Ανοιχτή Συζήτηση: Τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στο επίκεντρο (βίντεο)
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Συγγρού με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η πρώτη από τις τρεις ανοιχτές συζητήσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πόρου και αφορούν τοπικά θέματα.

Η χθεσινή συζήτηση είχε ως θέμα: “Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – Ισονομία και υγιής ανταγωνισμός” και διήρκεσε 2 ώρες και 15 λεπτά.

Στην κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ Δημήτρης Συξέρης και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις επιχειρηματιών και πολιτών του Πόρου.

Να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση δεν παρευρέθηκε ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Στρατηγός, ή κάποιος άλλος υποψήφιος του Συνδυασμού του για να εκφράσουν τις θέσεις της παράταξης, με εξαίρεση  τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος ωστόσο τοποθετήθηκε με την ιδιότητα του επιχειρηματία, υπερασπιζόμενος την επιχείρηση του, στην αντιπαράθεση που έχει με τον Δήμο Πόρου.

Οι ανοιχτές συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες δυο Τετάρτες. Την ερχόμενη Τετάρτη 27/3 στις 18:00 θα γίνει η συζήτηση με θέμα: “Οργάνωση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πόρου – Προτεραιότητα στους Ποριώτες Αλιείς”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και φωτογραφίες από τη χθεσινή εκδήλωση:
Comments (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Δυστυχώς αντί η συζήτηση να είναι κουβέντα προβληματισμού για να πάμε παρακάτω, χρειάστηκε να αφιερωθεί μεγάλο μέρος του χρόνου σε απολογισμούς και αντιπαραθέσεις, υπονοούμενα και συζητήσεις πάνω σε ατομικά θέματα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν μισές αναφορές σε θέματα, όταν η συζήτηση ήταν ανοιχτή σε όλο τον κόσμο και εξ ορισμού ότι ήταν να συζητηθεί αφορούσε όλους τους παρεβρισκόμενους σε κάθε λεπτομέρεια.
  Γίνανε κάποιες εκκλήσεις, ώστε τα ατομικά θέματα να συζητηθούν σε κάποιο διάλειμμα, αλλά δεν φαίνεται να υπήρχε πρόθεση να επιτραπεί κάποια συζήτηση που να αφορά όλους.

  Η δομή μιας ανοιχτής σε όλους συζήτησης χρειάζεται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  1) Θίγονται θέματα και προβλήματα που είναι κοινά για όλους ή κοινά σε κοινονική ομάδα/ μερίδα του κόσμου/ των πολιτών.
  2) Η κουβέντα εστιάζεται σε λύσεις, σκέψεις, προτάσεις με πολύ περιορισμένη έκταση σε χαιρετισμούς, απολογισμούς και περιγραφές του παρελθόντος.
  3) Κάποιος προεδρεύει την συζήτηση, όπου συμφωνούμε όλοι να του δώσουμε την αρμοδιότητα να διακόπτει σχετικά γρήγορα τοποθετήσεις που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

  Τέτοιες συζητήσεις χαράζουν πολιτικές. Δεν είναι χώροι ατομικής αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μαζευόμαστε όλοι και να παρακολουθούμε κάποιους να αντιπαρατίθενται (όποιος και να το έχει ξεκινήσει) και πόσο μάλλον, εφόσον μιλάνε σε συζήτηση που έχει προσκληθεί κόσμος, να πάνε στο επίπεδο “δεν θέλω να πω ονόματα, ξέρεις σε τι αναφέρομαι κλπ”.

  Μιλάτε δημόσια. Αν κάτι δεν μας αφορά, μην το πιάνετε καθόλου.

  Κλείνοντας, η πληροφορία που αποκομίστηκε στην πρώτη μία ώρα και 45 λεπτά, μπορούσε να αναπαραχθεί σε 2-3 ερωταπαντήσεις εντός 2-3 λεπτών.
  Δεν ξέρω τι έγινε τα τελευταία 30 λεπτά, καθώς αποχώρησα.

