Δημοτικές Εκλογές 2019: Ρεπορτάζ και παρασκήνιοΑπαράλλαχτα παραμένουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το τοπίο των προσεχών δημοτικών στον Πόρο.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν ο χρόνος που περνάει ευνοεί όλο και περισσότερο τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος έχοντας ούτως ή άλλως το πλεονέκτημα ότι ασκεί διοίκηση και μπορεί να προβάλει τα έργα του, βλέπει τις εκλογές να έρχονται όλο και πιο κοντά χωρίς να έχει ανακοινωθεί καμία υποψηφιότητα από το «απέναντι στρατόπεδο». Στο πλαίσιο αυτό, οι προβληματισμοί του μέχρι στιγμής περιορίζονται στον εμπλουτισμό του ψηφοδελτίου του, με στόχευση στη νέα γενιά, στην οποία πρόσφατα απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής στο συνδυασμό του μέσω του ενημερωτικού εντύπου που εκδίδει.
Από την άλλη, η παράταξη μειοψηφίας εδώ και καιρό δεν λειτουργεί ως συγκροτημένη πολιτική ομάδα και ο πυρήνας εκείνων που αποτελούν την πραγματική αντιπολίτευση του Δημάρχου αναζητά ακόμα το πρόσωπο που θα ηγηθεί στις εκλογές. Πρόκειται για μια δύσκολη αναζήτηση, γιατί η επιλογή τους θα στερείται δύο εκ των βασικότερων χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει κάθε πολιτικός ηγέτης, τα οποία είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας και η συγκρότηση ομάδας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο υποψήφιος που θα επιλεχθεί θα είναι εξ ορισμού κάποιος που δεν είχε έως σήμερα την πολιτική ισχύ ή τόλμη να ανακοινώσει «από μόνος του» την υποψηφιότητά του και να συγκροτήσει την ομάδα που θα τον υποστηρίξει, αλλά αναδείχθηκε με ακριβώς την αντίστροφη διαδικασία. Φυσικά, οι αδυναμίες αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον έλεγχο της ομάδας, στην επιλογή και απόρριψη υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, στην οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια του συνδυασμού και στην διατύπωση μιας πειστικής αντιπρότασης δημοτικής διακυβέρνησης (προεκλογικό πρόγραμμα) προς τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.
Έτσι, τα διάφορα ονόματα που ακούγονται στην «πιάτσα» διστάζουν να αποδεχτούν μια τέτοια πρόταση, η οποία φαντάζει περισσότερο ως πρόταση ήττας, παρά ως πρόταση για ανάληψη της Δημαρχίας. Προφανώς, αν η ψυχολογία έδειχνε ότι εκείνος που θα επιλεχθεί για υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος, τότε εκείνοι που θα τον επιλέξουν θα είχαν ως πρόβλημα ποιον να διαλέξουν μεταξύ αρκετών ενδιαφερομένων και όχι το πρόβλημα που έχουν σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η αναζήτηση αυτή έχει δυσκολέψει πολύ, ειδικά μετά την μετάθεση των εκλογών πέντε μήνες πιο νωρίς από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί (26 Μαΐου αντί για 13 Οκτωβρίου του 2019), εξέλιξη που κατά πολλούς κλείδωσε την παράσταση νίκης σε όλους τους Δήμους πού ήδη μέχρι τότε υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος.

Τα ονόματα που ακούγονται
Μέσα στο παραπάνω περιβάλλον, τα ονόματα που ακούγονται είναι κυρίως εκείνα των Δημήτρη Στρατηγού, Γκίκα Μάγειρα, Τάκη Χατζηπέρου, Ματούλας Μητσοπούλου και εσχάτως του Κώστα Δόσκαρη. Μεταξύ αυτών ο πρ. Δήμαρχος κ. Στρατηγός αποτελεί την πρώτη επιλογή του «πυρήνα», αλλά μέχρι σήμερα αρνείται σθεναρά την πρόταση αυτή. Με την επιλογή Στρατηγού, ωστόσο, διαφωνεί έντονα ο Σπύρος Σπυρίδωνας (ο ίδιος έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να είναι υποψήφιος βουλευτής), ο οποίος κινείται παράλληλα με τον «πυρήνα» προσπαθώντας να πείσει τρίτα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, να ηγηθούν. Ο κ. Μάγειρας, επίσης προτρέπεται από τα πρόσωπα του «πυρήνα» να ηγηθεί του συνδυασμού, ωστόσο πρόσφατα απέκλεισε δημοσίως μια τέτοια πιθανότητα.

