Αποθεματικό ταμείο και αναπτυξιακή τράπεζα από τα BRICSbricsTην ίδρυση αποθεματικού νομισματικού ταμείου και αναπτυξιακής τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας οι ηγέτες των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ταμείο θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και η αναπτυξιακής τράπεζας κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Φορταλέζα της Βραζιλίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Οι BRICS δεν συμμετέχουν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για τον λόγο αυτό προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, δήλωσε ο Άρβιντ Σουμπραμανιάν, υψηλόβαθμος εταίρος στο Ίδρυμα Πέτερσον για τη Διεθνή Οικονομία. Ωστόσο, τα μέτρα που θα ανακοινώσουν οι «5» δεν είναι αρκετά για να ενισχύσουν την ανάπτυξη ή τη συνοχή στη ομάδα, καθώς η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών μειώνεται και οι χώρες της ομάδας επικεντρώνονται σε εσωτερικά θέματα, όπως οι εκλογές στη Βραζιλία και τα σχέδια νέας οικονομικής πολιτικής στην Ινδία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες – μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί. Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS, ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες – μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, ενώ η Νότιος Αφρική με 5 δισ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισ. δολάρια η κάθε μία. Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των BRICS, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

tvxs.gr
Σχολιάστε