Γιάννης Σαμπάνης: Οι “ευγενικές δραστηριότητες” του Δήμου Τροιζηνίας χρηματοδοτούνται από τις ΑΠΕIMGP4631Μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια της έκθεσης των παραδοσιακών σκαφών στα Μέθανα, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης.
Ο κ. Σαμπάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως για τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό, τους “ευγενείς τομείς” όπως τους χαρακτήρισε, ο Δήμος Τροιζηνίας, δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ. Οι δραστηριότητες, χρηματοδοτούνται από τα έσοδα που έχει ο δήμος, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή κυρίως από τα αιολικά πάρκα, στην περιοχή της Τροιζηνίας.
Να θυμίσουμε πως από κάθε αιολικό πάρκο ο Δήμος Τροιζηνίας επωφελείται με το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων του, ενώ και τα νοικοκυριά επωφελούνται απευθείας από τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ με άλλο 1%.
Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ιωάννης Γκούμας says:

  Θετικό για τον τόπο, και ακόμα πιο θετικό θα γίνει αν δημιουργηθεί βιοτεχνία συντήρησης των γενητριών, αντί να τις αφήσουν αν μαραζώσουν όπως έγινε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 2. Στον προυπολογισμό του Δήμου Τροιζηνίας έχει εγγραφεί έσοδο 70.000 από τα τέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι: ισχύει ότι το προϊόν του ανταποδοτικού τέλους εγγράφεται σε χωριστό κωδικό του προϋπολογισμού του δικαιούχου Δήμου ή Κοινότητας και διατίθεται αποκλειστικά για έργα τοπικής ανάπτυξης, για την εκτέλεση των οποίων ο δικαιούχος ΟΤΑ υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας ετήσια απολογιστικά στοιχεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους; Παρακαλώ, υπάρχει κάποιος αρμόδιος να μας το απαντήσει; Πιθανώς ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ή πάρεδρος ή το υπουργείο Εσωτερικών ή το Παρατηρήριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τέλος πάντων όποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας;

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ή και αν υπήρχε θα τον έχει ξηλώσει μιά από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15-20 ετών, ανάλογα πότε έγινε το έργο των ανεμογεννητριών, για να γίνει το έργο. Από την νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή (νομίζω πλην αναμεταδοτών επικοινωνίας) πάνω στην κορυφογραμμή.
  Κατά τον Γεώργιο Παπανδρέου τον προδότη (τουλάχιστον μη πατριώτη κατά το άρθρο 120 του Συντάγματος) και κατά τον νόμο του για τα fast track εξαιρούνται τα μεγάλα έργα από εγκρίσεις και αντίστοιχες απαγορεύσεις. Κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος υπάρχει ισονομία μεταξύ των Ελλήνων, οπότε ο νόμος Fast Track είναι αντισυνταγματικός και όλα τα έργα που έχουν γίνει στα πλαίσιά του είναι αυθαίρετα.
  Τουλάχιστον μας δώσανε και λίγα ψίχουλα για τον τόπο να μας γλυκάνουν. Είναι θετικό για τον τόπο από αυτή την πλευρά αλλά δίνει κακό παράδειγμα στους πολίτες να αυθαιρετούν και αυτοί.

 4. Πάνος Θεοχάρης says:

  @Γιάννης Γκούμας.

  Πλην από τις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ, καμίας άλλης εταιρείας δεν ριμάζει.

  Αντίθετα όλες οι εταιρείες κάνουν ότι μπορούν για να έχουν διάφορα ανταλλακτικά, ώστε να μην χάνουν ούτε ένα 24ωρο χρήσης, καθότι κάθε μέρα που δεν δουλεύει, χάνουν λεφτά. Και φυσικά υπάρχει συνεχείς συντήρηση (κι ας είναι αυτή απλά γρασσάρισμα).

  Η ΔΕΗ από την άλλη λόγο της κλασσικής κακής νοοτροποίας των εργαζομένων αλλά και τον γραφειοκρατικών διαδικασιών, άμα χαλάσει μια ασφάλεια, θέλει 2-3 μήνες να αλλαχθεί…..

 5. Γιάννης Γκούμας says:

  Ριμάζουν επίσης οι επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες για τον ίδιο λόγο, όταν λήξει η διάρκεια της επιδότησης ή της σύμβασης. Η κακή νοοτροπία δεν είναι των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά των διοικήσεων της, των οποίων η νοοτροπία ταυτίζεται με των πολιτικών τους προϊστάμενων, των οποίων επίσης η νοοτροπία ταυτίζεται με των ψηφοφόρων τους, όταν αυτοί καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν, γιατί υπάρχει και μεγάλη μερίδα του λαού που ψηφίζει ότι γραμμή τους δώσουν τα κανάλια χωρίς να έχουν δυνατότητα να σκεφτούν πιο είναι το συμφέρον τους.

 6. Πάνος Θεοχάρης says:

  Δεν υπάρχουν “επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες” όπου λήγει η διάρκεια της επιδότησης….

  Επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπήρχαν μόνο για την κατασκευή/εγκατάσταση, όπως ήταν παλιά στα φωτοβολταϊκά.

