Ελένη Σταματάκη: «Αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Μεθάνων»Ανακοίνωση – ενημέρωση από την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη: Στις 29 Μαρτίου 2019, μετά από προσπάθειες δύο χρόνων του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων και των κατοίκων του, υπογράφηκε από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η αναγνώριση του φυσικού πόρου Αγίου Νικολάου και Αγίων Αναργύρων Μεθάνων ως Ιαματικού.

Η δυναμική των ιαματικών πηγών στην χώρα αναδεικνύεται τόσο από το Υπουργείο, το οποίο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για τον ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας, όσο και από επενδυτές, αφού πρόκειται για ένα τουριστικό κλάδο που παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 563 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση και οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα.

Η υψηλή ποιότητα των ελληνικών ιαματικών νερών, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χημικά στοιχεία ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις όπως ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, νεφρολογικά προβλήματα και πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίως μεγάλης ηλικίας, κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, την οποία επιδοτεί ο οργανισμός.

Το 1966 τα Μέθανα αναδείχθηκαν σε δεύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας σε λούσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά την τετραετία 1961-1965 είχαν επισκεφθεί τις λουτρικές εγκαταστάσεις της περιοχής 61.219 λουόμενοι (κατά μέσο όρο 15.305 ετησίως) και είχαν πραγματοποιήσει 920.294 λούσεις (κατά μέσο όρο 230.074 ετησίως). Κατά την τετραετία 1994-1998 τα λουτρά είχαν 12.243 επισκέπτες και 184.058 λούσεις ετησίως.

Το 2003 με απόφαση του ΕΟΤ, οι ιαματικές πηγές παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες και λειτούργησαν μέχρι το 2016. Το 2017 οι ιδιώτες απομακρύνθηκαν με δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2017 η κεντρική μονάδα να κλείσει. Αυτό είχε σαν επίπτωση τη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, η οποία βασιζόταν κατά μεγάλο μέρος στις πηγές, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, επηρεάστηκε ακόμα και η αγροτική παραγωγή αφού δεν υπήρχε κατανάλωση και γενικότερα επήλθε οικονομική κατάρρευση.

Τον Μάρτιο του 2018, με ερώτησή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την βουλεύτρια Α Πειραιά και Νήσων Ελένη Σταματάκη είχε ερωτηθεί η υπουργός για την αξιοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής αναπτυξιακής δυνατότητας της περιοχής. Η Υπουργός είχε ενημερώσει τότε, ότι ύστερα από την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης, καθώς υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από το υπουργείο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, που εκφράζεται και μέσα από τη διοργάνωση σχετικών συνεδρίων.

Καθώς είχε παρέλθει αρκετός χρόνος, η βουλεύτρια παρακολουθούσε την εξέλιξη και στήριξε την ανησυχία των κατοίκων που εκφράστηκε εγγράφως, λίγες μέρες πριν. Η διαδικασία αναγνώρισης ολοκληρώθηκε τελικά στις 29/3/2019. Εκφράζουμε την ευχαρίστηση μας για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για την αξιοποίηση των πηγών, η οποία θα φέρει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, αφού η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία των Μεθάνων.
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nikl says:

  Μήπως πρέπει να σταματήσετε την δημοσίευση οποιασδήποτε ανακοίνωσης οποιουδήποτε βουλευτού οιουδήποτε κόμματος;Ετσι θα προστατεύσετε την εφημερίδα σας να χαρακτηρισθεί ως κομματική.

