Ανταπόκριση από το Δήμο Φαιστού σε συγκέντρωση για τα Υδρογεωλογικά της ΜεσαράςΓράφει ο Τάσος Γκούμας – 

Στις 9-5-18 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες Ηρακλείου για το θέμα αυτό που καίει και την επαρχία μας. Οργανωτής της συγκέντρωσης ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής και γραμματέας της Ν.Δ.

Στο τραπέζι από αριστερά ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, δίπλα ένας πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β., ο καθηγητής αρδεύσεων του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Θεοφάνης Παυλίδης, ο δήμαρχος Φαιστού, ο διευθύνων τη συζήτηση κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο δ/ντής της δ/νσης υδάτων Πελοπονήσσου κ. Δημήτρης Μήλιος, δίπλα ο αντίστοιχος δ/ντής υδάτων της αποκεντρωμένης Κρήτης, και τελευταίος ο κσθηγητής του Τ.Ε.Ι. γεωπονίας Ηρακλείου κ. Θρασύβουλος Μανιός.
Ο δήμαρχος Φαιστού ξεκίνησε την συζήτηση περιγράφοντας το πρόβλημα περιληπτικά.
Μετά ανέλαβε να διευθύνει τη συζήτηση ο κ. Αυγενάκης ο οποίος αφού μας ανακοίνωσε ότι μετά τις εκλογές που θα γίνουν σύντομα και θα τις κερδίσει η Ν.Δ. θα προωθήσει το ζήτημα για το οποίο γινόταν η συγκέντρωση πήγαμε στο θέμα και δόθηκε ο λόγος στους παριστάμενους ακαδημαϊκούς, δ/ντές υπηρεσιών υδάτων, προέδρους Τ.Ο.Ε.Β., δήμαρχο Φαιστού και αντιπεριφερειάρχη.
Ο κ. Θεοφάνης Παυλίδης, καθηγητής αρδεύσεων στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης που έχει κατασκευάσει πολλά έργα εμπλουτισμού στη Μεσαρά, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,
Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι δεν έχουν μειωθεί συνολικά οι βροχοπτώσεις επειδή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης αυξάνεται η εξάτμιση και επομένως και οι βροχές.
Το πρόβλημα ανακύπτει από την αλλαγή της κατανομής των βροχοπτώσεων ανά περιοχές, δηλ. αλλού αυξάνονται και αλλού μειώνονται, και από την συχνότητά τους δηλ. τα π.χ. 500 χιλιοστά που πέφτουν σε έναν τόπο αντί να κατανεμηθούν σε π.χ. 10 βροχοπτώσεις κατανέμονται σε 6, οπότε αυξάνεται η έντασή τους και ανάλογα αυξάνονται και τα πλημμηρικά φαινόμενα και οι απώλειες νερού στη θάλασσα.
Ο καλύτερος τρόπος παρεμπόδισης των πλημμυρών, προτάθηκε από τον κ. Καθηγητή, είναι να εκτρέπονται με φράγματα εκτροπής παράπλευρα ρέματα ώστε να μην ενισχύουν το κύριο ρέμα.
Τα φράγματα εκτροπής θα οδηγούν τα νερά σε άλλες περιοχές που να μπορούν να τα υποδεχθούν και να διηθούνται εκεί στον υδροφόρο. (Αυτό προτείνουμε και εμείς στη δική μας πρόταση, όσον αφορά το ρέμα της Καλλονής).
Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι η εισχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στην πεδιάδα της Μεσαράς έχει φτάσει τα 500μ. από την ακτή.
Σχετικά με τον κίνδυνο ερημοποίησης της πεδιάδας ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα θέματα
1. Της νιτροποίησης, υφαλμύρωσης, να γίνουν γεωτρήσεις στα ριζά του Ψηλορείτη και αυτά τα καθαρά νερά να παροχετευτούν στις αστικές περιοχές μόνο προς πόση.
2. Της σωστής διαχείρισης του νερού και
3. Του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με τα κατάλληλα έργα
Σε επίρρωση των αναφερθέντων για τα πλημμυρικά φαινόμενα ο δ/ντής της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένης Πελοπονήσσου κ. Δημήτρης Μήλιος προέβαλε διαφάνεια που απεικόνιζε πλημμύρα στον Κάμπο της Τροιζηνίας, μολονότι η περιοχή μας περιλαμβάνεται στις πιο άνομβρες της Χώρας.
