Βροντερό “όχι” στις ιχθυοκαλλιέργειες από τους Φορείς της ΑίγιναςΗ μεγάλη συγκέντρωση κατά των ιχθυοκαλλιεργειών που πραγματοποιήθηκε στην Πέρδικα το Σάββατο με πρωτοβουλία την εφημερίδας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και του Σωματείου Αλιέων Περιφέρειας Νήσου Αίγινας «ο Άγιος Νεκτάριος» χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων άκρως κατατοπιστική, ουσιαστική και η απαρχή σημαντικών δράσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την αντιμετώπιση του νέου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Αίγινα.

Την συγκέντρωση χαιρέτησε με μήνυμα που απέστειλε, το μέλος διοικούσας επιτροπής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών» κ. Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι κοινωνίες των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών του Σαρωνικού θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να βροντοφωνάξουν στην Πολιτεία ότι έχει λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να περάσουν και είναι στο χέρι μας να τα ανατρέψουμε! Ο αγώνας είναι μακρύς και χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεργασία όλων! Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία που ξεκινάει σήμερα στην Αίγινα και καλούμε το Δήμο και τους φορείς της Αίγινας να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις δικές μας και όλοι μαζί να πετύχουμε το αυτονόητο: ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!»
Τη πρωτοβουλία επίσης χαιρέτησε ο Δήμος της Αίγινας δια του παρισταμένου αντιδημάρχου κ. Νεκτάριου Κουκούλη, ο οποίος δήλωσε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει ώστε να συζητηθεί το θέμα και ο Δήμος ως θεσμός να ενταχθεί και αυτός στο συνολικό πλαίσιο δράσης κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ παράλληλα ανέφερε τις μέχρι πρόσφατα ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή.
Επίσης, την συγκέντρωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πέρδικας κ. Τάσος Αμάφης, ο οποίος ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο την εναντίωση της Κοινότητας στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και σε πάσης φύσεως εγκαταστάσεις που μπορεί να υποβαθμίσουν την περιοχή.

Οι ομιλίες
Το στέλεχος της εκδοτικής ομάδας της εφημερίδας ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κα Μαριλένα Γιαννούλη στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στο πώς διαμορφώθηκε η Κ.Υ.Α. που υπογράφτηκε ανήμερα της ψήφου εμπιστοσύνης της προηγούμενης Κυβέρνησης από 8 υπουργούς. Η κα Γιαννούλη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η επέλαση των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένα σύμπτωμα, που απειλεί σοβαρά κάθε παράκτια περιοχή της Ελλάδας. Αφού κάποιοι θέλουν κάθε όρμο και κολπίσκο της χώρας μας αντί να αναδεικνύει το γνωστό slogan «ήλιος και θάλασσα», να παραδίδεται, σχεδόν άνευ όρων, με συνοπτικές διαδικασίες, στα χέρια των ιχθυοκαλλιεργητών…
Δεν χρειάζεται φίλοι μου να κάνουμε περίπλοκους υπολογισμούς. Δεν βρισκόμαστε καν προ σοβαρών διλημμάτων. Εκείνο που πρέπει σήμερα να επιστρατευθεί από όλους μας, είναι η κοινή λογική. Έχουμε μπροστά μας –θεσμοθετημένο πλέον- ένα μοντέλο «ανάπτυξης» -σε εισαγωγικά-, που επιβάλλει την εκχώρηση μεγάλου μέρους των ακτών της Ελλάδας, σε μία δραστηριότητα, η οποία προσφέρει ελάχιστα στην Ελληνική οικονομία. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τη ζημιά που κάνει σε όλους τους τόπους, όπου εγκαθίσταται, τότε μπορούμε να μιλάμε για τεράστια διαφυγόντα κέρδη λόγω των ιχθυοκαλλιεργειών».

Η δασολόγος κα Φωτεινή Βαλωμένου Εμμανουήλ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν στους τόπους που εγκαθίστανται οι ιχθυοκαλλιέργειες, μιλώντας κυρίως για το πρόβλημα του ευτροφισμού, την καταστροφή των βυθών σε μεγάλη κλίμακα και απόσταση από τα σημεία των εγκαταστάσεων αλλά και για το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά που δηλητηριάζουν το οικοσύστημα προκαλώντας προβλήματα ακόμα και στην τροφική αλυσίδα.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων «ο Άγιος Νεκτάριος» κ. Χρήστος Χιώτης συγκλονισμένος κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται, λέγοντας ότι έχει δει τις καταστροφές με τα ίδια του τα μάτια αφού βουτάει στα σημεία που υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες. Τόνισε μάλιστα (με δάκρυα στα μάτια) ότι στα Διαπόρια δεν ψαρεύουν πια εδώ και 20 χρόνια αφού έχουν καταστραφεί τα πάντα.
Τέλος, ο αρχισυντάκτης της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ κ. Κώστας Ντρης παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν την διαπλοκή της πολιτικής με τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις ιχθυοκαλλιέργειες, παράλληλα με ένα ιστορικό που αφορά την εγκατάσταση στην περιοχής της Λιγέας της εταιρίας Mediterranean Ship Farming L.T.D.