 2. Σαββας Αθανασίου says:

  Μπορείτε να μας πείτε ποιές ειδήσεις θα επιτρέπονται να δημοσιεύονται κατά την άποψη σας. Η ανακοίνωση της Ελένης Σταματάκη έγινε να δημοσιοποιήσει ένα γεγονός – την αναγνώριση των ιαματικών πηγών Μεθάνων – για το οποίο κλήθηκε από κατοίκους των Μεθάνων να ασκήσει την κοινοβουλευτική της ιδιότητα προκειμένου να υπογραφεί η σχετική απόφαση. Εσεις που ενοχλήστε; Μήπως δεν επιθυμείτε κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ονειρεύεστε κάτι άλλο; Συγχαρητήρια στην Ελένη Σταματάκη, η οποία ανταποκρίθηκε με συνέπεια σε αυτό που της ζητήθηκε να κάνει. Η δημοσίευση όλων των απόψεων είναι η στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση ενός εντύπου. Ο πλουραλισμός δεν ζημιώνει, αντίθετα ο αποκλεισμός των διαφορετικών ιδεών και απόψεων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις. Αφήστε όλα τα πουλιά να κελαηδάνε, ομορφαίνει τη ζωή. Για φανταστείτε μια κοινωνία, που κατά τη γνώμη σας, δεν θα πρέπει να μιλάνε αν δεν συμφωνείτε εσείς;