Ο κ. Χατζηπέρος (οι αλλαγές που έφερε ο Κλεισθένης στον τρόπο ορισμού των Αντιπεριφερειαρχών περιόρισαν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα να έχει το ίδιο αξίωμα μετά τις εκλογές) φαίνεται ότι θα ήταν εκείνος που πιο εύκολα θα έλεγε το «ναι» σε μια τέτοια πρόταση, η οποία ωστόσο δεν του έχει γίνει, ωστόσο σε διαφορετική περίπτωση δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανακοινώσει υποψηφιότητα.

Παρόμοια στάση αναμονής, αλλά όχι αδιαφορίας, εκτιμάται ότι τηρούν και οι κ. Δημήτρης Μωρόπουλος και Δημήτρης Συξέρης, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν έχουν την προτίμηση του «πυρήνα». Η κ. Μητσοπούλου, φαίνεται ότι θα αποτελέσει την ύστατη επιλογή, στην περίπτωση που όλοι οι υπόλοιποι αρνηθούν, ενώ τον ίδιο ρόλο εκτιμάται ότι θα έπαιζε μετά χαράς και ο κ. Δ. Γρίβας σε ένα ακόμα πιο ακραίο σενάριο.
Τέλος, η ξαφνική εμφάνιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πολιτικής κίνησης «Πρωτοπόρος», από τον Γιάννη Δόσκαρη τροφοδότησε την φήμη ότι ο ίδιος, ή ο αδελφός του Κώστας θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Ωστόσο, μια τέτοια υποψηφιότητα δύσκολα θα συσπείρωνε πίσω της το σύνολο της αντιπολίτευσης και έτσι η εκτίμηση είναι ότι ίσως αποσκοπεί στην συγκρότηση ενός τρίτου συνδυασμού «λαγού» που θα στόχευε στα οφέλη της απλής αναλογικής (πλέον οι δημοτικοί σύμβουλοι κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής) σε μια πιθανή συνεργασία με την αντιπολίτευση, εκτός βέβαια αν πίσω από μια τέτοια σκοπιμότητα υποκρύπτεται μια συνεννόηση με τον Γιάννη Δημητριάδη, στην παράταξη του οποίου ανήκει άλλωστε ο Κώστας Δόσκαρης.

Το εκλογικό τοπίο στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων
Αν η απλή αναλογική μπορεί να επηρεάσει από ελάχιστα έως καθόλου το εκλογικό τοπίο στον Δήμο Πόρου, στον Δήμο Τροιζηνίας θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές ανατροπές έως και ακυβερνησία. Ειδικότερα, η παράδοση των περισσότερων από δύο υποψηφίων Δημάρχων, του δεύτερου γύρου στον οποίο κρίθηκαν οι εκλογές του 2014 και τα στεγανά που διατηρούνται από την προϊστορία των διαφορετικών Δήμων Γαλατά και Μεθάνων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σενάρια στα οποία ο Δήμαρχος που θα αναδειχθεί θα απέχει πολύ από το να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι παράμετροι αυτοί, καθώς και οι πληροφορίες που φέρουν αρκετά στελέχη της δημοτικής αρχής του Κώστα Καραγιάννη να είναι δυσαρεστημένα από χειρισμούς του και να συνομιλούν με άλλους επίδοξους υποψηφίους, συνθέτουν ένα θολό τοπίο, στο οποίο είναι δύσκολο να υπάρχουν προγνωστικά. Ήδη, εκτός από τον κ. Καραγιάννη, τις προθέσεις τους να θέσουν υποψηφιότητα έχουν γνωστοποιήσει ο δημοφιλής γιατρός Γιώργος Κεραμίδας, ο απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν. Σπύρος Χ. Πολλάλης, ο πάντα μαχητικός Σάββας Αθανασίου και ο πρ. Διοικητής του Α.Σ. Γαλατά Αντώνης Βασιλόπουλος, ενώ ακούγεται ξανά το όνομα του πρ. Δημάρχου Γιάννη Σαμπάνη, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει επιβεβαιώσει με δηλώσεις ή πράξεις του ένα τέτοιο σενάριο.

