Γιορτή “Δρόμοι Μπαρουτιού” στη Βέργα Καλαμάτας
Στις 16 Μαρτίου 2019 γιορτάστηκε στη Βέργα της Μεσσηνιακής Μάνης, λίγο έξω από την Καλαμάτα, η γιορτή «Δρόμοι Μπαρουτιού» στην οποία προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο δήμος Πόρου. Η γιορτή οργανώθηκε σε ανάμνηση του ακόλουθου ιστορικού γεγονότος που συνέδεσε τη Βέργα με τον Πόρο και έγινε λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 21:
Ο οπλαρχηγός του Πόρου Χριστόδουλος Μέξης, την περίοδο εκείνη συμμετείχε μαζί με τους έμπιστους του Παπαφλέσσα στην υποκίνηση και στην οργάνωση «εδώ και τώρα» της Εθνεγερσίας. Με μέριμνά του και τη βοήθεια ομογενών στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί, συγκεντρώθηκαν μπαρουτόβολα, και με μύριους κινδύνους μεταφέρθηκαν με την ποριώτικη σκούνα ‘’ΔΗΜΗΤΡΑ’’ του καπτάν-Γιώργη Μάνεση στον Αλμυρό Μάνης, τη σημερινή Βέργα, για να αρχίσει ο Αγώνας. Αποτέλεσμα ήταν και η άμεση απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Η επέτειος για το ξεφόρτωμα του μπαρουτιού και για την παράτολμη νυχτερινή μεταφορά του στο κρησφύγετο των επαναστατημένων στη μονή Μαρδακίου στον Ταΰγετο, είναι το αντικείμενο της καθιερωμένης κάθε χρόνο γιορτής, που φέτος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αφιερωμένη στους Μικρασιάτες, γιατί την ουσιαστική βοήθεια τους στην εξεύρεση και τη συγκέντρωση των πυρομαχικών στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί.


Η εκδήλωση οργανώθηκε σε ξενοδοχείο που είναι χτισμένο στο σημείο που έγινε το ιστορικό ξεφόρτωμα του μπαρουτιού. Διοργανωτής ήταν ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας με τη συνεργασία άλλων τοπικών συλλόγων και την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας, όπου ανήκει η Βέργα. Ο δήμος Πόρου προσκλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, συμβολικά λόγω της καταγωγής του Χριστόδουλου Μέξη και του ποριώτικου πλοίου Γ. Μάνεση, και εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Γ. Κουτουζή και τον υπεύθυνο της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ι. Μανιάτη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γ. Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου Γ. Τατούλης.


Αρχικά έγινε η αναπαράσταση της μεταφοράς βαρελιού από την ακτή στο χώρο της εκδήλωσης από βρακοφόρους με παραδοσιακές φορεσιές της Μάνης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πόρου Γ. Κουτουζής που μετέφερε και το θερμό χαιρετισμό του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, και τόνισε τη βοήθεια που προσφέρει η εκδήλωση στην προσπάθεια που γίνεται πρόσφατα στον Πόρο για ανάδειξη του υποβαθμισμένου από την Ιστορία ρόλου του νησιού στην Επανάσταση.

Επίσης μίλησε και ο Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας συνοπτική αναφορά στην συμβολή των Μικρασιάτων στην Επανάσταση, αλλά και στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και του εμπορίου από τα ελληνικά νησιά την εποχή εκείνη, και αναδεικνύοντας και τη σημαντική συμμετοχή του Πόρου στο σπουδαίο, όσο και ριψοκίνδυνο εκείνο εγχείρημα της μεταφοράς του μπαρουτιού στη Βέργα. Πρόσφερε μάλιστα στους διοργανωτές και ένα νεοεκδοθέν από τον Ποριώτη Κωστή Δουζίνα βιβλίο με το Ιστορικό Αρχείο-Κώνδηκα της Δημογεροντίας Πόρου 1803-1831, όπου αναδεικνύεται η κοινωνική και οικονομική κατάσταση του νησιού τη κρίσιμη εκείνη εποχή, καθώς και η ενεργή συμμετοχή του στην προετοιμασία και σε εκστρατείες του Αγώνα.


Η γιορτή πλαισιώθηκε από Μικρασιάτικους και Μανιάτικους χορούς και τραγούδια από ενήλικους και παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και ζωγραφικός πίνακας με το ιστορικό ξεφόρτωμα του μπαρουτιού από το ποριώτικο πλοίο στον Αλμυρό. Με το πέρας της γιορτής ξεκίνησε και σκυταλοδρομία από δρομείς του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας για τη συμβολική μεταφορά του μπαρουτιού με μορφή σκυτάλης από τον Αλμυρό (Βέργα) μέχρι το στο μοναστήρι-κρησφύγετο των επαναστατημένων Ελλήνων ψηλά στον Ταΰγετο.
Η φιλοξενία από τους διοργανωτές ήταν εξαίρετη, το πνεύμα πολύ φιλικό, ανταλλάχτηκαν δώρα, και εκφράστηκε αμοιβαία η βούληση για παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων των 2 τόπων.
Σχολιάστε