 3. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αξιοσέβαστε και αξιότιμε Κύριε Αθανασίου, συγγνώμη που επεμβαίνω, και ίσως φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουνε. Το κίνητρό μου δεν είναι πολιτικό και κυρίως κομματικό, παραταξιακό, τοπικιστικό ή σωματειακό. Επί λόγω τιμής. Απλώς το νιώθω ως υποχρέωση να αποδίδω τα κατά την γνώμη μου δίκαια. Φυσικά η γνώμες ΟΛΕΣ είναι 100% υποκειμενικές σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, ακόμα και στην αξία της “ομορφιάς”, όπως την εντάσσει ο Πλάτωνας, σε αντίθεση με τους άλλους απλούς ανθρώπους. Ότι είναι όμορφο για σας, μπορεί να είναι άσχημο για μένα.
  Σε κάποιο σχόλιό μου σε άλλο αρχείο μετέφερα συζητήσεις που κάνουμε εμείς οι Τροιζήνιοι, που συναντιόμαστε τακτικά σε κάποιο κουτουκάκι και λέμε και κανά τραγούδι με τις κιθάρες μας, αλλά συζητάμε κι όλας, και, ως Τροιζήνιοι που αγαπάμε παρα πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά δεν ζούμε εκεί-ατυχώς- αναφερόμαστε συχνά σε αυτήν, σε όσους την εκπροσωπούν, σε αυτούς που την κουμαντάρουν, σε αυτούς που φιλοδοξούν να την κουμαντάρουν, στους λόγους και στις αιτίες που κάποια πράγματα προχωράνε και άλλα όχι, σε αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, ο εθελοντισμός, η συναίνεση, η ομόνοια και η σύμπνοια, ο σεβασμός στην άλλη άποψη και άλλα συναφή.
  Στο τέλος της συνάντησης βγάζουμε κι ένα δίδαγμα όπως κάναμε στο… κατηχητικό.
  Στην τελευταία συνάντηση, το δίδαγμα δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά η αστειακή αλλά και δηκτική επανάληψη ενός παλιού διδάγματος/ευχής:
  Κάποιος είπε: “Μακάρι να γίνονταν εκλογές κάθε χρόνο. Θα προχωράγανε τα έργα.”
  Η διαφορά ήταν ότι αυτή τη φορά, με πίκρα απάντησαν οι υπόλοιποι: “Και κάθε εξάμηνο να γίνονταν, τόσο το καλύτερο! Όλοι θα βρίσκονταν σε συνεχή εγρήγορση και κυρίως οι βουλευτές”
  Τώρα αν εσείς δώσετε και σε εμένα 10000 ευρώ το μήνα, κύριε Σάββα, όχι μόνο μπορεί να κελαηδάω, αλλά ίσως θα δέχομαι και παραγγελιές. (Ίσως λέω) Να μη σας πω ότι μπορώ να το κάνω ακόμα κι αν μεσολαβήσετε για να μου επιστραφούν το 60% της σύνταξής μου,που μου έχουν αφαιρέσει από το μοναδικό εισόδημα που διαθέτω, ως ακτήνονας, μια σύνταξη για την οποία κατέβαλα εισφορές το 40% του μισθού μου, επί 35 χρόνια, ενώ και ο Λογαριασμός Επικούρησης (Επαναλαμβάνω: Λογαριασμός Joint Account είναι, όπως έχει ο καθένας με τους συγγενείς του, και όχι Ταμείο, διότι εμείς στην ΕΤΕ δεν έχουμε Ταμείο Επικούρησης) διακόπηκε εντελώς από αναρμόδιους με το έτσι θέλω και αστύστολα από 1/12/2017, ακριβώς όπως μπαίνει κάποιος στο σπίτι μας, την ώρα που λείπουμε και το κάνει… καλοκαιρινό! Έτσι μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε στα δικαστήρια σε δίκη. Και ξέρετε πώς την έλεγε ο αρχαίος Νομικός Λυσίας, τη δίκη; Συνώνυμο του Αγώνα και του Κινδύνου, την έλεγε. Για να δούμε πώς θα αντιδρούσατε κι εσείς εάν δεν σας κατέβαλαν τα δεδουλευμένα επί 19 μήνες! Για να δούμε πώς θα ζήσετε, χωρίς, όχι μόνο να πληρώνεστε αλλά να πληρώνετε δικηγόρους κι από πάνω. Είναι οικτρά η κατάσταση κύριε Σάββα. Αφόρητη. Κι έχει χαθεί και η ελπίδα. Κι όταν ελπίζεις, όπως ελπίζαμε, και χάνεις, χάνεις δυο φορές, ίσως και παραπάνω.
  Γι αυτό μην επαινείτε κανένα, σας παρακαλούμε, εκτός από τους εθελοντές. Όλοι οι άλλοι κάνουν το καθήκον τους- ή/και δεν το κάνουν – για το οποίο πληρώνονται αδρά από τους δικούς μας φόρους. Μην τους επαινείτε λοιπόν. Κανένα τους. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο τα Μέθανά μας και ο Πόρος μας. Όταν ευημερεί η ιδιαίτερη περιοχή μας και στενάζουν άλλες δεν είναι καλό. Καλό είναι να ευημερεί η Ελλάδα στην οποία ανήκουν και ο Πόρος και τα Μέθανα. (Don’t ask for whom the bell tolls. It tolls for us, έλεγε ο Σέικσπιρ και επαναλάμβανε ο Χεμινγουέι, αλλά και ο δικός μας ο Καζαντζάκης, όταν έγραφε ότι “εάν δεν σωθεί αυτός ο κόσμος ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ”. Κι είναι πολύ σωστό, γιατί εγώ έχω την ευθύνη της δράσης, της ψήφου, αλλά και του επαίνου.
  Κι εγώ προσωπικά λόγω αυτής της ευθύνης που νιώθω προβαίνω σε αυτό το τωρινό μακροσκελές – ομολουμένως- σχόλιο.
  Απόδοτε τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα Θεού τω Θεώ.
  Αγαπητέ μου και φίλτατέ μου Κύριε Αθανασίου δεν οφείλετε τίποτα σε καμία Κυρία Σταματάκη. Αυτοί οφείλουν σε σας για όσα κάνετε για την πατρίδα σας τη μεγάλη και τη μικρή, για την οποία εσείς προσωπικά εργάζεστε, όπως γνωρίζω, με μεγάλο ζήλο.
  Συγγνώμη για την παρέμβαση
  Με υπόληψη και πατριωτικό εγκάρδιο χαιρετισμό
  Άρις Αντάνης
  arimari@otenet,gr

 4. νοσταλγός του ροκ εντ ρολ says:

  Λιγόλογος είσαι σήμερα Αρη. Δε θα μας πεις τι τρώτε εκεί στο κουτουκάκι; Τι τραγούδια λέτε; Μετά τα μεζεδάκια πίνετε σόδα να χωνέψετε; Τί άλλο σου κόψανε αστύστολα; Τι έφαγες το μεσημέρι; Με τι άριστα τελείωσες το γυμνάσιο; Σκεπάζεται καλά τη νύχτα;

 5. Σαββας Αθανασίου says:

  Αγαπητέ Άρη. Η απάντηση μου θα περιορισθεί στη γνωστή ρήση: “διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα να το λες”.

 6. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Προς Κο Σάββα Αθανασίου,
  Σας ευχαριστώ για την ευγένειά σας.

  Προς Κο Νοσταλγό του Ροκ- εντ- ρόλ.
  Εγώ δεν είμαι λιγόλογος και τα κείμενά μου είναι μακροσκελή.
  Εσείς “κύριε” σε εισαγωγικά, έχετε μακροσκελή τίτλο, αντί για όνομα και λέτε ανοησίες. Ντρέπεστε προφανώς για το οικογενειακό σας όνομα και το κρύβετε. Ή για να μη είμαι πιο σωστός, ντρέπεστε που στην καλή οικογένειά σας, υπάρχει ένας σαν κι εσάς.
  Αλλά δεν θα σας χαλάσω και το χατίρι.
  Θα σας στείλω με άλλο σχόλιο, ευθύς μετά από αυτό, κι ένα τραγουδάκι που έχω σκαρώσει, για να σας βγάλω από την περιέργεια, για το κουτουκάκι, όπου είστε όλοι ευπρόσδεκτοι και γι αυτό σας παραθέτω και το e-mail μου, για να σας δώσω δ/νση και συντεταγμένες, να μη χαθείτε.
  Και πού είστε κύριε… νοσταλγέ του ροκ – εντ – ρολ. Αν είστε εσείς νοσταλγός του ροκ – έντ- ρόλ, έγω θα ψηφίσω την… Μεγαλοοικονόμου.
  Ελάτε να μας ακούσετε, ακόμα και με τη μάσκα σας, αν και αυτή που κρατάτε στο χέρι, σας έρχεται…γάντι.
  Άρις
  ΥΓ Τη νύχτα δεν σκεπάζομαι γιατί έχω εξάψεις και ανησυχίες για την Ελλάδα και τον Πόρο. Εσείς; Αναισθησία; Καλά τα φαντάζομαι.
  Ακολουθεί το τραγουδάκι και μάλιστα χειρόγραφο.
  Είστε ευπρόσδεκτος. Φέρτε και το δημοσιογραφικό σας μαγνητοφωνάκι.