Μπ. Κανατσίδης
Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Πολύ καλή και έγκαιρη ανάλυση.
  ΑΑ

  ΥΓ. Αν ήμουν 2-3 μήνες νεότερος μπορεί να έθετα υποψηφιότητα.
  Μη γελάς, Μπάμπη…

 2. Γιάννης Δόσκαρης says:

  Αγαπητέ φίλε Μπάμπη.
  Καλή η ανάλυση που έκανες, αλλά δεν ξέρω αν όλα αυτά που γράφεις τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι ή απλά ακούς διάφορες φήμες που κυκλοφορούν. Δεν θα ασχοληθώ με το τι γράφεις για τους άλλους, ούτε θα σου πω με ποια συμφωνώ και με ποια διαφωνώ, παρά μόνο για το ότι αναφέρθηκες στο άτομό μου. Με στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι γράφεις για μένα, βγάζοντας κάποια συμπεράσματα τα οποία δεν γνωρίζω που αποσκοπούν. Αν ήθελες να μάθεις, από δημοσιογραφικής άποψης, κάτι που να είναι έγκυρο, απλά θα μπορούσες να με ρωτήσεις και όχι να βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Και χωρίς να θέλω να σου κάνω υποδείξεις, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και με τους άλλους, τους οποίους αναφέρεις. Εκτός και αν νομίζεις ότι δεν θα σου πουν, καθότι έχεις ταχθεί και υπηρετείς την πλευρά του δημάρχου.
  Μην ξεχνάς βέβαια ότι όταν εγώ κατέβηκα για δήμαρχος είχα απέναντί μου τους Σπυρίδωνα, Στρατηγό, Αλιφέρη, Μητσοπούλου, Κανατσίδου, Γρίβα, Παπαφρατζέσκο, Ζεντέλη και αρκετούς άλλους ακόμα. Γι αυτό αν θέλω να κάνω κάτι να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται ούτε να φοβηθώ κανέναν, ούτε να «κωλύσω» να πω αυτό που θέλω ανοικτά. Γι αυτό τα σχόλια του τύπου «λαγός» ή σε «κρυφή συνεννόηση» θα ήθελα να τα αποσύρεις γιατί με προσβάλουν προσωπικά.
  Επίσης θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή ο χωρισμός των Ποριωτών σε «οι δικοί μας» και «οι άλλοι». Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε ενωμένοι, (αυτό το πρωτόγνωρο με τις εκατέρωθεν μηνύσεις μας θλίβει όλους), δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το νησί μας.
  Ευχαριστώ

 3. Anna M. says:

  Αν αρχηγός του νέου κόμματος είναι κάποιο από αυτά τα ονόματα που αναφέρθηκαν στο άρθρο και υποψήφιοι συμβούλοι οι υπόλοιποι, ο Δημητριάδης θα κάνει έναν απλό περίπατο. Είναι όλοι τους ανάξιοι λόγου με εξαίρεση τον κύριο Μάγειρα ο οποίος όμως είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην μπλέξει με δαύτους. Γιατί να χρεωθεί αυτός μια εκλογική ήττα χωρίς λόγο;

