας είναι φοβερό το αίσθημα της ανασφάλειας, της αγωνίας αλλά και της ανάγκης για επιβίωση όταν νιώθεις ότι αύριο – μεθαύριο θα βρεθείς χωρίς εργασία, και το λυπηρό αλλά και το αστείο ταυτόχρονα, όταν στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης απειλούνται να χαθούν θέσεις εργασίας όχι υπό καθεστώς πτώχευσης εταιρείας, αδυναμίας πληρωμών μισθών κλπ, αλλά διότι δήθεν υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος από τις ιχθυοκαλλιέργειες..
Σε αυτό το σημείο, να θυμίσουμε ότι το 2008, όλα άρχισαν από μια μελέτη του ΠΑΚΟΕ, (αστήρικτη από επιστημονικής άποψης) στην οποία αναφερόταν ότι οι θάλασσες του Πόρου είναι μολυσμένες και επικίνδυνες.
Τα όσα γράφονταν στην έκθεση καταρρίφθηκαν με έγγραφα του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και μετρήσεις (και του Δήμου Πόρου).
Μετά προχωρήσανε το 2010 -2011 στην καταστροφολογία, στις ανακρίβειες, την παραπληροφόρηση, στην δημοσιοποίηση χαρτών για κλουβιά μέσα στο Νεώριο και στο Λιμανάκι της Αγάπης. Και αυτό καταρρίφθηκε από χάρτες της πολιτείας, την ψήφιση του χωροταξικού που δείχνουν ΜΟΝΟ τις περιοχές που ήδη υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, στην βόρεια πλευρά του Πόρου.
Τώρα προτείνουνε στο να απομακρυνθούν όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από το νησί. Και αυτές που υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια.
Προτείνουν δηλαδή να απομακρυνθούν ουσιαστικά όλες οι οικογένειες που ζουν τόσα χρόνια και εργάζονται στις ιχθυοκαλλιέργειες και στηρίζουν οικονομικά την τοπική κοινωνία.
Προτείνουν να γιγαντωθεί η ανεργία.
Δηλαδή, φύγετε εσείς, μόνο εμείς εδώ, το θέλουμε για δική μας χρήση.
Οι εργαζόμενοι είμαστε πεπεισμένοι και σίγουροι (όχι με λόγια και υποσχέσεις) με πραγματικές μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας από επίσημες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια του νόμου και μισθώσεων μέχρι το τελευταίο μέτρο και απολύτως καθαρές από πλευράς υδάτων – πυθμένα.
Η ανυπαρξία μόλυνσης του περιβάλλοντος πρακτικά έχει αποδειχτεί εδώ και χρόνια από τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Υπάρχουν αχινοί, δελφίνια, φώκιες, ψάρια που ζουν κάτω και γύρω από τα κλουβιά.
Ζητάμε από τον κο Κατσικάρη (Αντιπεριφερειάρχη Νήσων) να ανακαλέσει την απόφασή του όπως του δίνει το δικαίωμα ο νόμος (1650/86 Άρθρο 30), ο οποίος στην τελευταία παράγραφο αναφέρει ότι «σε περίπτωση συμμόρφωσης της επιχείρησης με τους κανόνες της λειτουργίας, ο Νομάρχης (πρώην νομάρχης, είναι νόμος του 1986) μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση του για οριστική παύση λειτουργίας της επιχείρησης».
Λέμε ΟΧΙ στην κατάληψη όλου του νησιού με ιχθυοκαλλιέργειες, να παραμείνουν μόνο οι υπάρχουσες άδειες,( που κάποιες είναι εδώ και 25 χρόνια στο νησί) και ο Πόρος να χαρακτηριστεί κορεσμένη περιοχή για υδατοκαλλιέργειες.
Θα παραμείνουμε φύλακες και προστάτες της θάλασσας όπως κάναμε τόσα χρόνια τώρα. Γιατί ζούμε από αυτήν.
Θα αγωνιστούμε και θα δράσουμε δυναμικά εμείς και οι οικογένειές μας, μην ξεχνώντας ποτέ ότι κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν σαν σύγχρονους λεπρούς σε μια σύγχρονη Σπιναλόγκα. Καλούμε τους κατοίκους του Πόρου, και όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα πέρα από άρρωστους εγωισμούς, από πολιτικά και περιουσιακά συμφέροντα να μας συμπαρασταθούν έχοντας την σιγουριά ότι και ο τουρισμός και η αλιεία και ο πρωτογενής τομέας μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, εποικοδομητικά και όλοι μαζί να ανεβάσουμε αυτόν τον τόπο ένα σκαλί παραπάνω μέσα από την ανάπτυξη, την προβολή και την παραγωγή.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων
ΙΩΣΗΦΕΛΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΣΠΟΥΡΛΑΚΟΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΚΩΣΤΑΣ says:

    ρε ολοι ρουφιανη ιστε εκι κερος φτανη για να φιγεται απο το νιση ι μοναδες και σοβαρα ονοματα εχεται βαλη για να σας υποστειριξουν.

Σχολιάστε