 7. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Οι Πότες Στρογγυλής Τραπέζης
  1ο ΚΟΥΠΛΕ Tempo- Tango (Em)
  Χάθηκες ξαφνικά, απ΄το στέκι μας, φίλε, πιάσε το κινητό κι ένα μήνυμα στείλε,
  Μην ξεχνάς τα παλιά, την παρέα θυμίσου, όλοι οι φίλοι ποθούν να βρεθούνε μαζί σου.
  2ο ΚΟΥΠΛΕ-
  Κάνε κάτι λοιπόν, μην αργείς να γυρίσεις, με τραγούδι απαλό τη σιωπή σου να λύσεις,
  στην ταβέρνα θα βρεις μια γωνιά να απαγκειάσεις, κι οι θαμώνες ζητούν την κιθάρα να πιάσεις.
  Refrain, Waltz (E)
  Ταβερνάκι μικρό, μ’ αθερίνα και γαύρο, γραφικό και ζεστό, πουθενά αλλού δεν θα’βρω,
  μα δεν έρχεσαι εσύ, που καιρό έχεις λείψει, κι οι κιθάρες μας πιάνουν το «μινόρε» με θλίψη.
  Ο ρυθμός μας ξυπνά νεανικές συγκινήσεις και ο στίχος γεμίζει την ψυχή με αναμνήσεις.
  Κάνε κάτι λοιπόν, μην αργείς να γυρίσεις, το ποτήρι σου πάλι «εις υγεία» να τσουγκρίσεις.
  3ο ΚΟΥΠΛΕ- tango (Em)
  Σαν καράβια γερά, που το κύμα δαμάζουν, οι κιθάρες μας πλέουν και μπουνάτσες μάς τάζουν
  δάχτυλα και χορδές στα μοτίβα αρμενίζουν, και με πρίμα- σεκόντα, αρμονίες χαρίζουν.
  4ο ΚΟΥΠΛΕ –tango (Em)
  Άνοιξε τα πανιά, νέους δρόμους ξεκίνα, μόλα σκάλες, σχοινιά, μακριά απ΄τη ρουτίνα,
  η ταβέρνα μας μοιάζει, με απάγκειο μουράγιο, κι απ’ τα τέλια οι πενιές αντηχούνε κουράγιο.
  Refrain – Waltz (E)
  Ταβερνάκι ζεστό, μ’ αθερίνα και γαύρο, καλωσόρισμα αγνό, πουθενά αλλού δεν θά’βρω
  άντε, εβίβα λοιπόν, το ρυθμό να κρατήσεις, με ματζόρε κεφάτο τη βραδιά να γεμίσεις.
  Το τραγούδι οδηγεί στης ελπίδας την πόρτα, τους καημούς απαλύνουν, ρίμες, σόλα κι ακόρντα.
  Η παρέα σε καλεί να’ ρθεις να τραγουδήσεις, κάνε κάτι λοιπόν, μην αργείς να γυρίσεις.
  5ο ΚΟΥΠΛΕ – Finale (Em)
  Με κρασάκι λευκό, σε απάγκειο λιμάνι, στο ζεστό ταβερνάκι που το λένε «Τηγάνι»,
  γύρω από τη ροτόντα, την κιθάρα σαν παίζεις, νιώθουμε σαν οι πότες στρογγυλής τραπέζης.[]
  Άρις Αντάνης
  (arimari@otenet.gr)
  Σημειώσεις:
  1/Οι συγκεντρώσεις γίνονται κάθε Παρασκευή στις 8μμ με χειμερινή ώρα, και 9μμ με θερινή.
  (Χτές μετά τους Χαιρετισμούς και την «Ωραιότητα» είμαστε εκεί).
  Στον Ακάθιστο, την άλλη Παρασκευή, 12/4/2019 και βέβαια τη Μ. Εβδομάδα δεν θα μας βρείτε εκεί.
  Μετά το Πάσχα, πάλι.
  2/Η παρέα είναι 10μελής, συνοδεύεται από 2 κιθάρες, ένα τζουρά και μία φυσαρμόνικα και φέρει τον τίτλο: ΕΡ ασιτεχνική Ω δική Σ υντροφιά (ΕΡ.Ω.Σ). Επίσης παίζουμε εθελοντικά και σε γηροκομεία και νοσοκομεία, όταν μας καλούν.
  3/Το πραγματικό όνομα της ταβέρνας δεν το αναφέρουμε, για δύο λόγους:
  (α) Για να μη θεωρηθεί ότι κάνουμε διαφήμιση, και
  (β) Με τον ίδιο τίτλο υπάρχει κατάστημα και στον Πόρο, οπότε είναι ακόμη πιο ισχυρή και αποφευκτέα η περί διαφήμισης καχυποψία.
  Όλοι στον Πόρο είναι φίλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου. (Ούτε και του «Νοσταλγού του Ροκ- εντ- ρολ». Ου γαρ οίδε. Και λόγω της σαρακοστής Αι… ‘γαρ οίδε’, δεν είναι αρτύσιμον είδος. Το αντίθετο.)

Σχολιάστε