Επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων ζητούν οι κάτοικοι της χερσονήσουΜε ομόφωνο ψήφισμα οι κάτοικοι των Μεθάνων σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου το πρωί εξέδωσαν ψήφισμα, που ήδη κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο ζητούν την επανίδρυση του Δήμου Μεθάνων, επικαλούμενοι σειρά επιχειρημάτων. Ως συνοδευτικά έγγραφα κατέθεσαν ομόφωνες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της Λουτρόπουλης, του Μεγαλοχωρίου, της Κουνουπίτσας και της Κυψέλης. Επίσης, ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.200 υπογραφές και αποφάσεις συλλογικών οργάνων και συλλόγων της Χερσονήσου. Συγκροτήθηκε επιτροπή που συναντάται με βουλευτές και αρμόδιους εισηγητές που επεξεργάζονται την αναδιάρθρωση του νόμου του “Καλλικράτη”. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Ένας από τους πρώτους Δήμους, που δημιουργήθηκαν το1834, μετά τον νικηφορο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, ήταν ο Δήμος Μεθάνων και είναι αρχαιότερος του Δήμου Πειραιά, που ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1835! Ο νομοθέτης του «Καλλικράτη», όχι μόνο αγνόησε την ιστορία της περιοχής της Χερσονήσου Μεθάνων, αποσιώπησε ιστορικά σύγχρονα δεδομένα, όπως το γεγονός ότι ο Δήμος Μεθάνων είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες Λουτρόπολεις της χώρας και ο πρώτος Δήμος της πρώην Επαρχίας Τροιζηνίας.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου ( 3852/2010) του «Καλλικράτη» εξακολουθούμε να θεωρούμε ασέβεια απέναντι στην ιστορία των Μεθάνων την κατάργηση του Δήμου Μεθάνων, αλλά και την παράλειψη του ονόματος Μέθανα, στο όνομα του νέου Δήμου Τροιζηνίας, που δυστυχώς αποτυπώνει γεωγραφικά μόνο μέρος της Επαρχίας Τροιζηνίας.
Εμείς οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Μεθάνων ζητάμε την αποκατάσταση της ιστορίας της περιοχής μας και την επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων, για τους εξής λόγους:
1. Ενώ έχει σταλεί στους Δήμους και στον δήμαρχο επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών με το οποίο καλούνται τα δημοτικά συμβούλια να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον «Καλλικράτη», αυτό δεν έχει κοινοποιηθεί ούτε στην μειοψηφία, ούτε στα Τοπικά Συμβούλια. Αυτό είναι μια απλή απόδειξη πως αντιμετωπίζουν οι «Καλλικρατικοί» δήμαρχοι της μειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων και τις γεωγραφικώς πληθυσμιακά μειοψηφίες.
2. Όπως επισημαίνουν στην ομόφωνη απόφαση τους τα Τοπικά Συμβούλια της Λουτρόπουλης, του Μεγαλοχωρίου, της Κουνουπίτσας και της Κυψέλης και συνηγορούν σε αυτό οι εκλεγμένοι σύμβουλοι εκ Μεθάνων του συνδυασμού μας ότι ο νέος Δήμος «είναι μεγάλος σε έκταση, αλλά με λίγο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία του, αλλά με πολλά προβλήματα λόγω χωροταξικής ιδιαιτερότητας και αυξημένο κόστος υπηρεσιών προς τους δημότες».
