Αποχαιρετώντας την τουριστική σεζόν 2019Φωτογραφία: Γιάννης Δρούγκας

 

Γράφει ο Μπ. Κανατσίδης – 

 

Καλοκαίρι θύμιζε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Καλοκαιρινός καιρός, καλοκαιρινή κίνηση. Όπως δείχνουν τα πράγματα, με το κατευόδιο του Οκτώβρη, αποχαιρετούμε ουσιαστικά και το καλοκαίρι μαζί με την τουριστική σεζόν.

Μια τουριστική σεζόν που ενώ μας μπέρδεψε, μας άφησε με θετικό πρόσημο.

Ας επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση της φετινής σεζόν που ξεκίνησε νωρίς και τελείωσε αργά. Μια ανασκόπηση που έχει διαμορφωθεί μέσα από συζητήσεις και απόψεις των επαγγελματιών και των εργαζομένων. (Σίγουρα η συζήτηση με εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου σε οδηγεί σε ασφαλέστερα συμπεράσματα).

Η τουριστική σεζόν 2019 λοιπόν, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Πόρο. Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υπήρξε ένα εντυπωσιακό τριήμερο, με πάρα πολύ κόσμο και κατά γενική ομολογία, ήταν το καλύτερο τριήμερο της δεκαετίας, μπορεί και περισσότερο.

Ακολούθησε ένα εξίσου “δυνατό” τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Φέτος υπήρξαμε τυχεροί, καθώς οι δύο εθνικές γιορτές έπεσαν Δευτέρα, και έδωσαν τη δυνατότητα σε επισκέπτες από το λεκανοπέδιο και την Πελοπόννησο, αλλά και ετεροδημότες, να αποδράσουν με προορισμό τον Πόρο.

Ακολούθησε το παρατεταμένο Πάσχα με ουρά την Πρωτομαγιά, με αναμενόμενα ικανοποιητική κίνηση.

Όμως ο Μάιος του 2019, με εξαίρεση κάποια Σαββατοκύριακα, ήταν “πεσμένος” σε σχέση με το 2018, που όπως αποδεικνύεται, υπήρξε η καλύτερη χρονιά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και αποτελεί χρονιά ορόσημο και συνεπώς σημείο αναφοράς.

Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο, με τη διαφορά ότι ο Ιούνιος είχε δύο πολύ καλά τριήμερα, με το Porosea και εκείνο του Αγίου Πνεύματος, κατά το οποίο το νησί “βούλιαξε” από επισκέπτες.

Ωστόσο από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η συγκεκριμένη περίοδος δεν θύμιζε την αντίστοιχη περσινή. Σύμφωνα με τους περισσότερους επιχειρηματίες η “κοιλιά” οφειλόταν στις εκλογικές αναμετρήσεις και τις προεκλογικές περιόδους που προηγήθηκαν. Κάποιοι με οξυδέρκεια, εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει “μετάθεση” της κίνησης, προς τον Σεπτέμβριο.

Έπεσαν μέσα…

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο Πόρος ξεκίνησε να έρχεται στα αναμενόμενα, για την εποχή, επίπεδα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι απόψεις για το ποια χρονιά ήταν καλύτερη (2018 ή 2019), διίστανται.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε στα επίπεδα του 2018. Συνεχίστηκε σταθερά. Δίχως “κοιλιά” και μείωση της κίνησης. Με πολλούς ξένους, πολλά σκάφη και “δυνατά” Σαββατοκύριακα.

Και ήρθε ο Οκτώβριος που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ζεστός καιρός, με τον Πόρο να διατηρεί την καλοκαιρινή αύρα του, από πλευρά κίνησης, με το κερασάκι στην τούρτα το πετυχημένο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Συμπερασματικά παρατηρούμε πως η πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, έχει αρχίσει να παγιώνεται στον Πόρο. Αν συνεκτιμήσουμε και τα επισκεπτήρια, αλλά και την περίοδο των Χριστουγέννων όπου ο Πόρος έχει γίνει πιο ελκυστικός με τις πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις, τότε μπορούμε να κοιτάμε παρόν, αλλά περισσότερο το μέλλον με αισιοδοξία…

 
Σχολιάστε