Επιβεβλημένη η αντιπλημμυρική θωράκιση του ΠόρουΓράφει ο Μπ. Κανατσίδης –

Η καταστροφή στη δυτική Αττική, η ανείπωτη αυτή τραγωδία, ήρθε να μας θυμίσει όλα όσα ζήσαμε κι εμείς στον Πόρο πριν από 3 χρόνια.

Ευτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014 δεν χάσαμε ανθρώπους μέσα στη λάσπη που έπνιξε το Ασκέλι και τον Συνοικισμό, συνεπώς η χθεσινή καταστροφή στην Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό που συνέβη στον Πόρο. Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί τον βασικό παράγοντα που μετατρέπει την καταστροφή υποδομών και περιουσίας, σε ανθρώπινη τραγωδία.

Οι θεομηνίες όμως δεν είναι καθημερινά φαινόμενα. Οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που ο βαθμός δυσκολίας της αντιμετώπισης τους, εξαρτάται από το μέγεθος των ανθρωπίνων εγκλημάτων του παρελθόντος και των, επίσης ανθρωπίνων, παρεμβάσεων με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Όμως ακόμη και τότε, η – υποτιμημένη από τον άνθρωπο – δύναμη της φύσης, μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχες απρόβλεπτες καταστάσεις. Ακόμη και τα προηγμένα και ισχυρά κράτη, πλήττονται από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές. 

Ωστόσο, οι θεομηνίες και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως αυτά που εκδηλώθηκαν εχθές  στη δυτική Αττική και πριν από τρία χρόνια στον Πόρο, μετατρέπονται σε πολιτικό πρόβλημα από την ανυπαρξία της αντιπλημμυρικής θωράκισης με έργα που γίνονται για να διορθώσουν εγκληματικές και ατιμώρητες παραλείψεις. 

Σήμερα συνειδητοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικής πολιτικής στον Πόρο. Συνειδητοποιούμε την αναγκαιότητα εκτέλεσης σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Ασκέλι, στην Πέρλια, στον Συνοικισμό και, μεταξύ αυτών, την αναγκαιότητα της ανακατασκευής του γεφυριού μπροστά από το νεκροταφείο. Το έργο που έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στον Πόρο. Ένα έργο που  χαρακτηρίστηκε ως “άχρηστο” από κάποιους ξερόλες δημοσιολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Υπομονή, κατανόηση και προσοχή στις μετακινήσεις μας λοιπόν. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί με τη στήριξη όλων μας. Το οφείλουμε στο νησί. Για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με αυτές του Δεκέμβρη του 2014 στην περιοχή του Συνοικισμού.Σχολιάστε