Από την Σουηδία στον Πόρο με ποδήλατο – 2.600χλμ για μια αγκαλιά στο Μεγάλο Νεώριο…Όταν λατρεύεις τη ζωή και αγαπάς το σώμα σου. Όταν σε περιμένουν με λαχτάρα τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα, σε έναν πραγματικό παράδεισο, τότε είσαι ικανός να ξεπεράσεις τα όρια σου.  Είσαι ικανός για σπουδαία πράγματα. Για εμπειρίες ζωής που δεν σου χαρίζονται, αλλά τις κατακτάς.

Δυο φίλοι από τη Σουηδία, ο Thomas Blomqvist και ο Tomas Bengtsson, πραγματοποίησαν ένα απίστευτο ταξίδι με τα ποδήλατα τους.

Οι δύο ποδηλάτες, ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου από την πατρίδα τους και διένυσαν 2.600 χλμ, διασχίζοντας 8 χώρες, για να αγκαλιάσουν τους αγαπημένους τους στον Πόρο.

Ο Thomas Blomqvist και η οικογένεια του είναι ερωτευμένοι με τον Πόρο και τον επισκέπτονται ανελλιπώς εδώ και 25 χρόνια.  Λατρεύουν το Νεώριο και έχουν βρει το “λιμάνι” τους στου Μουρτζούκου.  Του Thomas του αρέσουν οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την αντοχή και τη φυσική του κατάσταση. Στο παρελθόν, έχει συμμετάσχει στους πιο απαιτητικούς αγώνες τριάθλου Ironman που περιλαμβάνει 4χλμ κολύμβηση, 180χλμ ποδηλασία και 42χλμ τρέξιμο, χωρίς σταματημό.

Ο Tomas Bengtsson είναι λιγότερο έμπειρος σε τέτοιου είδους προκλήσεις, αλλά εξίσου  δυνατός και πειθαρχημένος. “Είναι η πρώτη, τέτοιου είδους, τρέλα που δοκιμάζω στη ζωή μου” μας είπε γελώντας αναφερόμενος σε αυτό το ταξίδι. Ο Tomas έρχεται – με αυτό τον τρόπο – για πρώτη φορά στον Πόρο και δίχως αμφιβολία, μετά από μια τέτοια εμπειρία, το νησί θα του μείνει αξέχαστο.

Οι δύο ποδηλάτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από 16 ημέρες, περνώντας με φέρρυ από τη Σουηδία στην Πολωνία. Από εκεί ξεκίνησαν να κάνουν πετάλι προς τον νότο, διασχίζοντας όλη την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα για να ολοκληρώσουν την δική τους “Οδύσσεια” καταφθάνοντας σήμερα, 27 Ιουνίου, στην “Ιθάκη” τους. Στην είσοδο του εστιατορίου του Μουρτζούκου.

“Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε;” τους ρωτήσαμε περιμένοντας να ακούσουμε ιστορίες για Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες…

“Κουραστήκαμε να αλλάζουμε σκασμένα λάστιχα…” μας απάντησαν με χαμόγελο. “Ποδηλατούσαμε κατά μέσο όρο 10-12 ώρες την ημέρα” συμπλήρωσαν.

Στο λιμάνι του Πόρου, τον Thomas Blomqvist και τον Tomas Bengtsson, περίμεναν οι ντόπιοι φίλοι τους και η πρόεδρος της ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου Ελένη Κανατσίδη. Από το λιμάνι μέχρι το Μεγάλο Νεώριο τους συνόδευσε το περιπολικό του Λιμεναρχείου Πόρου, για την ασφάλεια τους.

Στου Μουρτζούκου τους περίμεναν οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους, που βρίσκονται ήδη στον Πόρο, εδώ και μια εβδομάδα και διαμένουν στα δωμάτια της ποριώτικης οικογένειας.

Χαμόγελα και συγκίνηση. Σαμπάνιες και αποθέωση. Υποδοχή ηρώων. Η κ. Κανατσίδη τους έδωσε τιμητική πλακέτα του Δήμου Πόρου, ως ενθύμιο της υπερπροσπάθειας τους και ως τιμή για την αγάπη που έδειξαν στο νησί μας, με αυτό το συμβολικό τους ταξίδι.

Τώρα ξεκινούν οι διακοπές για τον Tomas και τον Thomas. Ευτυχισμένοι δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, στο βροχερό Πόρο, να παρακολουθούν και να γιορτάζουν και μια μεγάλη πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σουηδίας, στο Μουντιάλ, μερικές ώρες αργότερα.

“Φαντάζομαι πως θα επιστρέψετε με αεροπλάνο” τους ρωτήσαμε. “Θα το δούμε…” μας είπαν ξεσπώντας σε γέλια…

 

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ελενη says:

    Αυτά να βλέπουν οι ποριωτες που όχι ποδήλατο δεν αγγίζουν ούτε καν περπατάνε για 10 μέτρα. Παντού με το μηχανάκι κ το αυτοκίνητο. Ειδικα με το μηχανάκι πανω
    Στην πλατεία στο πεζοδρόμιο, οπουδήποτε! Κ τους ελάχιστους ποδηλάτες του πορου αν μπορούσαν να τους περάσουν απο πανω για να περάσουν θα το εκαναν! Μπράβο τους! Άξιο παράδειγμα προς όλους!

  2. Το “παράδειγμα” των δύο Σουηδών είναι για τους χομπίστες του ποδηλάτου, δεν αφορά στην καθημερινή μετακίνηση κατοίκων – πολύ περισσότερο στη μετακίνηση ανθρώπων που ζουν σε τόπο που δεν έχει ποδηλατόδρομους.

Σχολιάστε