O κ. Ντρης παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από κατεστραμμένους βυθούς, ενώ με μια φωτογραφία ντοκουμέντο από τον Πόρο κατέδειξε ότι το ψευδεπίγραφο δίλημμα «ιχθυοκαλλιέργειες ή Βιολογικός» έχει καταπέσει, καθώς στον Πόρο, ακριβώς κάτω από το σημείο του Βιολογικού Καθαρισμού έχουν εγκαταστήσει κλωβούς! Τέλος, αναφέρθηκε στην «κυκλωτική κίνηση» που υπάρχει στην περιοχή του Σαρωνικού με δεκάδες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών που υποβαθμίζουν τον Κόλπο και την τουριστική του προοπτική.

Οι παρεμβάσεις
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κουκούλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα τονίζοντας ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι καταστροφικές και δημιουργούν προβλήματα σε όλους, ενώ κέρδος αποκτά μόνο ένας (η εταιρία), ενώ μίλησε για τις «μεγάλες πιέσεις» που του ασκήθηκαν επί της δικής του διοίκησης και που ενδεχομένως συνεχίζονται και επί της σημερινής, από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Mediterranean Ship Farming L.T.D. Ο κ. Κουκούλης τοποθετήθηκε και για την υπόθεση του Βιολογικού Καθαρισμού λέγοντας ότι πρόκειται για «επανάσταση για καλύτερη ποιότητα ζωής στην Αίγινας» και δεν μπορεί να συγκρίνεται κάτι που κάνει καλό στον τόπο με κάτι που μόνο αρνητικά μπορεί να συνεισφέρει.
Τον λόγο πήρε επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Πετρίτης αναφέροντας ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία καθώς και την συμμετοχή των πολιτών που δείχνουν ότι είναι ενεργοί και ενδιαφέρονται να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ν. Οικονόμου ανέφερε ότι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο επιχείρησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση και ζήτησε από τον Δήμαρχο να ενταχθεί η Αίγινα στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, όμως όπως είπε δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον.
Η κα Κ. Στάθη Σαλπέα χαιρέτησε εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου την εκδήλωση λέγοντας ότι ο Υπουργός θα σταθεί σύμμαχος στις δράσεις και στην προσπάθεια της πρωτοβουλίας, ενώ κάλεσε τη Διοίκηση του Δήμου να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.
Ο κ. Στ. Νικολούζος τόνισε ότι είναι καιρός να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι οι πολίτες και όχι να περιμένουμε μόνο τις πρωτοβουλίες του Δήμου και ζήτησε να είναι και ο ίδιος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο κ. Νικολούζος ζήτησε να γίνει και νέα ημερίδα (στην πόλη της Αίγινας αυτή τη φορά) με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και να μαζευτούν χιλιάδες υπογραφές από τους Δημότες του νησιού.
Η κα Στ. Τρίμη, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Πέρδικας έθεσε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τονίζοντας ότι μια μικρή μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να επιφέρει περιβαλλοντικές βλάβες στο θαλάσσιο χώρο, μεγέθους μιας πολιτείας 30.000 κατοίκων. Η κα Τρίμη ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο για χρήση ένδικων μέσων και να απευθυνθεί η Συντονιστική Επιτροπή ακόμα και στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Ν. Κωστάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στο τουριστικό προϊόν η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών και συντάχθηκε με την προσπάθεια που ξεκινάει.

Ο κ. Ναρλής ανέφερε ότι μπορεί να βεβαιώσει ότι στην Ωκεανογραφική Εταιρία όπου εργαζόταν είχαν γίνει μετρήσεις που αποδείκνυαν ότι το οξυγόνο στη θάλασσα όπου υπήρχαν ιχθυοκαλλιέργειες ήταν έως και μηδενικό!

Ο κ. Γ. Καλόφωνος συνεχάρη τους διοργανωτές διότι όπως είπε ήταν η πρώτη φορά που ενημερώθηκε ο κόσμος της Αίγινας με τεκμηρίωση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Η κα Λ. Μπόγρη Πετρίτου αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αίγινας (της οποίας είναι μέλος) και οι οποίες όπως είπε αγνοήθηκαν.
Ο κ. Κυρ. Τρίμης ζήτησε να υπάρξει ένας καλός συντονισμός μεταξύ της πρωτοβουλίας που ξεκινάει και της Δημοτικής Αρχής.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν επίσης: ο πρώην Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Ν. Πτερούδης, ο Γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου κ. Μ. Νικολούζος, τα μέλη του Δ.Σ. της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κ.κ. Μεθενίτης, Γκρινέζος και Μαρίνη, ο πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών, μέλη του Συλλόγου «ο Άγιος Λεόντιος», μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων «ο Άγιος Νικόλαος» και η αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Πέρδικας κ. Σωζία Μαρτή. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «η Αιγινήτισσα» κα Σάρα Κορωναίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Στ. Καλαμάκης και ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης κ. Ν. Γιαννούλης.
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την ταβέρνα “ο Νώντας” όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση.
Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε η δημιουργία ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ με αντιπροσώπευση από τους φορείς που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου.
Source: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Σχολιάστε