  Υ.Γ. Δεν είναι δουλειά του δήμου να κάνει τον διαιτητή. Είναι δουλειά του να λαμβάνει την θέληση των πολιτών ως ενιαίο σώμα και όχι σαν μεμονωμένες οντότητες. Το οποίο την ίδια στιγμή, μας καθιστά υπεύθυνους να συνεννοηθούμε έστω στα πολύ βασικά και αυτονόητα, και αφού το κάνουμε αυτό, να απευθυνθούμε στον δήμο, για να κινηθούν διαδικασίες εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας ως σύνολο.

  Τις ατομικές ανάγκες τις εξυπηρετούν οι υπηρεσίες κάτω από τον δήμο, υπακούοντας στα προηγούμενα. Σπάνια χρειάζεται παρέμβαση για εξαίρεση από τον κανόνα. Για αυτό λέγεται και “εξαίρεση στον κανόνα”.

  Δεν εισέπραξα τίποτα από όλα αυτά και είμαι απογοητευμένος ίσως, προβληματισμένος σίγουρα.

 2. Πάνος Θεοχάρης says:

  Τα σχόλια του Γιάννη Γκούμα είναι εξαιρετικά σωστά, μόνο που αποφεύγει να ακουμπήσει την καυτή πατάτα.

  Από την μια πλευρά ο Δήμαρχος, μόνος του στο “πάνελ”, και από την άλλη όλοι οι άλλοι. Από το στήσιμο και μόνο βλέπεις πόσο λάθος είναι τα πράγματα.

  Δεν είναι ρόλος του δημάρχου να κάνει τον Διαιτητή. Μα εδώ δεν κάνει μόνο τον διαιτητή, προσπαθεί να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα.

  Ήταν από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες στις προηγούμενες εκλογές.

  Κυνήγησε τα 2 από τα πιο πετυχημένα εστιατόρια, και με Μαρξιστικές αντιλήψεις που είχε “να μοιραστεί ο κόσμος σε όλα τα μαγαζιά” λες και όλα τα μαγαζιά είναι ίδια….

  Μετά ομιλία για “υγιή ανταγωνισμό” και “ισονομία” από τον Δήμαρχο ? Από που κι ως που ? Και μάλιστα 2 μήνες πριν τις εκλογές ? Με τους περισσότερους επαγγελματίες στην κόντρα ?

  Και το τελευταίο από τα γραφόμενα του Γκούμα, γράφει “Είναι δουλειά του να λαμβάνει την θέληση των πολιτών”, έλα που εδώ όμως ο Δήμαρχος θεωρεί ότι η δική του γνώμη πρέπει να υπερισχύει όλων ?

  Εγγυημένη αποτυχία ήταν η κουβέντα

 3. Δημήτρης says:

  Ήταν πολύ θετικό το ότι οι επαγγελματίες γέμισαν την αίθουσα και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τα όσα ελέχθησαν. Βγάλαμε όλοι πολλά συμπεράσματα. Ο κ. Δημητριάδης ήταν ξεκάθαρος. Δυστυχώς ο κ. Στρατηγός και οι σύμβουλοι απείχαν και αμφιβάλω αν θα μάθουμε ποτέ τις απόψεις τους για το θέμα. Ήταν μια χρήσιμη εκδήλωση που ξεκαθάρισε πολλά πράγματα.

 4. Scarlet says:

  @Δημητρης
  Τόσα χρόνια τον παρακαλάνε να συζητήσουν κ αυτός θυμήθηκε να τους καλέσει προεκλογικά. Το παραδέχτηκε μάλιστα κ ο ίδιος – δες το βίντεο κ θα καταλάβεις. Τον κύριο Τουρλακακη μάλιστα, του είπε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον δεχτεί. Καμαρώστε δήμαρχο όλων των Ποριωτων…..
  Τον δε Συξερη τον κατέβασε από το τραπέζι για να είναι μόνος του
  Θεός!
  Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται …..

