Αντικαπνιστικός Νόμος: Τι είναι το βιβλίο αναφοράς – Τι ισχύει με τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις -Πότε ανακαλείται η άδεια«Τσουχτερά» πρόστιμα, ακόμη και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας, προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τη νέα νομοθεσία.

 

Την ώρα που οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, αφού πρόστιμα «έπεσαν» σε επιχειρήσεις ακόμα και στην Αττική, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υποχρεούνται να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις που επιβάλλει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες. Ωστόσο, εκτός της απαγόρευσης καπνίσματος σε εσωτερικό χώρο, οι επιχειρηματίες οφείλουν να συνετίζονται και με συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να αποφύγουν τις «καμπάνες».

 

 

Βιβλίο αναφοράς καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και οι αμιγείς επιχειρήσεις υπηρεσιών διαδικτύου, έχουν την υποχρέωσή να τηρούν το «Βιβλίο Αναφοράς» εντός του καταστήματός τους στο πλαίσιο του Νόμου 3868/2010 (αντικαπνιστικός νόμος) και της ΚΥΑ 104720/2010.

Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν στο κατάστημά τους Βιβλίο Αναφοράς το οποίο θα πρέπει να είναι θεωρημένο από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Όπως διαθέτουν άδεια λειτουργίας τα καταστήματα, έτσι θα πρέπει να διαθέτουν και το Βιβλίο Αναφοράς που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος, αφού η μη τήρηση του, αποτελεί και βεβαιώνεται ως παράβαση κάτι που συνεπάγεται πρόστιμο.

Το βιβλίο αυτό αγοράζεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης από τα καταστήματα χαρτικών. Πρόκειται για ένα «τετράδιο» με χοντρό εξώφυλλο, τουλάχιστον 100 σελίδων.

Η αρίθµηση του “Βιβλίου Αναφοράς” γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήµατος και η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς αίτηση του ενδιαφεροµένου στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυµία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ?OΥ, η Ταχ. ?/νση και ο αριθµός άδειας λειτουργίας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκοµίζει ο ενδιαφερόµενος στην αρµόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά τη θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς, είναι: φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήµατος και µία µηδενική ταµειακή απόδειξη µε το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης του ενδιαφεροµένου.

Εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους επιχειρηματίες αφού µη τήρηση του “Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος”, αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση («µη συνεργασία του υπευθύνου µε τα αρµόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου») κάτι το οποίο συνεπάγεται πρόστιµο.

Σε περίπτωση απώλειας του “Βιβλίου Αναφοράς” πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία «δήλωσης» της απώλειας του Βιβλίου στην αδειοδοτούσα αρχή µε Υπεύθυνη ?ήλωση του Ν. 1599. Η µη δήλωση της απώλειας του Βιβλίου Αναφοράς στην αδειοδοτούσα αρχή αποτελεί επίσης παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση, συνεπάγεται δε, πρόστιµο.

Εφιστάται η προσοχή στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων των επιχειρήσεων με τη νέα διαδικασία απλούστευσης των αδειοδοτήσεων (οι οποίες είναι πολλές), όπου θα πρέπει να θεωρηθεί νέο βιβλίο από το νέο ιδιοκτήτη με την πιο πάνω διαδικασία. Το παλιό “Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος” είναι άκυρο.

 

 

 

Αντικαπνιστικός νόμος: Τι ισχύει με τις επιχειρήσεις, τα πρόστιμα

 

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κλπ) σε περίπτωση που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διαπιστώσουν περιπτώσεις μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι τα εξής:

 

Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:
500 ευρώ την 1η φορά
1.000 ευρώ τη 2η φορά
2.000 ευρώ την 3η φορά
4.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
8.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

 

Εμβαδόν άνω των 100 τ.μ.:
2.000 ευρώ την 1η φορά
4.000 ευρώ τη 2η φορά
6.000 ευρώ την 3η φορά
8.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας

 

Εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.:
6.000 ευρώ την 1η φορά
7.000 ευρώ τη 2η φορά
8.000 ευρώ την 3η φορά
9.000 ευρώ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας
Από 1.001 άτομα και άνω:

10.000 ευρώ την 1η φορά
10.000 ευρώ την 2η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες
10.000 ευρώ την 3η φορά και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας
Υπεύθυνοι Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανισμών Δημοσίου, Υπηρεσιών Δημοσίου, ΔΕΚΟ κλπ

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμο 500 ευρώ για:
Μη Κατάρτιση Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων
Μη Ανάρτηση σήμανσης και λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων)
Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης
Μη κλήση των αρμοδίων οργάνων
Μη συνεργασία με τους ελεγκτές

 

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/antikapnistikos-nomos-prostima-gia-epiheiriseis
Σχολιάστε