  Δεν υπάρχει “επιδότηση” για την χρήση. Υπάρχει συμφωνημένη τιμή που είναι νομίζω κάπου στα 0.09€/Kwh (μπορεί να κάνω και λάθος).

  Ακόμα οι συμβάσεις είναι 20ετής, οπότε δεν νομίζω να έχει προλάβει να λήξη καμία από αυτές πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Αλλά και να λήξουν οι 20ετίες απλά θα ανανεωθούν οι συμβάσεις (η διαδικασία είναι τυπική και προβλέπεται από την νομοθεσία).

  Επειδή όμως οι ανεμογεννήτριες παράγουν σημαντικό κέρδος από την λειτουργία τους (και όχι από την αγορά τους λόγο επιδοτήσεων), με σχετικά χαμηλό κόστος συντήρησης, κανένας δεν τις αφήνει να κάθονται εκτός από την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία της ΔΕΗ.

  Ειδικά αν έχει περάσει η 20ετια όπου θα έχουν αποπληρώσει τα δάνεια τους και πλέον θα παράγουν καθαρό κέρδος κάθε μέρα, και έτσι κανένας δεν θα τις αφήσει ούτε μια μέρα να κάθονται. Ειδικά σε αυτές, όπου δεν υπάρχουν πλέον δάνεια και αποσβέσεις, όσο και χαμηλά να πουλήσουν το ρεύμα, θα βγάλουν κέρδος.

  Ο μόνος τρόπος να ρημάξει η ανεμογεννήτρια, είναι να βάλουν και σε αυτές φόρους 35% (και βάλε) επί του τζίρου όπως στα φωτοβολταϊκά και να μην βγαίνουν οικονομικά, και στο τέλος οι ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν τις μονάδες στις τράπεζες.

  Μην ξεχνάς ότι η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ, πρέπει να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της καταναλώμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά), ειδάλλως θα πληρώσουμε παλαβά ποσά για τον φόρο άνθρακα.

  Και με την ευκαιρία, αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το έργο “Ηangover 3”. Οι τελευταίες σκηνές του έργου είναι δίπλα σε ένα “αιολικό πάρκο” έξω από το Las Vegas, δείτε το έργο να δείτε τι σημαίνει για τους Αμερικάνους αιολικό πάρκο, και μετά σκεφτείτε τα δικά μας.

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Οι ανεμογεννήτριες έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μετά θέλουν αντικατάσταση των κινητών μερών τους (κινητήρα και έλικα). Αν επιδοτηθούν πάλι στα 20-30 χρόνια που γενικά χρειάζεται αυτό θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αυτό όμως είναι επιδότηση λειτουργίας πλέον. Όσο για την φορολογία ποια είναι η γνώμη σου για το Άρθρο 4 παράγραφος 5 του Ελληνικού Συντάγματος:«Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους»;
  Τους επιχειρηματίες των αιολικών πάρκων δεν τους πιάνει; Γιατί οι επιχειρηματίες του Γαλατά και του Πόρου και όλης της Ελλάδας, καλούμαστε να πληρώσουμε από το 2013, 35% από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο.
  Για να εξηγούμαι θεωρώ πως το 35% από το πρώτο ευρώ είναι αντισυνταγματικό, διότι με δεδομένο πλαφόν του κόστους διαβίωσης όσοι βγάζουν λιγότερα ή τα ίδια με αυτό το πλαφόν δεν έχουν δυνατότητα όπως την περιγράφει το Σύνταγμα να συμμετέχουν στα δημόσια βάρη. (Το όριο αυτό το συζητάμε, αλλά σίγουρα δεν είναι μηδενικό)

 8. Πάνος Θεοχάρης says:

  Γιάννη, το αν να πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις 35% είναι σωστό και αναλογικό, είναι μεγάλη κουβέντα.

  Το πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά είναι το 35% επί των ΕΣΟΔΩΝ και όχι επί των κερδών.

  Στην ουσία η κυβέρνηση βρήκε ένα τρόπο να μειώσει την τιμή που αγοράζει ο ΔΕΣΜΗΕ το ρεύμα επειδή δεν έβγαιναν τα νούμερα.

  Σε κάποιες περιπτώσεις, το 35% επί του τζίρου, είναι μεγαλύτερο από 100% επί των κερδών….

 9. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητέ μου εξάδελφε, κάτι αρνητικό, απο τις ανεμογεννήτριες, βρίσκεις;
  Π.χ. το αίσθημα των Ποριωτών για την Κοιμωμένη το βρίσκεις αδικαιολόγητο; Αλλά για χάριν της πράσινης ανάπτυξης το βλέπεις υπερβολικό;
  Γιατί όταν κανείς βλέπει μόνο πλεονεκτήματα κινδυνεύει να υποστεί κριτική ότι προπαγανδίζει η ότι θέτει το ”εγώ” του πάνω απ’ όλα.
  Ακόμα και ο παληός μπακάλης είχε μια ζυγαριά και ζύγιζε τα συν και τα πλην, προτού αποφασίσει.
  Π.χ. τα οικονομικά οφέλη που έχουν οι δημότες Τροιζήνας τι σχέση έχουν με το βάρος που πληρώνουν οι Έλληνες από την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών;

Σχολιάστε