Ενημέρωση για το ΛεμονοδάσοςΠληροφορούμαστε από ενημερωτικά δελτία για εξελίξεις που αφορούν το Λεμονοδάσος Πόρου. Από τον ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους, λάβαμε την ακόλουθη ενημέρωση:

“Το Λεμονοδάσος φαίνεται ότι πραγματικά βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια. Θυμίζουμε την αύξηση των ποτισμάτων του καλοκαιριού από 3 σε 4 ποτίσματα, την εκ βάθρων ανακαίνιση του αρδευτικού δικτύου με νέες σωληνώσεις μέχρι την είσοδο των κτημάτων που έγινε τα τελευταία 2 χρόνια με τη συνδρομή του Δήμου Πόρου, αλλά και την αλλαγή και των 2 αντλιών των γεωτρήσεων με καινούργιες και την επισκευή και των 2 των δεξαμενών/ταμιευτήρων άρδευσης, έργα που υλοποιούνται αυτές τις μέρες από την Αντιπεριφέρεια Νήσων.
Πέρα όμως από αυτά, το Δ. Σ. του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες κάποιων από τα μέλη του τα οποία, μετά και τη σχετική Απόφαση/παρότρυνση της Γενικής μας Συνέλευσης, φρόντισαν να αναδασώσουν τα κτήματά τους με μεγάλο αριθμό νέων φυτωρίων λεμονοδένδρων. Να αναφέρουμε συγκεκριμένα τα κτήματα της κας Έφης-Φλώρας Γιοβά και του κου Σταύρου Κοντογιαννόπουλου που αναδασώθηκαν πρόσφατα με 200 νέα λεμονόδενδρα το καθένα, ενώ το κτήμα του κου Άρη Πολυχρονίδη αναδασώθηκε με 70 νέα λεμονόδενδρα. Κοντά σε αυτούς και άλλοι αναδασώνουν τα κτήματά τους με μικρότερους αριθμούς λεμονοδένδρων, ή και μπολιάζουν νερατζιές με γόνο λεμονιάς.
Οι κινήσεις αυτές είναι σημαντικές για την καταβαλλόμενη τα τελευταία χρόνια προσπάθεια του ΤΟΕΒ και του Συλλόγου Φίλων Λεμονοδάσους σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδιώτες του τόπου μας για τη διάσωση του ιστορικού Λεμονοδάσους του Πόρου που απειλείται από την γήρανση των δέντρων, την εγκατάλειψη των κτημάτων, αλλά και την αλλοίωση του φυτικού δυναμικού του με αλλότριες δενδροφυτεύσεις, πέρα από τις λεμονιές ή έστω άλλα εσπεριδοειδή.
Το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ συγχαίρει τα παραπάνω μέλη του συνδράμοντάς τα με έκτακτες αρδεύσεις των φυτωρίων, και ενθαρρύνει και τα λοιπά μέλη του για νέες αναδασώσεις ή μπολιάσματα με γόνο λεμονιάς.”

Αναφορικά με τα έργα στο Λεμονοδάσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: 

“Μεταφέρθηκαν τα υλικά για την έναρξη των εργασιών συντήρησης και στεγανοποίησης των δεξαμενών άρδευσης του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους Πόρου και αντικατάστασης σωληνώσεων και φθαρμένης αντλίας της γεώτρησης στη θέση Μπούντρι. Το έργο, προϋπολογισμού 73.156,78 ευρώ με ΦΠΑ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Σκοπός του έργου είναι η αύξηση της παροχής σε νερό άρδευσης ώστε ο Τ.Ο.Ε.Β. και οι παραγωγοί του Λεμονοδάσους Πόρου να μπορέσουν:
α) να καλύψουν τις ανάγκες των υφιστάμενων δέντρων σε νερό άρδευσης,
β) να διπλασιαστούν τα ποτίσματα,
γ) να δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης παλιών λεμονοδένδρων με νέες παραδοσιακές ποικιλίες, διατηρώντας έτσι το πολύτιμο γενετικό υλικό
δ) να αυξηθεί η παραγωγικότητα του Λεμονοδάσους Πόρου – κίνητρο σοβαρό για την αναγέννησή του.
Το Λεμονοδάσος Πόρου, εκτάσεως περίπου 700 στρεμμάτων, αποτελεί Μνημείο της Φύσης.
Η Περιφέρεια Αττικής και η Π.Ε. Νήσων δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην βελτίωση της Πρωτογενούς Παραγωγής και ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά την μοναδική ποικιλία του Λεμονοδάσους.
Είναι η δεύτερη παρέμβαση που πραγματοποιεί η Π.Ε. Νήσων μέσα στα δυο τελευταία έτη για την αξιοποίηση και της δεύτερης γεώτρησης.”
Σχολιάστε