Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Πόρου η μελέτη διευθέτησης – οριοθέτησης των ρεμάτων του ΠόρουΕγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου η Μελέτη διευθέτησης και οριοθέτησης των ρεμάτων του Πόρου. Πρόκειται για τη Μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος στις αρχές του 2015 έναντι 36.900€, εκμεταλλευόμενος τμήμα της επιχορήγησης των 150.000€ που έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί στις 9.12.2014. Η νέα -τότε- δημοτική αρχή του Δήμου Πόρου επέλεξε να διαθέσει το 25% περίπου της χρηματοδότησης αυτής, όχι για δράσεις βιτρίνας, αλλά για να μεθοδεύσει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου τη διευθέτηση των ρεμάτων που διέρχονται από τις κατοικημένες περιοχές του νησιού.

Η παντελής έλλειψη τέτοιων οριοθετήσεων αποτελεί τη βασική αιτία, για τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που έχουν συντελεστεί τις δεκαετίες 1970 και 1980 δίπλα και πάνω στις κοίτες των ρεμάτων και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται να συντελεστεί κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των επίμαχων περιοχών. Η Μελέτη παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν 3 ακόμα έτη προκειμένου να γίνει η τυπική έγκρισή της από τρίτες Υπηρεσίες και να επιστραφεί θεωρημένη στον Δήμο Πόρου.

Επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού είναι: 1) η θεσμοθέτηση με Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής των οριοθετήσεων που προτείνει η Μελέτη, 2) η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη διενέργεια των αναγκαίων μεγάλων έργων διευθέτησης των ρεμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας και 3) η εκτέλεσή τους. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό με ορίζοντα πενταετίας, ο οποίος περιλαμβάνει την παράκαμψη και την υπογειοποίηση των κλάδων των ρεμάτων που το 2014 προκάλεσαν τις καταστροφές στις περιοχές Ασκέλι, Συνοικισμό, Πέρλια και Νεώριο.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παν.Μουστάκας says:

  Με εκπλήσσει η ταχυτάτη αντίδραση των “τρίτων υπηρεσιών”.Χρειάστηκαν μόνο τρία χρόνια για την έγκριση της μελέτης.Αυτή η Χώρα έχει λαμπρό μέλλον.

 2. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Τάκη, συμφωνώ. Αλλά όταν είπα σε κάποιον ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, για να προχωράνε τα έργα, με μέμφθηκε ότι λέω “μπούρδες”.
  “Κάθε εξάμηνο”, μου είπε ότι πρέπει να γίνονται.
  Εγκάρδιος χαιερτισμός σε όλους.
  ΑΑ

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν είναι όλα τα έργα “προεκλογικά”. Προεκλογικά συνήθως είναι ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις, και σίγουρα οι μελέτες είναι φωτοτυπία. Υδραυλικά, δασικά, βελτίωση της γραφειοκρατίας και άλλα που δεν έχουν μεγάλο κόστος είναι για την κανονική περίοδο συνήθως.

  Όσο για τις εκλογές κάθε εξάμηνο, δεν θα προσφέρουν πολλά. Η τετραετής θητεία καλή είναι. Ο περιορισμός της συμμετοχής του κόσμου στην διαμόρφωση πολιτικής, το τελευταίο 24ωρο είναι λίγη.

  Όποιος θέλει να ακουστεί η φωνή του, πρέπει να μιλήσει. Και αν θέλουμε δημοκρατία πρέπει να κουβεντιάσει. Και αν θέλουμε να αλλάξει κάτι πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί τι θέλουμε να αλλάξει.
  Και δεν θα το ζητήσουμε, θα το απαιτήσουμε. Δεν θα ρωτήσουμε, θα το κάνουμε.
  Για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σχολιάστε