Ενημέρωση από τον Δήμο Πόρου για το έργο επισκευής του λιμανιού του ΠόρουΑπό τον Δήμο Πόρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την πορεία και τις καθυστερήσεις του έργου της επισκευής του λιμανιού του Πόρου:

“Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις που αφορούν στο έργο επισκευής του λιμανιού του Πόρου, ο Δήμος Πόρου υπενθυμίζει τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά την κατάρρευση τμήματος του λιμανιού του Πόρου τον Οκτώβριο του 2012, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέθεσε τις Μελέτες για την επισκευή του και η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύτηκε να αναθέσει ακολούθως το σχετικό έργο. Ωστόσο, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, κανείς δεν φρόντισε για την παραλαβή της περιβαλλοντικής Μελέτης, με αποτέλεσμα η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής να ξεκινήσει στα μέσα του 2015και να ολοκληρωθεί στις 21.7.2016. Στη συνέχεια, η Περιφέρεια δημοπράτησε το έργο στις 6.6.2017 και στις 27.3.2018 υπέγραψε τη σύβαση για την εκτέλεσή του, σύμφωνα με την οποία το έργο έπρεπε να ξεκινήσει έως τις 27.5.2018. Όμως το έργο δεν ξεκίνησε. Αντίθετα, δέκα μέρες αργότερα, στις 6.6.2018 η Περιφέρεια αποδέχτηκε επιφυλάξεις που φέρεται να έθεσε ο εργολάβος για τη στατική Μελέτη του έργου και τού έδωσε το πράσινο φως για την τροποποίησή της. Έτσι, έγινε τυπικά αποδεκτό ότι το έργο δήθεν «ξεκίνησε» και «διακόπηκε» χωρίς υπαιτιότητα του εργολάβου. Μέχρι σήμερα 1.10.2018, η τροποποιημένη Μελέτη δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Περιφέρεια και ο εργολάβος δεν έχει κληθεί «να συνεχίσει» το έργο. Σημειώνεται, επίσης, ότι η τροποποίηση της Μελέτης αυξάνει το κόστος του έργου περίπου κατά 12%.

Είναι απολύτως σαφές επομένως ότι: α) όλες οι ευθύνες που αφορούν στην ανάθεση, έναρξη και έλεγχο του έργου ανήκουν αποκλειστικά στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς να εμπλέκεται κανένας άλλος φορέας, β) σε κάθε στάδιο της διαδικασίας έχουν σημειωθεί εξωφρενικές καθυστερήσεις και γ) κάθε ισχυρισμός ότι τρίτοι φορείς μπορεί να ευθύνονται για τις καθυστερήσεις ή ότι αυτές ήταν αναπόφευκτες είναι αναληθής. Εξίσου αναληθής είναι και η δικαιολογία ότι η Μελέτη χρειάστηκε να τροποποιηθεί λόγω της δήθεν «ταυτόχρονης» εκτέλεσης του έργου αντικατάστασης των αγωγών του Βιολογικού, καθώς το έργο αυτό, αφενός ήταν εκ των προτέρων προγραμματισμένο και αφετέρου θα φτάσει στο επίμαχο σημείο του λιμανιού στις αρχές του 2019, όταν το έργο του λιμανιού έπρεπε να είχε τελειώσει.

 

Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Πόρου, με 9 έγγραφά τους από το 2014 μέχρι σήμερα (τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να μην λάβουν δημοσιότητα), έχουν διαμαρτυρηθεί στην Περιφέρεια για τα ανωτέρω και έχουν αξιώσει -χωρίς ανταπόκριση- την άμεση εκκίνηση του έργου και την απόδοση ευθυνών για τις καθυστερήσεις και τους κινδύνους στους οποίους έχουν εκτεθεί οι πολίτες.”
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Εντάξει, κανένα πρόβλημα, μόνο έξι χρόνια πέρασαν. Τα παιδάκια που δεν είχαν γεννηθεί ακόμα, σήμερα πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο. Μέχρι να πάνε στο Γυμνάσιο έχουμε περιθώρια. Το πρόβλημα θα είναι πραγματικό αν αποφοιτήσουν απ’ το Λύκειο και δεν έχει γίνει ακόμα το έργο.

  Υπομονή.

 2. Τάσος Γκούμάς says:

  Και βέβαια το λάθος είναι δικό σου Γιάννη!!!
  Αντί να απευθυνθείς στη Περιφέρεια έπρεπε να πιάσεις έναν εργολάβο που να ξέρει από αυτά και να του πεις ΄”Έλα βρε παιδί μου, βγάλτα πέρα και το έργο είναι δικό σου”. (Εν τάξει, το ξέρω, η κατακύρωση δεν είναι δική σου).
  Να δεις για πότε και η μελέτη θα ήταν έτοιμη και εγκεκριμένη και το έργο θα ήταν σήμερα τελειωμένο.
  Δεν την πάθαμε και μεις το ίδιο με τις μελέτες για τον εμπλουτισμό του Υδροφόρου;
  Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια, η οποία, να το ομολογήσουμε, ανταποκρίθηκε άμεσα και έδωσε εντολή από το 2016(!!!) στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Νήσων το έργο αυτό να είναι μέσα στα πρώτα πέντε του 2017.
  Σε ανοικτή συγκέντρωση στο Γαλατά, ο δικός μας Τάκης, μας ενημέρωσε ότι η μελέτη δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στον πρώτο προϋπολογισμό του 2017 αλλά θα ήταν στον αναμορφωμένο του Μαρτίου του ’17.
  Τη αναγκαιότητα της επίλυσης αυτού του προβλήματος επεσήμαναν τόσο ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων, όσο και εσύ, αλλά και ο δ/ντης Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Πελοποννήσου Δημ. Μήλιος.
  Είδε κανείς μας, έστω και μία μόνο ενέργεια εκ μέρους της προαναφερθείσης Υπηρεσίας;
  Ούτε καν ένα ενημερωτικό: ‘’Παιδια δεν τα καταφέρνουμε απεθυνθύτε αλλού’’.
  Να πληροφορήσω ότι αυτό επιδιώκουμε τώρα. Υπάρχουν Υπηρεσίες, που είναι και ευαίσθητες στο θέμα και έμπειρες.
  Αυτές οι Υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα, σε δύο εβδομάδες, σε ανοικτή επιστολή μας που δημοσιεύτηκε στο Porosnews.
  Θα επανέλθω με πληροφόρηση για το θέμα, μόλις έχουμε το αποτέλεσμα την νέας μας κίνησης.

Σχολιάστε