Εκτός αυτών ανέφερε και στοιχεία αναγκών σε άρδευση της Εληάς και στην αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών εξατμισοδιαπνοής προκειμένου να προσδιορίζονται ακριβέστερα οι ανάγκες προς άρδευση των καλλιεργειών.
Αναφέρθηκαν δηλαδή στη συζήτηση τα ίδια προβλήματα που έχουμε επισημάνει και εμείς, εδώ στην Τροιζηνία, με τη διαφορά ότι ήδη στον κάμπο της Μεσαράς έχουν γίνει τρία φράγματα στους χειμάρρους, της Φανερωμένης, του Πλατύ και της Πλακιώτισσας, και έχει προταθεί η κατασκευή άλλων 7 φραγμάτων, ενώ εμείς παρά την οδηγία της περφερειάρχου από το 2016 να ενταχθούν οι σχετικές μελέτες στα πρώτα 5 έργα του 2017 δεν έχουν ακόμα ενταχθεί.
Αντίθετα είμαστε άνετοι στις χρηματοδοτήσεις αναπλάσεων πλατειών, επιδιόρθωσης γηπέδων, ασφαλτικών και αν δεν έχουμε δρόμους να ασφαλτοστρώσουμε ξηλώνουμε υφιστάμενο οδόστρωμα και το ξαναφιάχνουμε για να καταπολεμήσουμε και την ανεργία(!).
Αν δε σκεφτούμε ότι, όπως αναφέρθηκε ατη συγκέντρωση στη Φαιστό, οι μελέτες χρειάζονται 4 χρόνια για να ”ωριμάσουν”, αν είχαν ανατεθεί το 2016 θα θέλαμε άλλα τρία χρόνια για να εγκριθούν και να γίνουν οι δημοπρατήσεις ενώ αφού και για το 2018 δεν έχουν ενταχθεί, αν αυτό γίνει το 2019 θα μπορούν να γίνουν έργα το 2024.
Ζήσε Μάη μου να δεις τριφύλλι.
Ο καθηγητής ΤΕΙ γεωπονίας Ηρακλείου Κρήτης κ. Θρασύβουλος Μανιός ανέφερε για την επιτυχία της επεξεργασίας των λυμμάτων στον βιολογικό της Χερσονήσσου (πόλη του Ηρακλείου) σε Γ’ βαθμό και την πλήρη επανάχρησή του σε ποσοστό 100%.
1,2 εκκ. κυβ. μέτρα ”λυμμάτων” επαναπροωθούνται στην πόλη και γίνονται περιζήτητα από τους κατοίκους για άρδευση των κήπων τους.
Επομένως οφείλουμε να επικροτήσουμε την πρωτοβουλία του Δήμου μας για την πρότασή του στον νέο βιολογικό να γίνεται η ίδια επεξεργασία, καθώς και την άμεση και θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας.
Ο δήμαρχος Φαιστού σε δευτερολογία του ανέφερε ότι παροχέτευσε νερό από γεώτρηση με καθαρό νερό σε δημοτικές βρύσες στην πόλη του και έτσι έχουν, όσοι θέλουν, να προμηθεύονται καθαρό νερό απ’ αυτές .
Το ίδιο που προτείνουμε και μεις για ξεχωριστό δίκτυο και που έχει ήδη εφαρμόσει ο Νίκος Λαζάρου στα χωριά Μεταμόρφωση και Τακτικούπολη.
Τα φαινόμενα λοιπόν στη Μεσαρά είναι ίδια με τα δικά μας αλλά και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ίδιες με τις δικές μας, αλλά οι Κρητικοί προηγούνται καμμιά 30αριά χρόνια, δηλ. από τότε που ο τότε δ/ντης της Υ.Ε.Β. Αλέκος Νικολόπουλους ενημέρωνε τον τότε νομάρχη μας για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και η δ/ντρια της δ/νσης γεωλογίας-υδρολογίας του υπουργείου γεωργίας κ. Σαλαπάτα-Κοιλάκου ενημέρωνε τον τότε υφυπουργό Γεωργίας για το ίδιο θέμα.
Να εξομολογηθώ, ότι η ταυτότητα προτάσεων των έμπειρων Κρητικών, των ακαδημαϊκών και των δ/ντών υπηρεσιών υδάτων με τις δικές μας, με ανακούφισε ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο
Εμείς θα επιμείνουμε, όπως μπορούμε, να υλοποιηθούν οι οδηγίες της κ. Περιφερειάρχου και η μέλέτη του Δήμου Πόρου γιατί φαίνεται ότι η όλη προσπαθεια ”κάπου σκαλώνει”.

Για την ανταπόκριση και την αισιοδοξία,

Τάσος Γκούμας.
Σχολιάστε