Εκδηλώσεις μνήμης για τους 17 εκτελεσθέντες στον ΚαρατζάΑπό τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου: 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσώπησε την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου και την Περιφέρεια Αττικής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 17 εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944 και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του μαρτυρικού χωριού. Την εκδήλωση οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Όπως δήλωσε στον χαιρετισμό του, οι πράξεις αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία δεν παραγράφονται. Πέραν των ανώδυνων πρόσφατα δηλώσεων Γερμανών αξιωματούχων περί «ηθικής ευθύνης»,  απαιτείται και η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα φρικτά αυτά εγκλήματα και η αποκατάσταση των οικογενειών των θυμάτων όλων των εκτελεσθέντων είναι επιτακτική.

Τέλος, ο κ. Χατζηπέρος επανέλαβε την πρόταση του για την «Καθιέρωση Ημέρας Μνήμης των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Μέχρι τότε εμείς θα είμαστε εδώ να τιμάμε τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας. Είναι καθήκον και υποχρέωση, αλλά κι ελάχιστος φόρος τιμής για τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης πρέπει να στέλνει το μήνυμα «Ποτέ πια Ναζισμός – Φασισμός».
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Χαιρετίζω με εκτίμηση και σεβασμό την παρουσία του Κου Χατζηπέρου στο όμορφο και φιλόξενο χωριό της ιδιαίτερης ευρύτερης γενέτειρας περιοχής μας, τον μαρτυρικό “Καρατζά Τροιζηνίας”, καθώς και την εξαιρετική πρότασή του για την καθιέρωση ημέρας μνήμης των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Φυσικά μου είναι αδύνατο να αντιληφθώ την αιτία για την οποία μια τέτοια πρόταση χρειάζεται να την επαναλάβει κανείς και μάλιστα Αξιωματούχος. Έπρεπε να είχε γίνει άμεσα αποδεκτή. Ίσως γι αυτό σβήνουμε σιγά-σιγά, ως χώρα. Και καλά εμείς. Ζήσαμε στην Ελλάδα και την χαρήκαμε, παρόλες τις αντιξοότητες. Τα παιδιά όμως; Τι θα τους αφήσουμε, ως παρακαταθήκη; Δεν θα αναφερθώ σε πρόσφατα γεγονότα, για να μη ξεφύγουμε από το θέμα μας.
  Θα θυμίσω όμως ότι το σλόγκαν “ποτέ ναζισμός – φασισμός”, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι απευθύνεται μόνο σε πολιτικές αποφύσεις και δεν μας αφορά προσωπικά. Αυτό είναι το λάθος μας. Αν ήταν έτσι θα είχε εκλείψει και εξαφανιστεί μετά τον 2ο πόλεμο. Ο ναζισμός- φασισμός είναι κυρίως ατομική νοοτροπία μεμονομένων φορέων του “ιού” που, όταν συμπέσει, προστεθεί και ταυτιστεί με ίδια νοοτροπία άλλων, από λανθάνουσα κατάσταση, εξελίσσεται, πολλαπλασιάζεται και κάνει μετάσταση του φρικτού αυτού καρκινώματος. Ο φασίστας μπορεί να είναι ακόμα και ο απλός ανθρωπάκος της διπλανής πόρτας. Πώς θα τον καταλάβεις; Άν του δώσεις οφίκια. “Αρχή άνδρα δείκνυσι”. Τα λένε οι Έλληνες σοφοί εδώ και χρόνια ατέλειωτα.
  Πριν από κάθε ενέργεια, λοιπόν, όσοι φέρουν γαλόνια, σε οποιοδήποτε τομέα, και σε οποιαδήποτε μορφή ή έκφανση του βίου, ας ελέξχουν πρώτα το θυμικό τους. Ακόμα και στην αγορά και στη διοίκηση έχει απορριφθεί παταγωδώς το αυταρχικό “μάνατζμεντ”. Όσο για μας θα πρέπει να εκπαιδευτούμε
  στην στωικότητα και την πραότητα, την πειθώ με σοβαρά επιχειρήματα και κύρίως την μετ’ επίγνωσης προσπάθεια να εκλείψει κάθε είδους φανατισμός, όπως και αν εκδηλώνεται: Πολιτικά, παραταξιακά, κομματικά, αθλητικά ή και θρησκοληπτικά. Είναι δύσκολο. Αλλά ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής. Ο εγκλιματισμός στην απομάκρυνση κάθε φανατισμού αποθαρρύνει την εγκληματικότητα.
  Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα παιδείας. Θέμα παιδείας είναι ακόμα και η …παιδεία. Ατυχώς αυτός ο τόπος ποτέ δεν είχε ικανά στελέχη στον σπουδαίο αυτό τομέα της ζωής μας. Είναι ίσως το μόνο πόστο όπου δεν πρέπει να τοποθετούνται άτομα επιλεγμένα με κομματικά κριτήρια. “Πολύ αργά!” Ίσως πει κάποιος. Όποιος το πει αυτό θα κάνει φρικτό λάθος. Φρικτό!
  Τώρα δεν είναι αργά. Αλλά όταν λέμε τώρα εννοούμε… τώρα!
  ΑΝΤΑΝΗΣ

Σχολιάστε