3. Η σύνδεση της Χερσονήσου Μεθάνων με τον Πειραιά γίνεται από δύο αιώνων με ακτοπλοϊκά πλοία. Εφέτος, που μειώθηκαν δραματικά τα δρομολόγια των πλοίων και η πτώση του τουρισμού στην Λουτρόπολη και στην Χερσόνησο έπεσε στο 90% τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες και στο 60% τον Αύγουστο, η αντίδραση από τον Δήμο Τροιζηνίας ήταν ανύπαρκτη. Το γεγονός ότι ο Γαλατάς, έδρα του Δήμου εξυπηρετείται από Πόρο ακτοπλοϊκώς, αφήνει παντελώς αδιάφορη την δημοτική ηγεσία. Μάλιστα σε σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη ο δήμαρχος απέρριψε τις προτάσεις των φορέων των Μεθάνων με απαξιωτικό τρόπο, ενώ προώθησε την προσωπική του άποψη, περί της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Δήμου με την Αθήνα με λεωφορεία, η οποία δεν στηρίχθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ούτε στις αποφάσεις των συλλογικών θεσμικών οργάνων των Μεθάνων. Αυτό δείχνει την πλήρη ανομοιογένεια των δύο περιοχών και προκαλεί τη δυσλειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου.
4. Υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικές αναλύσεις για την ποιότητα του νερού των Μεθάνων, όπου εμπεριέχουν σε υψηλά επίπεδα νιτρικά. Η αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής εντοπίζει και άλλα απαγορευτικά στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι ελήφθη απόφαση για αγορά απονιτροποιητή, έχει περάσει πάνω από ένα έτος χωρίς να γίνει η παραμικρή ενέργεια για την βελτίωση της ποιότητας του νερού των Μεθάνων. Η καθυστέρηση στην επίλυση του όλου προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι τα Μέθανα είναι πλέον απομακρυσμένη περιοχή του Δήμου.
5. Το οδικό δίκτυο παραμένει σε εγκατάλειψη, πρόσφατα έπεσε ένας νεαρός σε φρεάτιο που ήταν ανοιχτό στην παραλία των Μεθάνων, ενώ υποτίθεται ότι έχουν απορροφηθεί τεράστια χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών από την Θεομηνία του 2009. Πολλά περιστατικά έχουν γίνει με τραυματισμούς εξ αιτίας της κακής συντήρησης του οδικού δικτύου.
6. Η αγαπημένη φράση των αρμοδίων του Δήμου, σε παράπονα των Μεθανιτών είναι η εξής: «Εδώ δεν τα λύσατε τόσα χρόνια όταν ήσασταν Δήμος, τώρα τι περιμένετε να σας τα λύσουμε εμείς».
7. Τα Μέθανα είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός. Διαθέτει ιαματικές πηγές και επί δύο αιώνες λειτουργεί ως η Λουτρόπολη της Αττικής και της Ανατολικής Πελοποννήσου. Η κατάργηση του Δήμου Μεθάνων υποβάθμισε τις δυνατότητες τουριστικής προβολής του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τουριστική κουλτούρα στις άλλες περιοχές που συνενωθήκαμε με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώην Δήμος Τροιζήνας είναι μια μικρή αγροτική κωμόπολη με πολλούς αγροτικούς οικισμούς ενώ ο δήμος Μεθάνων είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες Λουτροπόλεις της Ελλάδος με αυξημένο τουρισμό, θεραπευτικό τουρισμό και κοινωνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι ότι τα Μέθανα διαθέτουν πέντε μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλο αριθμό ενοικιαζομένων δωματίων (πάνω από 2000) ενώ στο Γαλάτα υπάρχουν μόνο δύο μικρά ξενοδοχεία. Έτσι σύμφωνα με το νέο πρότυπο οργάνωσης των ΟΤΑ που προτίθεται να διαμορφώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην δήμος Τροιζήνας συγκαταλέγεται στον αγροτικό τύπο, ενώ ο δήμος Μεθάνων στο νησιωτικό τουριστικό τύπο.
8. Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι περιορισμένη παρά το γεγονός ότι υπάρχει υψηλό κόστος για τους δημότες.