 4. Vasilis says:

  Πιστευω οτι στον Πορο δεν πρεπει να υπάρξει άλλος υποψήφιος. Δήμαρχος υπάρχει και μαλιστα πολυ καλος. Τον παρακολουθω οχι μονο μεσω εσας αλλα και στο φβ και διαπιστωνω οτι για πρωτη φορα ο Πορος νοικοκυρευεται και γινεται σιγα σιγα το νησι που του αρμοζει.
  Οσο για απέναντι για την Τροιζηνία.
  Ο τωρινός δημαρχος έχει δηλωσει επισημα οτι θελει να ξανακατέβει στις επόμενες εκλογές? Το 2014 στους λόγους του έλεγε οτι “εμεις δεν ερχομαστε για παντα…ερχομαστε για 5 χρονια…ελεγε” τωρα τι εγινε? Γιατι στον Γαλατά δεν εγινε τιποτα. Δεν αλλαξε τιποτα. Ολοκληρωνει απλά το εργο του πρωην δημαρχου.
  Ποιος ειναι ο ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ γιατρος? Ειναι σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο της Ελλάδας ή του Εξωτερικού? Υπηρετεί στην περιοχή? Εχει κάποια σχεση με την τοπικη αυτοδιοίκηση? Ειναι συνταξιούχος και εχει χρόνο να ασχοληθει με τον τεραστιο αυτό Δήμο? Γιατι μονο ετσι θα μπορει να υπηρετησει ορθα τον Δημο , μονο αν ειναι συνταξιουχος. Οπως υπηρετει ορθα αφου ειναι δημοφιλης(λαθος εκφραση) οπως λετε και τηρει τον ορκο του Ιπποκρατη φροντιζοντας τους ασθενης του. Τι θα γινει τοτε λοιπόν? Τι απο τα δυο θα υπηρετεί , τον Δήμο ή το Ιατρείο…
  συνεχιζω…..
  Τους αποστράτους των σωματων ασφαλείας ναυτικού και αστυνομίας δεν τους γνωρίζω. Αν κρινω παντως τον δικο μου διοικητη οταν υπηρετούσα, οι αξιωματικοι μπορουσαν άνετα να διοικήσουν ολόκληρο στόλο , ολόκληρη μονάδα ανετα και με ενα βλεμμα. Δεν θα ξεχάσω που απλά μας κοιταζε ο διοικητης και τρεχαμε.
  και καταλήγω στον κ. Αθανασίου , μαχητικός οντως σε αυτο θα συμφωνήσω. Αγαπάει την περιοχή. Προσπαθεί μεσα απο συλλογους να βοηθησει τους συνανθρωπους και γενικα να κανει πολλά. Αυτο τουλαχιστον έχω αντιληφθεί απο οσα διαβαζω στο φβ . Δεν τον ξερω προσωπικα.

  Οπως και να εχει οι εκλογες ερχονται και σιγα σιγα ολοι οι υποψηφιοι δημαρχοι σε Πόρο και Τροιζηνία θα μας ανακοινωσουν καποιο προγραμμα καποιους υποψηφίους κατι της τελος παντων. Ανακοίνωση επισημη βεβαια δεν εχω βρει απο κανεναν από όσους αναφέρονται , εκτος απο ενα δημοτικό συμβουλιο του Πορου οπου ο Δημαρχος ανακοινωσε την υποψηφιότητα του και για της εκλογες του 2019.
  Πολυ θα ηθελα να μαθω το νεο προγραμμα όλων. Τους υποψηφίους συμβούλους του καθενος.

  Ευχαριστω

 5. Μπάμπης Κανατσίδης says:

  Αγαπητέ Γιάννη,

  Όπως λέει και ο τίτλος, το δημοσίευμα περιέχει κυρίως ρεπορτάζ και παρασκήνιο. Το ρεπορτάζ καταγράφει όσα «ακούγονται», δηλαδή τις φήμες, και τα υπόλοιπα τα έχω μάθει από πρώτο ή δεύτερο χέρι. Ως προς αυτά, σε διαβεβαιώνω ότι και στα δύο ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός και η εικόνα που κατέγραψα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

  Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία γράφω τις εκτιμήσεις μου, χωρίς να προσπαθώ να παραπλανήσω τον αναγνώστη. Αν το προσέξεις, όπου επεκτείνομαι σε μια προσωπική ανάλυση, χρησιμοποιώ παντού λέξεις όπως «εκτιμάται», «φαίνεται», «η εκτίμηση είναι ότι» κτλ. Και ως προς αυτά σε διαβεβαιώνω ότι ήμουν εξίσου προσεκτικός, ωστόσο, επειδή ακριβώς πρόκειται για εκτιμήσεις μπορεί θεωρητικά και να έχω πέσει έξω. Επίσης, μπορεί να μη συμφωνείς με αυτές, αλλά τις κάνω δημοσίως και κρίνομαι, τόσο τώρα που διαβάζονται, όσο και στο μέλλον από την εξέλιξη των πραγμάτων. Δες και τα προηγούμενα αντίστοιχα δημοσιεύματα και θα δεις ότι μάλλον έχω επιβεβαιωθεί. Αν δεν είμαι προσεκτικός, το porosnews θα χάσει την αξιοπιστία του.

