Βασιλόπιτα με φουντούκια, σοκολάτα και… Καλή Πρωτοχρονιά!!!



Γράφει, φωτογραφίζει και… μαγειρεύει η Χρύσα Τζανετοπούλου
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους!!!
Είμαστε μια ανάσα πια από τον καινούριο χρόνο και όλοι, απ’ ότι φαντάζομαι, είμαστε στις κουζίνες και ετοιμάζουμε γλυκά και αλμυρά καλούδια για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας…
Ένα τραπέζι, όπου πρωταγωνίστρια είναι, ποια άλλη, η βασιλόπιτα!
Συνταγές για βασιλόπιτες υπάρχουν πάρα πολλές. Μπορείτε να τις βρείτε στο διαδύκτιο, σε βιβλία μαγειρικής ακόμα και σε περιοδικά…
Μόνο εγώ για παράδειγμα έχω ανεβάσει δύο, τα προηγούμενα χρόνια. Μία σοκολατοκαρυδένια εδώ και μία με άρωμα πορτοκάλι εδώ. Και οι δύο είναι εξίσου νόστιμες και πετυχημένες.
Παρόλα αυτά, δεν μπορούσα να μην κάνω και φέτος μια ακόμα δοκιμή και να φτιάξω κάτι διαφορετικό, έτσι για αλλαγή.
Για περάστε στην κουζίνα μου παρακαλώ…

Υλικά:
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος, τύπου Κερκύρας
150 γραμ. καλό ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 αυγά
1/2 φλυτζάνι γάλα
ξύσμα και χυμό ενός μεγάλου πορτοκαλιού
2 κουταλιές καλό κονιάκ
2 βανίλιες
1 κουταλάκι μπέικιν
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροσπασμένη
1 φλυτζάνι φουντούκια τριμμένα

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
στολίδια από ζαχαρόπαστα (ή πλαστικά) για το στόλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το γάλα, το χυμό, το ξύσμα, τις βανίλιες, το κονιάκ και το μπέικιν.
Χτυπάμε λίγο μέχρι να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Μόλις ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο μείγμα, ρίχνουμε τα φουντούκια και τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Το μίξερ δεν μας χρειάζεται άλλο…
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι (30-32 εκατοστά) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, τρυπώντας την πίτα στο κέντρο με ένα μαχαίρι… αν βγαίνει καθαρό, η πίτα μας είναι έτοιμη!
Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και την βγάζουμε από το ταψί. Την ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει, τη βάζουμε σε δίσκο τούρτας ή σε μια μεγάλη πιατέλα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και την στολίζουμε όπως μας αρέσει…

Αν θέλουμε μπορούμε να μην βάλουμε άχνη και να φτιάξουμε ένα ωραίο σοκολατένιο γλάσσο να την αλείψουμε, ή ακόμα και μερέντα, ή ζαχαρόπαστα…
Όλα είναι θέμα γούστου και φαντασίας!!!

Σας χαιρετώ λοιπόν κι εγώ και σας εύχομαι Καλή Πρωτοχρονιά, με Υγεία!!!
Να περάσουμε όλοι όσο πιο όμορφα γίνεται με τους δικούς μας ανθρώπους, να ξεκουραστούμε και να υποδεχτούμε το 2012 με πολλά πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία!!!

Χρόνια Πολλά!!!
Source: Κουζίνο – therapy




Σχολιάστε