Απειλές κατά δημοσιογράφου για αποκαλυπτικό ρεπορτάζunfollowΣοκ στον δημοσιογραφικό κόσμο, κι όχι μόνο, έχει προκαλέσει η καταγγελία των συντελεστών του περιοδικού “Unfollow”, ότι συντάκτης αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που αφορούσε το λαθρεμπόριο ναυτιλιακού πετρελαίου, δέχτηκε σοβαρές απειλές για τη ζωή του και την οικογένεια του.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγγελία του “Unfollow”, μια μέρα μετά την κυκλοφορία του περιοδικού, την 1η Φεβρουαρίου, στις 19.50, το περιοδικό δέχτηκε τηλεφώνημα στα γραφεία του από τον αριθμό 210 4586000 , στο οποίο ο καλών ζήτησε να μιλήσει με τον συντάκτη του ρεπορτάζ Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, συστήθηκε ως Δημήτρης Μελισσανίδης και ζήτησε εξηγήσεις για το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του περιοδικού, συνομίλησε μαζί του σε ανοικτή ακρόαση, παρουσία δύο ακόμη συντακτών του περιοδικού. Ο συστηθείς ως Δ. Μελισσανίδης απείλησε το περιοδικό και τον συντάκτη με αγωγή. Ο συντάκτης του απάντησε ότι ασφαλώς μπορεί να πράξει όπως νομίζει.
Στη συνέχεια, παρά την προσπάθεια του συντάκτη του “Unfollow” να συνομιλήσει σε ήπιο τόνο, ο καλών ως Δ. Μελισσανίδης απείλησε τη ζωή του και ό,τι υπάρχει γύρω από αυτόν. Από τα 20 λεπτά που διήρκεσε το τηλεφώνημα, τα μισά περίπου αναλώθηκαν σε απειλές προς τον συντάκτη.
Μέρος όσων είπε ο συστηθείς ως Δ. Μελισσανίδης, τα οποία κατέγραψε ο συντάκτης παρουσία των δύο ακόμη συντακτών του περιοδικού, έχει ως εξής:
«Θα μπορούσα να στείλω να σε σκοτώσουν χωρίς να σ’ έχω προειδοποιήσει. Αλλά είμαι άντρας και θα βάλω να σε τινάξουν στον αέρα την ώρα που κοιμάσαι. Θα βάλω να σε σκοτώσουν, εσένα, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και ό,τι άλλο έχεις».
Η καταγγελία του “Unfollow”, έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς φορείς.

H ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τις απειλές εναντίον του συντάκτη του Unfollow Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου.
4 Φεβρουαρίου 2013
Πληθαίνουν επικίνδυνα οι πιέσεις και οι απειλές στους δημοσιογράφους, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Αυτή τη φορά εναντίον του συναδέλφου Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος δημοσίευσε στο περιοδικό «UNFOLLOW» έρευνα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου με αποτέλεσμα να δεχθεί σοβαρές απειλές για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του.
Το Δ.Σ. δηλώνει προς όσους πιστεύουν ότι με ψευτοπαλικαρισμούς θα εμποδίσουν την κριτική και την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ας είναι βέβαιοι ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται και θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
Παράλληλα, το Δ.Σ. της Ενώσεως διακηρύσσει, για μια ακόμη φορά, την πίστη του στην ελευθεροτυπία, την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών ως ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας.
Καλεί, τέλος, τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Η Πολιτεία οφείλει αμέσως να κινηθεί δραστικά και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους, πριν είναι αργά.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τη στήριξή του στο περιοδικό Unfollow, με αφορμή τις καταγγελίες δημοσιογράφου του για απειλές κατά της ζωής του λόγω ενός ρεπορτάζ, εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι φανερό ότι η αδέσμευτη δημοσιογραφία του περιοδικού UNFOLLOW δημιουργεί προβλήματα στο γνωστό, αμαρτωλό τρίγωνο. Κυρίως σήμερα, όπου, δυστυχώς, η δημοσιογραφία που παραπληροφορεί, αποκρύπτει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και προπαγανδίζει νυχθημερόν το μονόδρομο» του μνημονίου τείνει να γίνει καθεστώς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η μαφιόζικου τύπου απειλή εναντίον του συγκεκριμένου περιοδικού στρέφεται όχι μόνο εναντίον των συντακτών του, αλλά και εναντίον όλων όσοι προσπαθούν να αντισταθούν στη διαπλοκή, τη διαφθορά και τον υποβιβασμό της ενημέρωσης στο επίπεδο της χυδαίας προπαγάνδας. Στα καταγγελλόμενα από το περιοδικό είναι απαραίτητο να επιληφθεί άμεσα η δικαιοσύνη και να πάρει θέση η πολιτεία».

Από τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, πληρεξούσιο δικηγόρο του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, εστάλη η ακόλουθη επιστολή, αναφορικά με τα καταγγελλόμενα, την οποία δημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση του Unfollow.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΑΗΛΟΥ Μ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

Σκούφου 12, Πλάκα – Αθήνα, 10557, 2103252016

Αθήνα, 4/2/2013

Προς: κ. Ελευθέριο Χαραλαμπόπουλο, υπεύθυνο έκδοσης του μηνιαίου περιοδικού “UNFOLLOW”.

Κατ’ εντολήν του πελάτη μου, κ. Δημήτρη Μελισσανίδη σας δηλώ τα κάτωθι:

Μετά από δημοσιεύματα βαρύτατα συκοφαντικού περιεχόμενου σε βάρος του προσώπου του, στο τεύχος σας Φεβρουαρίου 2013, δημοσιεύσατε επίσης στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού σας το Σάββατο στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 22:15, άρθρο με τίτλο «Απειλές εναντίον του UNFOLLOW από συστηθέντα ως Δ. Μελισσανίδη» .

Ο κ. Δ. Μελισσανίδης σας δηλώνει πως ουδέποτε επικοινώνησε με οποιονδήποτε συντάκτη ή άλλον συνεργάτη σας.

Οφείλετε δε να δημοσιεύσετε την παρούσα απάντηση του στην ηλεκτρονική σας σελίδα και να διαγράψετε τα υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια που ακολουθούν την ανάρτηση σας.

Κατά τα λοιπά επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του.

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Σχολιάστε