Δήμαρχος Πόρου: «Τα μέτρα του Πόρου πέτυχαν»Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλά στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη για την πανδημία, τα αρχικά περιοριστικά μέτρα στο νησί, πως τα κατάφερε στη συνέχεια ο Πόρος αλλά και τις θετικές πτυχές της επόμενης μέρας. Ας δούμε τι είπαν σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη:

 

Κύριε Δημητριάδη, ο Πόρος ήταν το πρώτο νησί στο οποίο επιβλήθηκαν τοπικά περιοριστικά μέτρα και μάλιστα στις αρχές Αυγούστου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους.

Γ.Δ: Είναι δεδομένο ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν απέδωσαν και κατάφεραν να περιορίσουν την διασπορά του ιού. Η επίδρασή τους ήταν σημαντική, όχι μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε ψυχολογικό, αφού η επιβολή τους προκάλεσε ένα σοκ που αποδείχθηκε αναγκαίο για την αύξηση της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» και τελικά για την διακοπή της διασποράς του ιού. Βέβαια, το τίμημα ήταν τεράστιο για τον Πόρο σε οικονομικό επίπεδο και στο επίπεδο αυτό δεν έχει υπάρξει έως σήμερα καμία παρέμβαση της Πολιτείας.

 

 

 

Τι σηματοδοτεί η διαφοροποίηση του Πόρου στον υγειονομικό χάρτη σε σχέση με το λεκανοπέδιο και η υποβάθμισή του στο επίπεδο ετοιμότητας 2;

Γ.Δ: Σηματοδοτεί πρώτον την επιτυχία των κάθε μέτρων όταν τηρούνται και δεύτερον ότι το ορθολογικό είναι να επιτυγχάνεται η τήρηση των ηπιότερων μέτρων. Όταν τα ηπιότερα μέτρα δεν αστυνομεύονταν και δεν τηρούνταν το καλοκαίρι, ο τόπος μας βρέθηκε εκτεθειμένος στην εισαγωγή του ιού κυρίως από τους αλλοδαπούςεπισκέπτες του. Όταν τα σκληρότερα μέτρα που επιβλήθηκαν τηρήθηκαν, τότε η υγειονομική κατάσταση του νησιού αποκαταστάθηκε.Την ώρα που αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται πλέον σε μεγάλο μέρος της χώρας, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προβάλει το πετυχημένο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των μέτρων του Πόρου και μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι δεν το κάνει.

 

Είστε ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση που είχε ο Πόρος από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα;

Γ.Δ: Καταρχήν, οφείλω να δηλώσω ότι είμαι ικανοποιημένος από την εφαρμογήτων έκτακτων μέτρων. Μακάρι να μην είχαμε κρούσματα και να μην τα χρειαζόμασταν, αλλά εφόσον είχαμε ήταν αναγκαία. Από εκεί και πέρα, με έχει εκπλήξει η έλλειψη σχεδίου και υποστήριξης, τόσο κατά την διάρκεια της τοπικής κρίσης, όσο και στη συνέχεια. Γενικότερα, στα νησιά οι δημοτικές αρχές παλεύουν μόνες τους σε τομείς στους οποίους δεν έχουν αρμοδιότητες. Από την αρχή της πανδημίας ζητάμε καθορισμό ειδικών διαδικασιών και πρωτοκόλλων για τα νησιά, αλλά μάταια.Επίσης, παρά τις εξαγγελίες στις αρχές του καλοκαιριού, δεν υπήρξε καμία ενίσχυση των νησιωτικών δομών υγείας, ούτε καν εκτάκτως όταν μια περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την διασπορά του ιού.Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι για την έλλειψη αστυνόμευσης το καλοκαίρι και για το άνοιγμα των αφίξεων εξωτερικού χωρίς υγειονομικούς ελέγχους δεν φταίνε οι νησιωτικές κοινωνίες, η δική μας όμως πλήρωσε μόνη της το τίμημα των αποφάσεων αυτών.

 

Τι μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες ειδικά για τα νησιά;

Γ.Δ: Θεωρώ ότι πάρα πολύ σωστά ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι στο εξής η υγειονομική κατάταξη του κάθε νησιού θα εξειδικεύεται και δεν θα γίνεται κατηγοριοποίηση τους σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Η εκτίμησή μου είναι ότι, καθώς η περίοδος επισκεψιμότητας ολοκληρώνεται, θα υπάρχει θετική διαφοροποίησή της επιδημιολογικής κατάστασης των νησιών σε σχέση με τις αστικές περιοχές. Αν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, θεωρώ ότι η απαγόρευση μετακινήσεων προς τα νησιά θα είναι χρήσιμη ξανά. Σημειώνω όμως ότι αυτή την φορά θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες και αναγκαίες εξαιρέσεις που έχει επισημάνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Πέραν των κυρίαρχων αρνητικών πτυχών της πανδημίας, υπάρχουν και θετικές πτυχές στην σημερινή κατάσταση;

Γ.Δ: Ναι, η πανδημία έδωσε νομική και πραγματική βάση για να συντελεστεί πρόοδος χρόνων σε αρκετά θέματα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η μετάβαση του Κράτους στην ψηφιακή εποχή, η υιοθέτηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής οι οποίοι έπρεπε να τηρούνται ακόμα και χωρίς συνθήκες πανδημίας, η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων κατά παρέκκλιση απαρχαιωμένων διατάξεων που η Διοίκηση δεν τολμούσε να αγγίξει επί χρόνια κ.α.  Σε τέτοια θέματα, ελπίζω οι λύσεις που βρέθηκαν να παγιωθούν και να είναι διαθέσιμες και την επόμενη μέρα.

 

 

Πηγή: elenews.gr
Σχολιάστε