Α.Τ. Πόρου: Πληθαίνουν οι απάτες με κλοπές κωδικών και στοιχείων – Προσοχή οι πολίτες και οι επαγγελματίεςΤο Αστυνομικό Τμήμα Πόρου σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης του, σχετικά με τηλεφωνικές απάτες και λόγω των συνεχόμενων συμβάντων και δικογραφιών που σχηματίστηκαν από την υπηρεσία εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου, θέλει να επιστήσει την προσοχή των δημοτών- επαγγελματιών του Δήμου Πόρου, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στι κάτωθι συχνές περιπτώσεις τέλεσης αδικημάτων απάτης που έχουν καταγραφεί.

Δράστες, προσποιούμενοι τους αγοραστές προϊόντων τα οποία εκτίθενται προς πώληση στο διαδίκτυο ή προσποιούμενοι πιθανούς πελάτες σε μια τουριστική επιχείρηση, προκειμένου να προβούν σε κάποια αγορά ή ΄κράτηση, αιτούνται τον δεκαψήφιο αριθμό τραπεζικής κάρτας προς ταχύτερη συνδιαλλαγή έπειτα προωθώντας στην τηλεφωνική συσκευή μήνυμα το οποίο μεταφέρει τον παθόντα σε παραπλανητικό περιβάλλον τραπεζικού ιδρύματος τον οδηγεί στην πληκτρολόγηση των στοιχείων και κωδικών της κάρτας, τα οποία εν συνεχεία αφού αποσπούν, αφαιρούν χρηματικά ποσά.

 

Πολλές φορές επίσης, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του παθόντος, με ιδιαίτερα πειστικούς τρόπους, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθή, καταφέρνουν να αποσπάσουν τηλεφωνικά τα προσωπικά στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και εν συνεχεία να καταφέρουν την αφαίρεση χρημάτων.

Ακόμα πίσης, οι δράστες προσποιούμενοι υπαλλήλους τραπεζών ή άλλων υπηρεσιών, επικαλούμενοι χρηματικές επιδοτήσεις ή προκηρύξεις έργων, αιτούνται κατάθεση χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς προς εξασφάλιση των όσων προσφέρουν.

 

Τέλος προσποιούμενοι συγγενικό πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο (αντιμετωπίζει νομικό ή ιατρικό πρόβλημα) επιδιώκουν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά συχνά από ηλικιωμένα άτομα.

Για όλα αυτά συνιστάται η αποφυγή της γνωστοποίησης στοιχείων κάρτας ή κωδικών που ζητηθούν. Επίσης συνιστάται η αποφυγή εισόδου σε ιστοσελίδες και εφαρμογές πέραν των επισήμων κάθε τραπεζικού ιδρύματος.
Τέλος σε κάθε πιθανή ύποπτη συναλλαγή, επικοινωνήστε άμεσα με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και την τράπεζα σας.
Σχολιάστε