Επιστολή Δημάρχου Πόρου για βιολογικό και υδροφόροΓράφει ο Τάσος Γκούμας –
Αγαπητοί αναγνώστες,
σας κοινοποιούμε επιστολή του Δημάρχου Πόρου που απαντά στην πρότασή μας ”Για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού στην Τροιζηνία”.
Σημειώνουμε ότι η πρόταση του Δήμου Πόρου που έγινε αποδεκτή και χρηματοδοτήθηκε για τη μελέτη για τον βιολογικό του Πόρου και που προβλέπει επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και το Γ’ στάδιο ώστε να είναι κατάλληλα για άρδευση έγινε πριν την αποστολή εκ μέρους μας της πρότασής μας.
Ο Δήμος δηλαδή κινήθηκε πρωτοβουλιακά για το θέμα, επομένως δεν είνάι απλώς συμπαραστάτης αλλά παράλληλα ενεργών για το κεφαλαιώδες αυτή ζήτημα.
Επίσης οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι και η Περιφέρεια τόσο το 2016 όταν αποστείλαμε αίτημα με 300 περίπου υπογραφές όσο και το 2017 που αποστείλαμε τις νέες προτάσεις μας, έδωσε οδηγία να προχωρήσει η υπόθεση.

Το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη έχει ως εξής: 

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ηλεκτρονική επιστολή αναφορικά με το νερό στην Τροιζηνία.

Αγαπητέ Τάσο,
Καταρχήν θέλω να ανταποδώσω τις ευχές για μία ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη υγεία και επιτυχίες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του νερού στην Τροιζηνία, επί του οποίου με αξιέπαινο τρόπο προσπαθείς να προκαλέσεις κινητοποίηση και αναγκαίες ενέργειες πριν να είναι αργά, θέλω να επισημάνω τα εξής:
Ως Δήμαρχος Πόρου, δεν έχω καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανομβρία στον κάμπο της Τροιζηνίας και για τον λόγο αυτό δεν θέλω -και δεν θα μπορούσα- να παρέμβω σε ένα ζήτημα που εμπίπτει αποκλειστικά στα διοικητικά όρια του γειτονικού Δήμου και επί του οποίου βαρύνουσα σημασία μπορεί να έχει μόνο η θέση και οι ενέργειες του συναδέλφου Δημάρχου Κώστα Καραγιάννη. Μοναδικά σημεία στα οποία ο Δήμος έχει ρόλο, ως χρήστης των υδάτων, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα ακόλουθα: (1) η χρήση των γεωτρήσεών του στον κάμπο της Τροιζήνας (αλλά και του Λεμονοδάσους) για την ύδρευση του νησιού του Πόρου και (2) η διαχείριση και η απόρριψη στον Πόρο όλων των ακαθάρτων υδάτων των δημοτικών δικτύων του Γαλατά και του νησιού του Πόρου, τα οποία και προέρχονται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα. Επί των ανωτέρω δύο σημείων έχω ήδη τοποθετηθεί και δημοσίως, αλλά ενεργώ αντίστοιχα και σε προγραμματικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες δράσεις του Δήμου μας, με τον εξής τρόπο:
1) Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο Δήμος μας θέλει να στραφεί, και ήδη έχει υποβάλει σχετική Μελέτη και αναζητά χρηματοδότηση και χώρο εγκατάστασης, στη λύση της αφαλάτωσης, η οποία θεωρώ ότι είναι η μόνη η οποία διασφαλίζει σταθερή επάρκεια νερού. Εφόσον η λύση αυτή ξεκινήσει να εφαρμόζεται, θα μπορέσει σταδιακά να αντικαταστήσει τις πηγές ύδατος που προέρχονται από τις γεωτρήσεις πρωτίστως του κάμπου. Αν όλα μάς πάνε καλά και το μοντέλο αποδειχθεί επιτυχημένο, σκοπός είναι η δυναμικότητα των μονάδων αφαλάτωσης σταδιακά να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και ιδανικά θα ήταν να καταφέρναμε μετά από κάποια χρόνια να βασίζαμε την υδροδότησή μας μόνο στην αφαλάτωση, ώστε να «ξεκουραστεί» ο υδροφόρος ορίζοντας των περιοχών από όπου αντλούμε νερό επί δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, με την πρώτη λειτουργία τέτοιων μονάδων θα ελαττωθεί οπωσδήποτε η σημερινή ευρεία χρήση των νερών του κάμπου Τροιζήνας.
2) Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των ακαθάρτων, έχω χαρακτηρίσει επανειλημμένα ως μη-ορθολογικό τον σχεδιασμό με βάση τον οποίο τα ακάθαρτα ύδατα Πόρου και Γαλατά καταλήγουν στο βόρειο Πόρο όπου και πετιούνται στη θάλασσα. Το ορθολογικό θα ήταν να ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο, δηλαδή τα ακάθαρτα να στέλνονταν από τον Πόρο στον Γαλατά και από εκεί προς τον κάμπο, όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει τριτοβάθμια επεξεργασία και το νερό αυτό να αξιοποιείται για άρδευση. Σού παραθέτω αυτούσιο σχετικό απόσπασμα του προεκλογικού μου προγράμματος το 2014: «Εξέταση από κοινού με τον Δήμο Τροιζηνίας, της δυνατότητας μελλοντικής αντιστροφής του δικτύου με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στον κάμπο της Τροιζήνας και αξιοποίηση του εξαγόμενου ύδατος για αρδευτικούς σκοπούς». Εμείς ούτως ή άλλως προγραμματίζουμε να εγκαταστήσουμε τριτοβάθμια επεξεργασία στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων τα επόμενα χρόνια (έχουμε αναθέσει Μελέτη και έπεται η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του έργου), ωστόσο και πάλι το εξαγόμενο νερό θα πετιέται κατά κύριο λόγο στην θάλασσα, με μοναδικό όφελος ότι θα είναι πιο καθαρό… Προφανώς θα ήταν αστείο να θεωρήσουμε ότι στην φάση εκείνη θα υπήρχε περίπτωση να φτιαχτεί ένα ακόμα δίκτυο με το οποίο θα ξαναστέλναμε το καθαρό πίσω στον κάμπο (κάτι τέτοιο θα διεκδικούσε βραβείο ηλιθιότητας και σπατάλης ενέργειας). Το μόνο ορθολογικό σενάριο θα ήταν να γινόταν «σήμερα» η αντιστροφή του υφιστάμενου αποχετευτικού δικτύου και να κατασκευαζόταν μία μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων στον κάμπο. Το σενάριο αυτό όμως, παρότι ορθολογικό είναι απολύτως μη- ρεαλιστικό, αφού επί της πρότασης αυτής δεν έχω ακούσει κανέναν άλλον να εκφράζει θετική άποψη (Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων ή Αντιπεριφέρεια), ή έστω να μην παριστάνει ότι δεν το ακούει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου, θέλω να θυμίσω ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2016 στο Γυμνάσιο Γαλατά λάβαμε όλοι την υπόσχεση από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, ότι η σχετική Μελέτη θα εντασσόταν με αναμόρφωση στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2017 και προσωπικά μάλιστα είχα πει ότι, εφόσον αυτό γίνει, θα έπρεπε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι. Εξ όσων γνωρίζω, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, όπως επίσης δεν γνωρίζω να έχει μπει ο σχετικός κωδικός ούτε στον Προϋπολογισμό του 2018. Επομένως, επιθυμώντας να συνδράμω στην προσπάθειά σας, θα συνιστούσα να επανέλθετε ζητώντας από την Περιφέρεια άμεση ένταξη της Μελέτης στον Προϋπολογισμό του 2018.

