Εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων (και από Ελλάδα)vladimir-putin-smiling1405110432Διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες που συμμετέχουν στις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία υπέγραψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν χθες το απόγευμα προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα σταματήσουν να εισάγονται, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς μπορεί να σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό, που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Η Ρωσία είναι χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.Πάντως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνον εκείνες τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για διακοπή των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τυποποιημένων προϊόντων από χώρες μέλη της Ε.Ε που εφαρμόζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και καταστροφική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και για το γεγονός, όπως τονίζει, που υπακούει τυφλά στις ψυχροπολεμικές στρατηγικές Ουάσιγκτον – Βρυξελλών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.

«Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυρώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Πηγές:

http://www.naftemporiki.gr/story/840255/syriza-i-kubernisi-na-arei-tis-kuroseis-kata-tis-rosias

http://www.thepressproject.gr/article/66353/Empargko-tis-Rosias-stin-eisagogi-agrotikon-proonton-kai-apo-Ellada

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Σε μια εποχή που από την Ευρώπη (αλλά και την παραπέρα Δύση) εκλείπουν οι ηγέτες, που κυβερνούν γελοίες πολιτικές καρικατούρες και τσουτσέκια, ο Πούτιν ξεχωρίζει. Είτε επιδοκιμάζουμε, είτε αποδοκιμάζουμε την πολιτική του, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με ό,τι πράττει, είναι ηγέτης που διαθέτει κότσια και ισχυρή προσωπικότητα.

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Έτσι κι αλλιώς τα Ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν φτάνουν για την ΕΕ. Ας τα καταναλώσουμε μόνοι μας. Δηλαδή που είναι ακριβώς η λογική να τα πουλάμε έξω και να εισάγουμε άλλα; Θα κάνουμε βόλτα τις πατάτες και τις ντομάτες ή θα στέλνουμε έξω λάδι να το βαφτίσουν και να το εισάγουμε πάλι;
    Δόξα το Θεό και εδώ από βαφτίσια ξέουμε και μάλιστα πολύ καλά. Τριακόσιους επαγγελματίες βαφτιστές έχουμε και κεφαλή με πολύ φαντασία!

  3. φ.τ. says:

    Ε, τι άλλο θα έλεγε η Κατερινα; Την προπαγάνδα της…

Σχολιάστε