  Τα ίδια ισχύουν και για τις αναφορές στο πρόσωπό σου: κατέγραψα τα γεγονότα και έγραψα την εκτίμησή μου. Το γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχεις πει κάτι ανοικτά και έχεις περιοριστεί στην δημιουργία μιας σελίδας στο facebook και στην κοινοποίησή της, χωρίς να αποσαφηνίσεις τις προθέσεις σου. Μάλιστα δεν τις αποσαφηνίζεις ούτε και τώρα. Είναι δικαίωμά σου φυσικά και εγώ πουθενά δεν υπονόησα ότι φοβάσαι να το κάνεις. Όμως, από την στιγμή που εκτίθεσαι πολιτικά, δεν θα έπρεπε να στεναχωριέσαι όταν γράφουν για εσένα, αλλά να το θεωρείς εύλογο ή και να χαίρεσαι.

  Όσα εκτίμησα για εσένα λοιπόν, τα εκτίμησα με βάση τις κινήσεις που έχεις κάνει και τα περιθώρια που έχεις αφήσει. Αν είχες βγάλει μια ανακοίνωση τι είναι ο «Πρωτοπόρος» ή εξηγούσες τις προθέσεις σου, τότε τα περιθώρια εκτιμήσεων θα ήταν στενότερα. Η επιλογή δηλαδή για το τι θα συζητιέται και τι θα γραφτεί ήταν δική σου. Είναι άδικο λοιπόν να με προσβάλεις και να μου αποδίδεις σκοπιμότητες και ότι υπηρετώ (!) τον Δήμαρχο, επειδή προσέγγισα δημοσιογραφικά τις πολιτικές σου κινήσεις. Δεν σού ζητώ βέβαια να τα αποσύρεις, γιατί, όπως ισχύει και για εσένα, και εγώ εκτίθεμαι με τη δουλειά που κάνω και πρέπει να έχω γερό στομάχι. Ούτε, βέβαια, μπορώ να αποσύρω και εγώ την άποψή μου για την στρατηγική σου. Εκτιμώ ότι είσαι σε συνεννόηση με κάποια από τις δύο πλευρές. Ο αδελφός σου είναι σύμβουλος της πλειοψηφίας και επομένως πιστεύω ότι ή συνεννοείται με τον Δήμαρχο ή του ξεκινάει αντάρτικο. Είναι λογικές σκέψεις.

  Με χαρά φυσικά θα αρπάξω την ευκαιρία που μου δίνεις να σε ρωτήσω ευθέως αυτά για τα οποία αναρωτιέμαι εγώ και όσοι έχουν παρακολουθήσει τις κινήσεις σου, ώστε να συμπληρώσω το ρεπορτάζ και να λυθούν οι παρεξηγήσεις: Οι ερωτήσεις μου λοιπόν είναι:

  1.Τι είναι ο Πρωτοπόρος;

  2.Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται σε μια εναλλακτική/αντιπολιτευτική πρόταση προς την διοίκηση Δημητριάδη;

  3.Θα είσαι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, εσύ ή ο αδερφός σου;

  Φιλικά,

  Μπάμπης

 6. Σπύρος Louis says:

  Όταν παίζεις το παιχνίδι κάποιου άλλου, τον υπηρετείς κλπ τότε σε καμία περίπτωση δεν αποκαλύπτεις την στρατηγική του.

  Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ο αρθρογράφος από την μία να υπηρετεί τον Δήμαρχο και απ’την άλλη να του αποδίδει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση και τελικά την εξασφάλιση από τον ίδιο της νέας Διοίκησης του Δήμου;

  Αφού έτσι, όχι μόνο θα τον εξέθετε αρνητικά σε ανεξάρτητους ή άλλους ψηφοφόρους οι οποίοι απωθούνται από δολοπλοκίες κλπ

  Και το κυριότερο, θα άνοιγε τα μάτια στην αντιπολίτευση !

  Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση ο κ. Κανατσίδης υπηρετεί την αλήθεια σκιαγραφώντας την πραγματικότητα και τις πιθανές παραμέτρους που την συγκροτούν.
  Στην χειρότερη εκφράζει δημόσια την άποψή του και κρίνεται.

  Εν προκειμένω τελικά μάλλον ο κ. Δήμαρχος θα έπρεπε να “θιχτεί” από τις εκτιμήσεις του αρθρογράφου και όχι εσείς κ. Δόσκαρη.

 7. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Επειδή από όσα άσχημα έχω ακούσει κι εγώ για τα σχόλιά μου, όχι μόνο στο Porosnews, αλλά όπου πάω και χώνομαι, θεωρώντας ότι το κάνω για χάρη όλων μας και τουλάχιστον για χάρη όσων γνωρίζω ότι είναι πολύ καλοί άνθρωποι, αλλά δεν θέλουν να εκθέτουν σε δημόσιες αναρτήσεις τη γνώμη τους, αποφεύγοντας τη δική τους δημόσια “έκθεση”, ή προτιμώντας πχ ένα τάβλι ή μια πρέφα στο καφενείο, η το survivor στην τηλεόραση, ή ακόμα και όλες τις σειρές που ξαναπαίζει, όπως μου είπε ένας μορφωμένος συνταξιούχος γνωστός μου, το πεθαμένο κανάλι “Mega”, από το να συμμετέχει στα κοινά, μέσω internet. (Αγνοώντας πόσο τυχεροί είμαστε που προλάβαμε και ζούμε αυτή την τεχνολογική άνθηση, στον τομέα της ανθρώπινης επικοινωνίας).
  Μετά από αυτά, ας μου επιτραπεί να πω κι εγώ τη γνώμη μου εν προκειμένω:
  1/Εμμένω στη θέση μου ότι πρόκειται για μια παρα πολύ καλή ανάλυση, με την υπογραφή του Κου Μπάμπη Κανατσίδη, διότι χαρακτηρίζεται από συνειρμούς λογικούς, από προσωπική ανησυχία, από καλό γράψιμο και από παρρησία, στοιχεία που σπανίζουν όχι μόνο στο Porosnews, αλλά και σε σχεδόν όλες τις ιστοσελίδες που μας βομβαρδίζουν, με ανόητους φανατισμούς, κρυόπλαστα αστεία, βλακώδεις υπαινιγμούς και εξυπναδίστικες ατάκες, κατά 99% κρυμμένες κάτω από κακής ποιότητας πλαστικές “προφυλακτικές” μάσκες.
  2/Εκτιμώ τις απόψεις του Κου Γιάννη Δόσκαρη, τον οποίο και δεν γνωρίζω καλά, διότι δεν έχουμε πιει κανένα κρασάκι, αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια από φίλους μου. Η αξιοπρέπεια των λόγων του και η ευγένεια εν προκειμένω πρέπει να προσεχθεί πιο πολύ από όσους διαφωνούν με τις … διαφωνίες του. Ωστόσο η κατακλείδα των παρατηρήσεών του αξίζει να παρατεθεί αυτούσια, για να τη διαβάσουν πάλι ΟΛΟΙ, και αυτό κρίνω ότι καλούμαι να κάνω εγώ τώρα αμέσως. Ξαναδιαβάστε,λοιπόν, αν μήτι άλλο την παρότρυνση του Κου Γιάννη Δόσκαρη και επιτρέψτε μου να προτείνω να την αντιγράψετε,με ανάλογη πανταχόθεν προέκταση, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση στα τοπικά και εθνικά πολιτικά δρώμενα, που έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή των Ελλήνων. Διαβάστε:
  “Επίσης θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή ο χωρισμός των Ποριωτών σε «οι δικοί μας» και «οι άλλοι». Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε ενωμένοι, (αυτό το πρωτόγνωρο με τις εκατέρωθεν μηνύσεις μας θλίβει όλους), δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το νησί μας. Γιάννης Δόσκαρης”
  3/Τα σχόλια των κυρίων Vasilis και Σπύρος Louis, αν και κρύβονται, πιθανόν για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω και κανονικά δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη, (όπως τα τηλέφωνα με απόκρυψη, που εγώ δεν τα σηκώνω ποτέ για να απαντήσω), εν τούτοις μπορεί κάποιος να τα θεωρήσει και λογικά και αξιοπρεπή, ως προς τις θέσεις τους, την καλή έκφραση, αλλά και την επιβεβαίωση της αλήθειας, ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στη ζωή μας και ας μην την ψάχνουμε ΠΟΥΘΕΝΑ. Ακόμα και σε πολύ αξιόλογους ανθρώπους.
  4/Για την αγαπητή Κυρία Άννα Β, τι να πει κανείς; Ό,τι και να πει χαμένο θα πάει. Εγώ προσωπικά της εκδηλώνω τη συμπάθειά μου, με ειλικρίνεια και της αφιερώνω το πανέμορφο τραγούδι “Αννα”, που έχει συνθέσει ο Τάκης Μπουγάς σε εκπληκτικό στίχο του αξέχαστου Γιάννη Καλαμίτση και πρώτη εξαιρετική εκτέλεση από τον Κώστα Καράλη. Βέβαια αν εκτός από τα παραταξιακά θέματα που φάινεται ότι δίνουν διεξόδους στις αναζητήσεις της (δεν την γνωρίζω την Κυρία από το ψευδώνυμό της) της προτείνω να τις “μετακινήσει” λίγο- έτσι για μικρή αποτοξίνωση- και στο αρχείο του Porosnews “Βιβλιοπαρουσίαση Τροιζηνίων ποιητών”, και να διαβάσει μια αναφορά μου στην “αγάπη”, μέσα από την ποίηση της Ποριώτισσας Θάλειας Καραμητσοπούλου. Μπορεί μάλιστα να ακούσει και το εν λόγω τραγούδι, όχι βέβαια από τον εξαιρετικό Κώστα Καράλη, αλλά από την ερασιτεχνική μου κιθάρα και την εκνευριστική φωνή μου. Της το αφιερώνω εγκάρδια. (Κάνετε διπλό αριστερό κλίκ εκεί που ο Μπάμπης έχει βάλει “ΑΝΝΑ- Ακούστε” και αμέσως μετά στο κάτω μέρος της οθόνης σας, αφού αναβοσβήσει 2-3 φορές το σήμα με τη νότα, ένα αριστερό κλικ, και ακούτε την αφιέρωση, Κυρία Άννα Β.)
  Εγκάρδιος χαιρετισμός
  σε όλους του Ποριώτες, συμπατριώτες
  Άρις Αντάνης
  arimari@otenet.gr

