Αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίωνΤην ίδια στιγμή που στον Πόρο συνεδρίαζε τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικός κόσμος, για τον τουρισμό στον Σαρωνικό, οι εφοπλιστές αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έως και 6% θα αυξηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με αρκετές εταιρίες να προχωρούν άμεσα στις αυξήσεις επικαλούμενες το ήδη αυξημένο λειτουργικό κόστος και ζημιές, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της επιβατικής κίνησης.
Ήδη, μεγάλη εταιρεία στον χώρο της ακτοπλοΐας έχει ανακοινώσει, αύξηση 5% στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, από την 1η Απριλίου, ενώ οι εταιρείες εκτιμούν ότι η φετινή πασχαλινή έξοδος θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι λόγω της κρίσης.

Πολλές εταιρείες στις ελεύθερες δρομολογήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν μειώσει τα δρομολόγια αλλά και τις ταχύτητες στα πλοία, με αποτέλεσμα η διάρκεια του ταξιδιού να αυξάνεται κατά μισή έως μία ώρα. Οι ακτοπλόοι ασκούν, πιέσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την άμεση καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews , τα χρήματα των επιδοτήσεων για τις άγονες έχουν εκταμιευθεί. Ωστόσο, δεν μπορούν να δοθούν στις εταιρείες, λόγω του διαχωρισμού του υπουργείου με το λιμενικό, που είχε και τον ειδικό λογαριασμό στον οποίο, μετά από έλεγχο κατατίθενται τα ποσά.

Ακόμη, οι ακτοπλόοι εγείρουν ζήτημα συνθέσεων πληρωμάτων, κατάργησης της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων και της 12μηνης υποχρεωτικής απασχόλησης του πληρώματος. Υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει να αλλάξει, ενώ θέτουν και θέμα αλλαγής στους μήνες δρομολόγησης των ταχύπλοων.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/
Σχολιάστε