Ο Δήμαρχος Πόρου

Ιωάννης Δημητριάδης

 

Αγαπητέ μας Δήμαρχε,

η με την επιστολή σου επίσημη συστράτευση του Δήμου για το θέμα μας, ισχυροποιεί τις προσπάθειες που έχουν την ανεπιφύλακτη στήριξη ολόκληρου, είμαστε βέβαιοι, του Τροιζηνιακού Λαού.

Αυτό προκύπτει και από τη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη μέσω του Porosnews επί δίμηνο αλλά και από αλλεπάλληλες συζητήσεις με αγρότες που όχι μόνο μας προτρέπουν να προχωρήσουμε αλλά το απαιτούν.

Προχτές συγκεκριμένα συζητούσα με τον Ν.Θ. καλλιεργητή ανθοκομικών σε θερμοκήπιο στην Καλλονή που μου ανέφερε ότι ήδη, πριν μπει ο Μάης, η γεώτρησή του έφτασε τις 4.000 μονάδες αλατότητας που σημαίνει σχεδόν απαγορευτική χρησιμοποίησή του για άρδευση.

Αυτό που δυστυχώς το νοιώθουν μόνο οι αγρότες σημαίνει ότι ήδη είναι πολύ αργά.

Θα αναπροσαρμόσουμε τις προτάσεις μας σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των συμμετασχόντων στη  δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου για τον βιολογικό και την επανάχρηση του προϊόντος του βιολογικού για άρδευση, με την οποίαν συμφωνούμε και ως προς τη χωροθέτηση της μονάδας που προτείνεται, που είναι σαφώς και λογικό.

Τις προτάσεις αυτές, όπως διαμορφώθηκαν, θα υποβάλλουμε στις υπηρεσίες του Δημόσιου που διαθέτουν και τις επιστημονικές γνώσεις και αρμοδιότητα, να μας διορθώσουν ή συμπληρώσουν και θα ενημερώσουμε οπωσδήποτε όλους

Οι υπηρεσίες που θα αποστείλουμε όλο αυτό το υλικό είναι:

1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
,

 

  1. Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών Περιφέρειας Αττικής.
  2. Δ/νση βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων, περιφέρειας Αττικής.
  3. Δ/νση τεχνικών έργων Π.Ε. Νήσων Αττικής.
  4. Αποκεντρωμένη Πελοποννήσου, Δ/νση Υδάτων.
  5. Αρχαιολογία Πειραιά
  6. Δασαρχείο Πειραιά.

 

Ο παραπάνω φάκελος θα κοινοποιηθεί στην κ. Περιφερειάρχη, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη και στους κ.κ. τοπικούς Δημάρχους.

 

Με εκτίμηση,

Τάσος Γκούμας.

 

 

 
Σχολιάστε