 8. Poriotis says:

  Κύριε Κανατσίδη, ποιος είναι αυτός ο κύριος Αντάνης που απαντάει σε όλους και κατακρίνει τους πάντες μέσα από την εφημερίδα σας; Πως του το επιτρέπετε; Όποιον έχει διαφορετική άποψη από αυτόν τον ειρωνεύεται και τον κατακρίνει. Με ποιο δικαίωμα; Έχει καταντήσει πολύ κουραστικός πια. Απαράδεκτος. Νομίζει ότι είναι αλάνθαστος. Ας του πει κάποιος πως δεν είναι Θεός. Έλεος πια! Πραγματικά κάποιος πρέπει να τον μαζέψει, έχει αρχίσει και ξεφεύγει επικίνδυνα.

 9. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Κύριε Κανατσίδη, με ιδιαίτερο e-mail, θα σας γνωστοποιήσω εγώ ποια είναι η madame με το ψευδώνυμο “Poriotis”, για να το διασταυρώσετε με το e-mail που προβλέπεται από τους όρους κάθε ιστοσελίδας, να το καταθέτει όποιος επιθυμεί να σχολιάσει, ώστε να υπάρχει στο αρχείο δια παν ενδεχόμενον, και ειδικά όταν θα χρειαστεί να βγει στην επιφάνεια κάποιο στοιχείο, που μέχρι τότε θεωρείται προσωπικό δεδομένο. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει εκείνη για μένα. Και δεν φταίει εκείνη για αυτά που λέει. Έτσι γεννήθηκε προφανώς και έτσι γαλουχήθηκε.Τι να κάνουμε τώρα; Μερικοί άνθρωποι, μετά την εφηβική τους κρίση, όσο μεγαλώνουν χειροτερεύουν, αν δεν τύχουν της κατάλληλης ψυχοδηγητικής επίβλεψης, σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Κι αν δεν έχουν χόμπις γίνονται ζόμπις, αλλά αυτό το είπαμε. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
  Κύριος Αντάνης
  ΥΓ Αυτά που μου καταμαρτυρεί δεν έχουν καμία συνάφεια με το θέμα μας. Από αλλού αντλεί τον εξωφρενισμό της. Αλλά μπορείτε να της συστήσετε κι εσείς αυτό που της προτείνω εγώ: (Tip εντελώς δωρεάν). Όταν βλέπει “Αντάνης” να μη διαβάζει τα κείμενα που ακολουθούν το όνομά μου. Αλλιώς, τέτοιες τάσεις, εντάσσονται στις ιδιότητες του Mαζοχισμού. (Βλ Lombrozo: Theory of Criminal Anthropology)

