Δημητριάδης: Επιδιώκω να συνεχίσω το έργο μου στον ΠόροΑναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη στα parapolitika.gr:

Ο Γιάννης Δημητριάδης, είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση. Το Μάιο του 2014, εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος Πόρου από την πρώτη Κυριακή μάλιστα, λαμβάνοντας ποσοστό 56%. Ο επικεφαλης της παράταξης “Αλλαγή Πορείας για τον Πόρο που όλοι ονειρευόμαστε” μέσω της συνέντευξής του αυτής κάνει έναν σύντομο απολογισμό, για το έργο που έχει παράξει η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, ενώ παρουσιάζει παράλληλα και το σχεδιασμό του για τον Πόρο μετά τις εκλογές του 2019, όπου και φιλοδοξεί να να λάβει εκ νέου την εντολή από τους Ποριώτες, για συνεχίσει το έργο του στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Στην συνέντευξή του, μας παρουσιάζει μέρος των πρωτοβουλιών που έλαβε σε σχέση με το τουρισμό, την κοινωνική πρόνοια, την διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αναλύοντας παράλληλα την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Παράλληλα, θέτει τους στόχους, για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθώς και για το Master Plan που βρίσκεται σε εξέλιξη για το λιμάνι του Πόρου, το οποίο και θα αλλάξει την εικόνα του νησιού.

Δεν διστάζει να επισημάνει επιπλέον, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την επίλυση των προβλημάτων οι οποίες οφείλονται πολλές φορές σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία, αλλά και οι καταγγελίες της τοπικής αντιπολίτευσης, ενώ σε σχέση με τον Κλεισθένη Ι και το αναλογικό σύστημα, θεωρεί ότι για τους περισσότερους Δήμους, θα αποτελέσει αιτία στασιμότητας.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

1 )Kύριε Δημητριάδη, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια της θητείας σας, ως Δήμαρχος Πόρου; Ποια είναι πρώτη σας αποτίμηση από αυτήν την θητεία;

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει και από τον βαθμό κάλυψης των θεμάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Από την άλλη, η ταχύτητα επίλυσης των περισσότερων θεμάτων είναι πολύ πιο αργή από όσο θα θέλαμε, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως η γραφειοκρατία, οι καταγγελίες από τη μεριά της τοπικής αντιπολίτευσης και κυρίως η αργή ανταπόκριση των περισσότερων κεντρικών Υπηρεσιών στη διεκπεραίωση των θεμάτων αρμοδιότητάς τους.

2)Ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει κερδίσει ως τώρα η παρούσα Δημοτική Αρχή; Τι παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τι αλλαγές κάνατε;

Παραλάβαμε ένα διαλυμένο Δήμο, χωρίς διευθετημένες διαδικασίες και αρμοδιότητες, χωρίς Μελέτες, χωρίς προγραμματισμένα έργα και χωρίς εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, με κτήρια, υποδομές και εξοπλισμούς χωρίς άδειες και σε κάκιστη κατάσταση. Ο Δήμος αυτός λειτουργούσε αποτελεσματικά μόνο προς όφελος λίγων προνομιούχων που είχαν συγγενικές και φιλικές σχέσεις με την προηγούμενη διοίκηση. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε όταν διεκδικήσαμε τη δημοτική διοίκηση το 2014 και το έργο μας στη συνέχεια ήταν ακριβώς να διαχειριστούμε την κρίση, να αντιμετωπίσουμε τις κακοτεχνίες, να νομιμοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες, να καταρτίσουμε από μηδενική βάση έναν προγραμματισμό μελέτης – χρηματοδότησης – εκτέλεσης έργων, να εγκρίνουμε Κανονισμούς και να επιφέρουμε την ισονομία σε όλους τους τομείς. Το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε σταδιακά και πλέον είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη φάση της δημιουργίας.

3) Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πόρου; Υπάρχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό από τις υπηρεσίες του Δήμου ή σε υποδομές;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου είναι τα ίδια που αφορούν όλους τους μικρούς Δήμους. Σε αντίθεση με τους μεγάλους Δήμους, οι μικροί Δήμοι δεν επιτρέπεται να έχουν Γενικό Γραμματέα, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των Υπηρεσιών, δεν έχουν δυνατότητες να στελεχώσουν Νομική Υπηρεσία, ενώ ο αριθμός των αντιδημάρχων και των ειδικών συνεργατών είναι μικρός παρότι οι αρμοδιότητες είναι ίδιες. Έτσι, σε ένα Δήμο σαν τον Πόρο ο δήμαρχος και οι δύο αντιδήμαρχοι επωμίζονται πολύ περισσότερες πραγματικές ευθύνες από εκείνες στις οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν χρονικά και από εκείνες που έχουν οι συνάδελφοί τους στους μεγάλους Δήμους.

4) Πριν λίγες μέρες άρχισαν τα έργα για τον Βιολογικό Καθαρισμό στο νησί. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του έργου; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε για την επανέναρξη του σημαντικού έργου αυτού που ήταν στις καλένδες για χρόνια;

Για την ακρίβεια το έργο δεν ήταν στις καλένδες, αλλά έχει εκτελεσθεί ήδη δύο φορές τις προηγούμενες δεκαετίες με κακοτεχνίες, με αποτέλεσμα σήμερα να το φτιάχνουμε για τρίτη φορά. Οι δυσκολίες ήταν κυρίως χρονικές, αφού χρειάστηκε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, καθώς δεν υπήρχαν Μελέτες για τα αναγκαία έργα. Από την άλλη, ευτυχώς υπήρχε κοινή αντίληψη των πραγμάτων με τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και παρείχε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για το έργο που ήδη ξεκίνησε, καθώς και για επόμενες αναγκαίες Μελέτες. Το έργο που εκτελείται σήμερα στην πόλη του Πόρου θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι, ενώ, τα επόμενα έργα στη μονάδα επεξεργασίας και στο δίκτυο μεταφοράς ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουν περίπου σε ένα χρόνο με αντίστοιχο ορίζοντα ολοκλήρωσης.

5) Η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια. Σε σχέση με την βοήθεια και ενίσχυση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων ποια μέτρα έχετε λάβει ως δημοτική αρχή;

Ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας είναι ένας τομέας στον οποίο ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος. Σήμερα λειτουργούμε, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης», «Παιδικός Σταθμός», ενώ ξεκινάνε άμεσα τη λειτουργία τους το «Κοινωνικό Φαρμακείο» και το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Επίσης, ο Δήμος μας παρέχει τακτικά βοηθήματα σε δικαιούχους κάτω από το όριο της φτώχιας και έχει θεσπίσει παγίως μειωμένα δημοτικά τέλη για όλες τις ευπαθείς ομάδες που επιτρέπει ο νόμος.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/dimitriadis-epidioko-na-sinechiso-to-ergo-mou-ston-poro?fbclid=IwAR3c8cJr5JYpEPO61gPq0jA0_pbtfnvGzUh1srmuyHN6FldP6Lv14RB6_SA#.W9moe137jmg.facebook
Σχολιάστε