“Εξορίζουν” τα free-press από την ΎδραΠροβληματισμό και απορία προκαλεί η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας να απαγορεύσει την ελεύθερη διακίνηση των έντυπων Free-Press, με την απομάκρυνση των stands από το λιμάνι της Ύδρας. Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, μια τέτοια απόφαση αποτελεί πλήγμα στη διακίνηση των δωρεάν έντυπων ενημέρωσης. Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, προκάλεσε τη διαμαρτυρία του συμβούλου έκδοσης του free-press περιοδικού Saronic Magazine κ. Γιάννη Προβή, ο οποίος δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ έντονα για την απαράδεκτη απόφαση – μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας- του Λιμενικού Ταμείου Ύδρας, να απαγορεύσει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη – μέσω ειδικών stands – δωρεάν διανομή των Free Press περιοδικών στο λιμάνι της Ύδρας. Η απόφαση είναι ολοσχερής, άνευ όρων η άλλων προϋποθέσεων, και ελήφθη στο όνομα της προστασίας της αισθητικής του λιμανιού του ιστορικού νησιού από την παρουσία των stands, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξορίζονται τα Free Press του Σαρωνικού από τα μοναδικά σημεία διανομής, από όπου διέρχονται καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους μήνες της τουριστικής σαιζόν.

Φυσικά, σε ένα τόσο ιδιαίτερο, από πλευράς διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς νησί, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, ο καθένας καταλαβαίνει την ανάγκη ύπαρξης χωροταξικών η και αισθητικών ακόμη περιορισμών στην διακίνηση πάσης φύσεως αγαθών και εμπορευμάτων στο μικρό και γραφικό του λιμάνι. Αλλά προφανώς, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε ισοπεδωτικές λογικές. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο Τύπος δεν είναι ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα για να συγχέεται με τους κάθε λογής μικροπωλητές, ενώ ειδικά ο δωρεάν Τύπος, από τη φύση του, δεν έχει άλλες μορφές μαζικής διακίνησης, παρά μόνο την ελεύθερη και δωρεάν διανομή μέσω stands. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τέτοιου είδους καθολικές, και, αν μη τι άλλο αψυχολόγητες απαγορεύσεις, στο μέτρο μάλιστα που δεν συνοδεύονται καν από τυχόν ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, στην πράξη λίγο απέχουν από λογικές έμμεσης λογοκρισίας.

Θα καταλάβαινα, αν οι τοπικοί άρχοντες του νησιού μας ζητούσαν να τηρήσουμε κάποιες κατάλληλες προδιαγραφές στην κατασκευή και αισθητική των stands, η ακόμη και αν μας υποδείκνυαν κάποια ελάχιστα σημεία διανομής στο λιμάνι, αλλά αυτή την ολοσχερή απαγόρευση, ειλικρινά, δεν την καταλαβαίνω. Η μάλλον θα μπορούσα να την καταλάβω, και τότε οργίζομαι, αν την …φανταστώ ως μια φυσική συνέχεια της περσινής αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς κάποιων – ελάχιστων ευτυχώς Υδραίων – που επιχείρησαν αρχικά να απαγορεύσουν και στη συνέχεια να παρεμποδίσουν πολιτιστική εκδήλωση(!) στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο της Ύδρας, με ομιλητή τον σημερινό δημοτικό σύμβουλο και μέλος της διοίκησης του Λ.Τ.Υ, κ Μανώλη Τσακίρη, μάλιστα παρουσία και του μεγάλου και δημοφιλούς σκηνοθέτη μας, κ Θεόδωρου Αγγελόπουλου!!»
Σχολιάστε