Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Πόρου για το Μεταφορικό ΙσοδύναμοΑπό το Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τους δημότες του Πόρου: 

“Αναφορικά με την εμπλοκή που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με την χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενημερώνω για τα εξής:
Όπως με ενημέρωσε η αρμόδια Γεν. Γραμματέας Αιγαίου & Νησ. Πολιτικής κ. Χρ. Καλογήρου στις 4.12.2019, το Μ.Ι. μπορεί να χορηγείται μόνο σε κατοίκους νησιών, αφού η σχετική διάταξη (ά. 3 παρ. 1 του Ν. 4551/2018) από προφανές λάθος του νομοθέτη αναφέρεται σε κατοίκους «νησιών» και όχι «νησιωτικών Δήμων». Σαν να μην έφτανε αυτό το λάθος, έγινε και δεύτερο, αφού παρότι η διάταξη δεν το επιτρέπει, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ενέταξαν στο μέτρο τους κατοίκους του ηπειρωτικού τμήματος του Δήμου Πόρου. Τα λάθη αυτά, μπορούν να διορθωθούν μόνο με τροποποίηση του Νόμου, την οποία εξετάζει το Υπουργείο, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία ζητάει πλέον από τους έως σήμερα δικαιούχους την προσκόμιση βεβαίωσης μονίμου κατοικίας «στο νησί του Πόρου» (και όχι απλώς στο Δήμο). Έτσι, τις τελευταίες 3 μέρες έχουν υποβληθεί στον Δήμο μας περίπου 100 αιτήματα για έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας «στο νησί», εκ των οποίων ο Δήμος έχει ήδη εκδώσει περίπου τα μισά.

Ωστόσο, σήμερα έγινε ένα ακόμα σοβαρότατο λάθος, αυτή την φορά από την ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους δικαιούχους, η οποία χωρίς καμία συνεννόηση με την Γ.Γ., απέστειλε e-mail, με το οποίο «ενημερώνει» ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας που ήδη έχουν εκδοθεί και υποδεικνύει στους δικαιούχους να προσκομίσουν αναγκαστικά βεβαίωση με νεότερη ημερομηνία και μάλιστα, υποβάλλοντας στον Δήμο υποχρεωτικά φορολογική δήλωση (ενώ ο Νόμος ορίζει ότι η μόνιμη κατοικία αποδεικνύεται με «κάθε πρόσφορο μέσον»).

Για τα παραπάνω, επικοινώνησα ξανά με την κ. Καλογήρου, η οποία εξέφρασε και η ίδια την αγανάκτησή της για το σημερινό e-mail και μου ζήτησε να ενημερώσω δημόσια ότι δεν ισχύει και θα ανακληθεί. Από την μεριά μου, παρακάλεσα η Γ.Γ. να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση την Δευτέρα με όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και φυσικά επανέλαβα το αίτημα που έχω ήδη απευθύνει στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη, για άμεση τροποποίηση του Νόμου, ώστε στο εξής να γίνεται ρητή αναφορά σε κατοίκους νησιωτικών Δήμων και όχι νησιών.”
Σχολιάστε