 5. Δημήτρης says:

  Τι εννοείς να δω το βίντεο; Ήμουν παρών. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Οι επαγγελματιεσ άκουγαν με προσοχή τους ομιλητές. Με πολύ προσοχή. Ο δημαρχος μίλησε ξεκάθαρα. Άλλοι μασούσαν τα λόγια τους κι άλλοι απειλούσαν με ρουφιανιεσ. Οι επαγγελματιεσ ακουσαν έναν συνάδελφο τους επιχειρηματία που διεκδικεί την ψήφο τους να καταγγέλει «άπειρα» καταστήματα ως παράνομα και να τους λέει ότι έχει το καλύτερο κατάστημα του Πόρου και θα πρέπει να επιβραβευτεί γιαυτο. Ο ποροσ τον ενώνει πιο πολύ από τους άλλους. Τρατζικ. «Τι δουλειά έχω εγώ με τον Μαντήλα» είπε και δεν μας έμεινε αντερο. Φυσικα ο δήμαρχος τον ξεμπρόστιασε απαλά και στη συνέχεια πήρε το λόγο και ο γραμματέας του ΕΕΣΠ και τον έβαλε στη θέση του. Εχθές, η πλειοψηφία των επαγγελματιών αποφάσισε τι θα ψηφίσει. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα το διαπιστώσεις κι εσυ.

 6. Scarlet says:

  @Δημητρης
  Η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή.

 7. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν εστίασα στον χειρισμό της συζήτησης από τον κο Δήμαρχο, καθώς το πρόβλημα ξεκινάει από την μη συμμετοχή στα κοινά, του κόσμου.
  Η γεωγραφική θέση του καθενός την ώρα που μίλαγε, δεν έχει καμία μα καμία σημασία. Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι εστιάσανε σε αυτό, καθώς όσοι μίλησαν από την θέση τους ακούστηκαν μια χαρά.
  Επίσης γιατί είναι μόνο αρμοδιότητα του δήμαρχου να καλέσει τους πολίτες σε συζήτηση; Το ανάποδο δεν γίνεται; Άλλες κοινωνικές ομάδες δηλαδή πώς το κατάφεραν; Σε τι διαφέρουν (εκτός από την συνοχή);

  Επίσης αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης; Τι θα ψηφίσουν οι επαγγελματίες; Όχι τι πρέπει να γίνει; Και μετά μιλάμε για συμμετοχή;

 8. Panoulis says:

  Βρε τον Πάνο, καιρό είχαμε να σε ακούσουμε, καλά είσαι; Είναι η εποχή σου τώρα και ξεπετάχτηκες, έ; Να μάς κάνεις κριτικές και σχόλια από το υπερπέραν. Θα διαβάσει κανένας μη-ποριώτης τα σχόλιά σου και θα νομίζει ότι μένεις στον Πόρο ή ότι είσαι παρών σε όλα αυτά που κρίνεις και σχολιάζεις. Σάς έτσουξε πολύ η συγκέντρωση αυτή, έ; Ήταν σχεδόν ισάξιο με το μεσημεριανό της ίδιας μέρας; (καλά, το παράκανα και εγώ… το μεσημεριανό ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!)

 9. Κώστας says:

  Συγχαρητήρια κ. Δημητριάδη. Αναλυτικός, ειλικρινής και ευθύς! Έχουμε σιχαθεί τους πολιτικούς παλαιάς κοπής -σαν τον κύριο που σηκώθηκε με το κουστούμι- και μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν εσάς. Δεν είμαι από τον Πόρο και έμαθα για το βίντεο από μια ανάρτηση ενός φίλου από την Αίγινα. Είναι πραγματικά πρωτοφανής ο λόγος σας για έναν Δήμαρχο. Εύγε!

 10. Ευάγγελος says:

  Η κομματική πλέμπα του Τζήμερου κατηγορεί τον αστό δήμαρχο Πόρου για μαρξιστικές αντιλήψεις. Ας μας θυμίσει τι έχει γράψει για τον Στρατηγό, που σήμερα γλύφει.

 11. Σφέρος says:

  Λοιπόν δήμαρχε η μου δίνεις επιπλέον τραπέζια στην παραλία η θα κατέβω με τον στρατηγό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 12. Κάλαβρος says:

  Πόση κατάντια θεέ μου με αυτό το άβουλο πλάσμα το σέρνουν από την μύτη οι εστιάτορες!!!!!!

Σχολιάστε