Ελάφρυνση για τα στεγαστικά των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικώνΑνάσα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς αποτελεί η ρύθμιση που ανακοίνωση χθες (23/2) ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, αναφορικά με την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.
Μέχρι 50% μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε σχετική ανακοίνωση που μόλις εξέδωσε, αναφέρει ότι “το στρατιωτικό προσωπικό στο σύνολό του περιλαμβάνεται στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων και για την οποία έχει ψηφιστεί ανάλογη διάταξη. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα οιασδήποτε εξαίρεσης, από την εφαρμογή της ευνοϊκής διευθέτησης, για την μείωση των δόσεων στους δανειολήπτες του δημόσιου τομέα”.

Το ποσοστό της παρακράτησης για την κάλυψη του δανείου έφτανε στα 6/10 του μισθού. Όμως, μετά τις δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα «αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας», η παρακράτηση θα μειωθεί στα 3/10 του μισθού.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα μειωθεί δραστικά -στο μισό- η παρακράτηση από τον μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου.
Αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defencenet.gr, το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά που έχει χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των οποίων οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.
Στις 180.000 υπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους με συνολικά υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά που έχουν χορηγηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπολογίζονται στις 130.000 με υπόλοιπα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Το Ταμιευτήριο έχει ήδη ανακοινώσει σειρά ρυθμίσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους που περιλαμβάνουν «πάγωμα» των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη.
Σε ισχύ βρίσκεται επίσης και ρύθμιση ειδικά για όσους βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Στην περίπτωσή τους -και μέχρι να τους καταβληθεί η σύνταξη- «παγώνει» η πληρωμή των δόσεων, στο στεγαστικό, με την προϋπόθεση ότι μόλις ο δικαιούχος εισπράξει τη σύνταξή του θα καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας).
Όπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, όσο και τις τράπεζες και έχει συμφωνηθεί «ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα». Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά και στόχος είναι να μη μείνει καμιά κατηγορία δανείων αρρύθμιστη.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δανειολήπτες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, αναφέρει ότι οι τράπεζες τον τελευταίο χρόνο προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις των δανείων. Αυτό γίνεται κυρίως με την επιμήκυνση της διάρκειας στα στεγαστικά, και με τη μεταφορά οφειλών (από καταναλωτικά, κάρτες στην ίδια τράπεζα) στο στεγαστικό δάνειο, ώστε η συνολική οφειλή να έχει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Επίσης οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει και ειδικά προγράμματα για ανέργους με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και μεγάλη περίοδο χάριτος.
Οι ρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, καθώς ήδη το 12% των στεγαστικών δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση και το ποσοστό των καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες προσεγγίζει το 30%. Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μεγάλα ποσοστά καθυστερήσεων που εμφανίζουν τα ρυθμισμένα δάνεια που φτάνουν στο 50%. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 3 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται, δεν εξυπηρετούνται από τον πρώτο κιόλας μήνα, και τα 2 στα 10 δάνεια στους επόμενους τρεις μήνες.
Μάλιστα οι τράπεζες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια του δανείου, έχουν παρατείνει το όριο ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου πάνω από τα 80 χρόνια (έως τα 85 έτη στο ΤΠΔ).
Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα: Ένας υπάλληλος (υπ. Οικονομικών) με 14 χρόνια υπηρεσίας, με το παλιό μισθολόγιο είχε μηνιαίες αποδοχές 1.946 ευρώ. Εάν έχει στεγαστικό ύψους 150.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 3,5%, η δόση που πληρώνει είναι 870 ευρώ τον μήνα και εάν το δάνειο είναι 25ετούς διάρκειας, η δόση του είναι 751 ευρώ τον μήνα. Με το νέο μισθολόγιο ο μισθός του μειώνεται στα 1.085 ευρώ. Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση του στεγαστικού θα μειωθεί στα 325 ευρώ τον μήνα.
Πηγή: Defencenet.gr
Σχολιάστε