Απεβίωσε ο κυβερνήτης του θρυλικού «Βέλους» Ναύαρχος Νίκος ΠαππάςPappasΠέθανε σε ηλικία 83 ετών στο σπίτι του ο Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλους» του Κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού και ένας από τους πρωτεργάτες της αντίστασης εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νίκος Παππάς, νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στο σπίτι του και να δώσει από εκεί την τελευταία του μάχη.
Ο Νίκος Παππάς, έγραψε τη δική του ιστορία στον αγώνα εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών. Γνωστός για τα δημοκρατικά φρονήματα, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του Κινήματος του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και ήταν η πρώτη σοβαρή κίνηση αντίστασης εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος που είχε εκδηλωθεί μέχρι τότε, κυρίως δε από τα στρατιωτικά σώματα. Στο Κίνημα, πέρα από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, είχαν συμμετάσχει και ορισμένοι δημοκρατικοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.
Το χρονικό της περιπέτειας του «Βέλους»
Όταν το Κίνημα προδόθηκε, ο Ναύαρχος Παππάς ο οποίος ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος», αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποίο συμμετείχε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία αγκυροβολώντας κοντά στις ακτές του Fiumicino. Τότε, ζητώντας την βοήθεια φαλαινοθηρικού τρεις αξιωματικοί αποβιβάστηκαν στην ακτή και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino, καλώντας όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπου τα ενημέρωσαν για τις πράξεις της Χούντας και την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα. Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες. Η πράξη αυτή του Ναυάρχου Παππά, θεωρείται ως το πρώτο βαρύ πλήγμα εναντίον της στρατιωτική δικτατορίας και δημιούργησε αίσθηση στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Παππάς ως πρωταίτιος των γεγονότων.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του έγιναν πολλές προτάσεις για να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και να αναλάβει κυβερνητικές θέσεις λόγω της τεράστιας φήμης που είχε αποκτήσει, όμως ο ίδιος δεν δεχόταν γιατί όπως έλεγε δεν έπρεπε «να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της Δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες». Παρόλα αυτά, εξαίρεση αποτέλεσε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ζολώτα της οποίας διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 23 Νοεμβρίου του 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου του 1990.
Για την αντιστασιακή του δράση και τους αγώνες που έδωσε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ, ενώ τιμήθηκε και από την Πολιτεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύμη.
velos
Το «Βέλος»
Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», παροπλίσθηκε στις 26 Μαρτίου 1991. Από το 1994, που το Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε σε μουσείο για τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, το «Βέλος» στόλισε για 6 χρόνια το λιμάνι του Πόρου. Δεκάδες ποριώτες που έκαναν τη στρατιωτική θητεία τους στο Κ.Ε. Πόρος, θυμούνται το «Βέλος» ως τόπο εργασίας, αφού το συντηρούσαν μέχρι το 2000 που μεταφέρθηκε στη Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας για επισκευή και ανάπλασή του σε επισκέψιμο ναυτικό μουσείο.
Στις 26 Ιουνίου 2002, το «Βέλος» αγκυροβόλησε στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο μουσείο, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ που επίσης στόλισε τον Πόρο για πολλά χρόνια.
Σχολιάστε