9. Καταργήθηκε η «Βοήθεια στο Σπίτι» των Μεθάνων, αλλά διατηρήθηκε η αντίστοιχη του Γαλατά. Εξαφανίστηκε το ασθενοφόρο του Δήμου Μεθάνων. Στο Γαλατά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Επαρχίας Τροιζηνίας ενώ στα Μέθανα υπάρχει ένα απλό αγροτικό ιατρείο που λειτουργεί πλημμελώς και δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει όχι μόνο το μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Λουτρόπολης κατά τους θερινούς μήνες ( πάνω από 10.000) αλλά ούτε και τους μόνιμους κατοίκους κατά τους χειμερινούς. Τώρα επιχειρείται η μεταφορά του ΚΕΠ σε υπερυψωμένο ισόγειο,που δεν εξυπηρετεί τους δημότες και τους παραθεριστές της περιοχής μας.
10. Η Λουτρόπολη έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία από την ερήμωση και εγκατάλειψη του Κοσμικού Κέντρο Νησάκι,των Λουτρικών εγκαταστάσεων, του Κλάπ Αναπήρων.
11. Δεν δίδεται καμία αρμοδιότητα στα Τοπικά Συμβούλια, με αποτέλεσμα να είναι ανενεργά και να περιορίζονται σε ρόλο διακοσμητικό. Υπερκαλύπτονται από τους αντιδημάρχους τοπικούς και γεωγραφικούς.
12. Δεν υπάρχει θεσμικό υπόβαθρο για την Αυτοδιοίκηση της Δημοτικής Ενότητας. Δεν στηρίζονται οι πρωτοβουλίες των δημοτών για πολιτισμό, τουρισμό, ανάπτυξη.
13. Δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος στις αποφάσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των προέδρων, ενώ στις καταγγελίες που γίνονται πάνε στις καλλένδες.
14. Τα προβλήματα των Μεθάνων και της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων πρέπει να λύνονται από τους ίδιους τους κατοίκους και των εκπροσώπους τους και όχι με βάση τα συμφέροντα κάποιων ανταγωνιστών σε άλλες περιοχές, που δυστυχώς, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, έχουν την πλειοψηφία.
15. Ο «Καλλικράτης» έγινε για να εξυγιάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι να «κουκουλώσει» τις άνομες και παράνομες πράξεις της. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όργανα που να ελέγχουν τις αποφάσεις.
16. Ο Δήμος Τροιζηνίας δεν ασχολείται με την ανάπτυξη της Λουτρόπολης. Την ώρα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο σε τουριστικό όσο και ναυτικό- οικονομικό επίπεδο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας για σειρά ετών το λιμάνι των Μεθάνων συγκαταλέγεται στα 19 πρώτα λιμάνια της Ελλάδας με βάση την επιβατική κίνηση. Η γεωγραφική θέση των Μεθάνων σε σχέση με τον Πειραιά όσο και τα άλλα λιμάνια του Σαρωνικού είναι κομβική αλλά και ο φυσικός πλούτος της Λουτρόπολης ενδείκνυται για μια πρωτοποριακή ανάπτυξη. Υπάρχουν 220 αρχαιολογικές θέσεις, 30 κρατήρες ηφαιστείου και μοναδικά μονοπάτια από την αρχαιότητα.
17. Επανειλημμένως έχουμε καταθέσει προτάσεις ανάπτυξης και αγνοούνται από την δημοτική πλειοψηφία, που είναι πλέον δεδομένη όπως διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Η υποχρεωτική συνένωση διαμόρφωσε παγιωμένες πλειοψηφίες και μειοψηφίες με βάση τον πληθυσμό, που δεν μπορούν να ανατραπούν στο μέλλον. Στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου υπάρχουν 16 σύμβουλοι από τον τέως Δήμο Τροιζήνας και 5 από τον τέως Δήμο Μεθάνων. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να προωθηθούν αναπτυξιακά μέτρα για τα Μέθανα.
18. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Δάριζα της Τροιζηνίας ανέδειξε πόσο επιπόλαιη ήταν η παραμονή του χερσαίου χώρου της Τροιζηνίας στον Δήμο Πόρου. Ένας Δήμος αποκομμένος στα δύο και ο αρμόδιος Δήμος αναζητούσε πως να εξασφαλίσει πλοία για να περάσει τα μηχανήματα και τους ανθρώπους του «απέναντι» για να κατασβήσει την φωτιά. Έτσι,κάηκαν 24.000 ελαιόδενδρα, επειδή ο νομοθέτης λειτούργησε με κομματικά κριτήρια ή κριτήρια οικονομικών παραγόντων. Όμως, έτσι δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις ανάπτυξης μιας ενιαίας γεωγραφικής περιοχής. Αντίθετα οδηγεί σε μαρασμό και σε εγκατάλειψη.
19. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται μόνιμα πλέον στον Γαλατά, σε ακατάλληλη αίθουσα και σε χώρο που δεν φωτίζεται κατά την έξοδο των δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για δολιοφθορές και προπηλακισμούς.
20. Ακόμα και στην περίπτωση των ιχθυοτροφείων, που τα Μέθανα έχουν επιλεγεί να γίνει Οργανωμένος Χώρος εγκατάστασης ιχθυοτροφείων, ο δήμος δεν συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του αρμόδιου υπουργείου, ακυρώνοντας τις αποφάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για το θέμα αυτό.
21. Τέλος, ζητάμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας προσκομίσουμε στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψη μας που είναι άποψη όλων των δημοτών και των κατοίκων της Χερσονήσου Μεθάνων. Το αίτημα μας είναι η επανασύσταση του Δήμου Μεθάνων και ζητάμε παράλληλα διαχειριστικό έλεγχο για τους δύο δήμους που συνενώθηκαν και για τα δύο χρόνια της ενιαίας λειτουργίας τους. Τα περιστατικά είναι πολλά που μας υποχρεώνουν να ζητάμε την αναθεώρηση του νόμου «Καλλικράτη».

Σ. Αθανασίου
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  5) Ο εργολήπτης του έργου μπορεί να πάει μέχρι και φυλακή για αμέλεια σε κανόνες ασφαλείας.
  6) Ενοούν ότι ετούτοι δεν είναι Δήμος αν το εκφράζουν ακριβώς έτσι. Παρακαλώ να μας πουν τι είναι!
  7) Όλη η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά υπάρχει πολιτική εγκατάλειψης και υποβάθμισης χρόνια τώρα (δεν ήταν από πάντα έτσι, στην πορεία χάλασε).
  13) Δεν μπορεί να υπάρχει κρατικός έλεγχος για τα πάντα ενός εκλεγμένου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τις καταγγελίες ίσως να ήταν καλό να κοινοποιούνταν μερικές στους πολίτες αν δεν απαντώνται από την δημοτική αρχή, ώστε να είμαστε ενήμεροι πολίτες.
  15) Ο -Καλικράτης- δεν έγινε για να εξυγειάνει τίποτα. Ήταν μία πατάτα από την αρχή μέχρι το τέλος και πιθανότατα υπάρχει σχετικό σκάνδαλο γύρω από τον Ραγκούση και την ομάδα εργασίας του, το οποίο ερευνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
  16-17) Ο δήμος Τροιζηνίας ήταν πολύ αποτελεσματικός στο να φέρνει κατασκευαστηκά έργα σε πέρας. Στην αρχή ήταν καλός και στο να επιλέγει ποια χρειάζονται και ποια όχι. Για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες όμως φέρεται να είναι λίγος. Το μέλλον θα δείξει αν θα ανταπεξέλθει στις εξελίξεις.
  18) Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου οι πυρκαγιές. Επίσης επειδή η φωτιά έπιασε -όλως τυχαίως;- την μέρα με τον πιο δυνατό αέρα όλου του καλοκαιριού δυσχαίρενε την πυρόσβεση. Φταίει ο δήμος για αυτό ή μήπως οι κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών; (Αν κάποιος έχει απορία γιατί το λέω αυτό το εξηγώ σε 2ο σχόλιο)
  19) Σοβαρά; Ας βάλουν μια λάμπα έξω από την πόρτα!

Σχολιάστε