Εκδρομή με την «Ποριώτισσα» στην Μονή της Παναγίας της ΠρουσιώτισσαςΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου η «Ποριώτισσα», διοργανώνει στις 12 Μαΐου, διήμερη εκδρομή στον Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο Καρπενήσι. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 6986611122.
Η Παναγία η Προυσιώτισσα (εορτάζει στις 23 Αυγούστου) δεσπόζει σ’ ένα εκπληκτικά όμορφο τοπίο με απόκρημνους βράχους στα νότια του Νομού Ευρυτανίας. Το παρεκκλήσι της μονής ιδρύθηκε τον 9ομ.Χ. αιώνα, τον καιρό του Θεόφιλου – Αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1754, πάνω στα ερείπια δυο παλαιότερων ναών οι οποίοι είχαν ανοικοδομηθεί στο ίδιο σημείο. Μέσα σε ένα σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής, στο καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Ο μύθος γύρω από την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας θέλει στα χρόνια της εικονομαχίας(829) να την παρέλαβε κάποιος άρχοντας, ο οποίος σκόπευε να τη μεταφέρει στην Ελλάδα για ασφάλεια. Όταν όμως έφθασε στην Καλλίπολη, έχασε την εικόνα, η οποία κατευθύνθηκε θαυματουργικά στο σημείο πού βρίσκεται σήμερα η μονή του Προυσού. Το γεγονός αυτός δεν άργησε να διαδοθεί. Δεν άργησε να φθάσει και στ’ αυτιά του άρχοντα που τη μετέφερε. Εκείνος έτρεξε συγκινημένος, την αναγνώρισε και έγινε μοναχός, ενώ θεωρείται ο πρώτος κτήτορας της ιεράς μονής.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έχει φιλοτεχνηθεί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Σήμερα όμως διακρίνονται μόνο το πρόσωπο της Παναγίας και του Ιησού, καθώς τα υπόλοιπα είναι καλυμμένα με ασήμι, δώρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη που γιατρεύτηκε από θέρμη αφού πέρασε έξι μήνες στη μονή. Από τότε πολλές αναφορές σε θαύματα πλαισιώνουν την θαυματουργή αυτή εικόνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο διάκοσμος στο παρεκκλήσι, με πανέμορφες τοιχογραφίες. Στο μοναστήρι Παναγίας της Προυσιώτισσας λειτουργεί και μουσείο, το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη συλλογή από παλαιά χειρόγραφα, παλαιά βιβλία και ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά σκεύη και κειμήλια αν και μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε όταν οι Γερμανοί πυρπόλησαν τη μονή, στις 16 Αυγούστου 1944.
• Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Σχολιάστε