 10. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Ξέχασα να παρακαλέσω να γνωστοποιήσετε προς Poriotis, ότι μόλις ιδρύθηκε στον Πόρο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρών, “Ο Ποριώτης”, με λογότυπο την βαθιά μπλε σημαία της επανάστασης, με το βυσινί σταυρό και βυσινί περίγραμμα και στη μέση του σταυρού την Άγκυρα, με τη ρήση : “Ισχύς εν τη ενώσει”. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό εις poriotis να διεκδικήσει ακόμα και την Προεδρία.-

 11. Σάββας Ν. Αθανασίου says:

  Ο νόμος που κατοχυρώνει την απλή αναλογική σίγουρα απελευθερώνει δυνάμεις και διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες. Διαφωνώ ότι θα φέρει ακυβερνησία, δεδομένου ότι σε κρίσιμα θέματα οι αποφάσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, συνθετικές και συναινετικές. Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση λύνει προβλήματα, αλλά δεν διασφαλίζει πλήρως, την διαφάνεια, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών. Για την Τροιζηνία και τα Μέθανα τώρα:
  1. Βιώνει την οικονομική κρίση που ξέσπασε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Ο πληθυσμός μειώνεται, τα κρατικά ακίνητα είναι αναξιοποίητα, η αγροτική παραγωγή μειώνεται και οι αγρότες αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, ο τουρισμός περιορίζεται σε λίγες εβδομάδες, τα νέα παιδιά αναζητούν εργασία, είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, τα χωριά ερημώνουν κλπ.
  2. Απαιτείται συνένωση δυνάμεων και συνδιαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα είναι δεσμευτικό για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια. Η αφωνία, η αλαλία, η ανοχή, η απαξίωση δεν οδηγεί πουθενά και περισσότερο δεν εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
  3. Ο στόχος μας είναι μονόδρομος, για την Τροιζηνία και τα Μέθανα:Οικοσύστημα για την Ανάπτυξη, Αυτονομία, Αυτάρκεια.
  4. Στο ερώτημα για το πως θα επιτευχθεί αυτό, η απάντηση είναι συμμετοχή, δημοκρατικές διαδικασίες και έρευνα. Σε αυτή τη φάση ο νέος ισχυρός πόλος δημοτικής προοπτικής πρέπει να δημιουργηθεί με αυτενέργεια και συνέργειες. Πιο απλά: Να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εκείνοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων και να μας πουν τις θέσεις τους. Στη συνέχεια να δηλώσουν ποιοι θέλουν να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και στη συνέχεια να εκλεγεί από ένα ευρύτατο σώμα πολιτών, άνω των 100 -200 ατόμων, ο υποψήφιος δήμαρχος. Παράλληλα, με αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες – επιτροπές, έρευνας και μελέτης( πχ. για τον τουρισμό, για το αγροτικό, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη, τις συγκοινωνίες κλπ), οι οποίες ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί θα έχουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην νέα εποχή της περιοχής. Οι ρόλοι και οι ευθύνες πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένοι, ώστε να υπάρξει έλεγχος της προσφοράς τους.
  5. Σε μια τέτοια προοπτική, δηλώνω παρών και καλώ όλους τους καλοπροαίρετους να το δηλώσουν δημόσια. Οι προσωπικές επιλογές δεν νομίζω ότι μπορούν να σταθούν και το παρόν και στο μέλλον.

Σχολιάστε