Γυρίσματα στον Πόρο και την Τροιζηνία από την Γ. Μπιτάκου για ντοκιμαντέρ για την Μαντώ Μαυρογένους
Στο Πόρο και την Τροιζηνία βρέθηκε τη Δευτέρα η δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου για γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της ηρωϊδας της Επανάστασης του 1821 Μαντώς Μαυρογένους.
Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει η ίδια η κυρία Μπιτάκου και πραγματοποιεί γυρίσματα σε 15 τοποθεσίες, ανάμεσα τους ο Πόρος, η Αίγινα και το Ναύπλιο.
Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων στον Πόρο, η Γεωργία Μπιτάκου ανάρτησε στον λογαριασμό της στο facebook το ακόλουθο μήνυμα:
“Ολοκληρώθηκαν τα γύρισμα και στο υπέροχο νησί του Πόρου, που αποτελεί σημαντικό σταθμό στο ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μαντώς Μαυρογένους.
Ως έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης μέχρι την έλευση του Καποδίστρια, φιλοξένησε και την Αρχόντισσα που οδηγήθηκε εκεί για να διευθετήσει τα θέματά της, μετά την εντυπωσιακή παρουσία της στην Γ’Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.
Στον Πόρο ήταν και η έδρα του Ελληνικού Στόλου ενώ με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Χριστοδούλο Μέξη, τα πλοία του Πόρου έφεραν από τη Σμύρνη μπαρούτι στη Βέργα Μάνης και έτσι ξεκίνησε η Επανάσταση που απελευθέρωσε την Καλαμάτα.
Ο Πόρος είναι συνδεδεμένος ωστόσο και με τα μαύρα εμφυλιακά χρόνια του 1831 όταν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ Υδραίων και Καποδίστρια και κυρίως λόγω του Αγγλικού και Γαλλικού δάκτυλου, ο Ναύαρχος Μιαούλης πυρπολεί την φρεγάτα Ελλάς και την κορβέττα Ύδρα, αντίδραση για την οποία λίγο πριν πεθάνει ζήτησε συγχώρεση βαθιά μετανιωμένος.
Γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουμε για να αντιλαμβανόμαστε τι προκαλεί ο διχασμός μας.

Εαν αγαπάμε αυτό τον τόπο οφείλουμε όλοι να σπεύδουμε και να κινητοποιούμαστε όπου υπάρχει καταστροφή σκόπιμη του εθνικού μας πλούτου.
Μην επιτρέψουμε αυτό το υπέροχο νησί μας να καταστραφεί…


