Εργαζόμενοι σε ιχθυοκαλλιέργειες συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στη δημιουργία ΠΟΑΥ στον ΑστακόΤις δυνάμεις τους με την Επιτροπή Αγώνα που αντιστέκεται στη δημιουργία ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων στην Αιτωλοακαρνανία, ενώνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΝΙΡΕΥΣ Ιχθυοκαλλιέργειες Ν. Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση ενάντια στις πρακτικές των εταιρειών, την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται ήδη και τον κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής τους.

Διαβάστε την αποκαλυπτική ανακοίνωση των εργαζομένων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΑΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμπολίτες, δημότες αυτού του άτυχου αλλά πανέμορφου τόπου!
Το σωματείο μας σαν φορέας που ενδιαφέρεται όχι μόνο για τα εργασιακά μας δικαιώματα-συνθήκες αλλά και για το κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλει να μοιραστεί μαζί σας κάποιες σκέψεις για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ. Θεωρεί υποχρέωσή του να πάρει θέση για το μείζων αυτό θέμα!
Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες δεκαετίες τώρα, διατυμπανίζουν ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική οικονομία. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι διαχρονικά το ζητούμενο για αυτές ήταν η αύξηση των κερδών και η μείωση του κόστους εις βάρος πάντα των εργαζομένων.
Ποιες θέσεις εργασίας άραγε;

Τις δίμηνες συμβάσεις που κρατούν σε εργασιακή ομηρία συναδέλφους:
Το ελλειπές προσωπικό, η φύση της εργασίας και η υπερεντατικοποίησή της που έχει ως αποτέλεσμα την υπερκόπωση των εργαζομένων; Σημειωτέων στον πολιτισμένο κόσμο η υπερκόπωση αποτελεί ασθένεια.
Η απουσία επιχειρησιακής σύμβασης;
Τις εργολαβοποιήσεις τμημάτων;
Ή μήπως υπάρχει δέσμευση νομικής φύσεως για την εντοπιότητα των εργαζομένων; Υπόσχονται ανάπτυξη μέσω νέων θέσεων εργασίας και, φάσκοντας και αντιφάσκοντας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους (βλ ανακοίνωση φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ) ότι οι 500 εργαζόμενοι του κλάδου στην περιοχή ανησυχούν για την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα. Κατά τα λεγόμενό τους η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη. Γιατί άραγε; Ενέχουν κάποια απειλή για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας τα λεγόμενό τους; Ή μήπως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους συναδέλφους ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη των στόχων τους;
Μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται και το μείζων θέμα των περιβαλλοντολογιών επιπτώσεων, που αφορά το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια τη ζωή. Μπορούν να μας πουν για το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στις Εχινάδες νήσους και στον Άγιο Παντελεήμονα;
Τελικά αναρωτιόμαστε τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε για τον τόπο μας! Θέλουμε ένα μοντέλο μονόπλευρης ανάπτυξης, όπου οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών θα είναι κράτος εν κράτει, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός κλπ;
Τελικά τι είδους επένδυση είναι αυτή; Από ποιους γίνεται; Με ποιους μιλάμε τελικά σαν φορείς, σαν κοινωνία;
ΤΪ αντισταθμιστικά οφέλη θα έχει για την κοινωνία , τον τόπο, η δέσμευση του τελευταίου φιλέτου της περιοχής μας;
Οι ανησυχίες μας-προβληματισμοί, θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο δικοί μας. Είναι μιας ολόκληρης κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον της, σε ,έναν τόπο που καθημερινά παρακμάζει!
Κατόπιν αυτών συντασσόμαστε με την επιτροπή αγώνα ώστε να παραδώσουμε την απίστευτου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερου περιβαντολλογικού ενδιαφέροντος περιοχή στις επόμενες γενεές ως έχει.
Καιρός να ξαναγίνουμε κοινωνία και όχι ζούγκλα πολυεθνικών!
Σχολιάστε