Ανοικτή επιστολή προς φορείς για το θέμα του Υδροφόρου του ΚάμπουΓράφει ο Τάσος Γκούμας – 

Στην προσπάθειά μας να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους τους φορείς που έχουν γνώση για το θέμα, αλλά και να δημοσιεύουμε όλες τις ενέργειές μας προς διασφάλιση διαφάνειας και εξυπηρέτησης του δημόσιου και μόνο συμφέροντος, απευθύναμε ανοικτή επιστολή για το θέμα του Υδροφόρου ορίζοντα που πιέζει ασφυκτικά πλέον, προς τους προαναφερθέντες φορείς, επισυνάπτοντας και όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

 

Ανοικτή επιστολή.

Πρός

1. ΥΠ.Α.Α.Τ. (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) γεν. διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης.
2. ΥΠ.Α.Α.Τ. – δ/νση εγγείων βελτιώσεων και εδαφοϋδατικών πόρων.
3. ΥΠ.Α.Α.Τ.- δ/νση τεχνικών έργων και άγροτικών υποδομών.
4. Περιφέρεια Αττικής, γενική διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού και υποδομών
5. Περιφέρεια Αττικής γενική δ/νση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής.
6. Περιφέρεια Αττικής γενική δ/νση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής τμήμα εγγείων βελτιώσεων. (Υπ’ όψιν κ. Στέλιου Μάργαρη)
7. Περιφέρεια Αττικής δ/νση βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων-τμήμα διαχείρισης υδατικών πόρων. (Υπ’ όψιν κ. Νικολάου Πασσά).
8. Π.Ε. Νήσων, δ/νση τεχνικών έργων.
9. Αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου – δ/νση υδάτων Πελοποννήσου, Μαινάλου και Σέκερη 37.

Κοινοποιείται:
1. Γραφείο περιφερειάρχη Αττικής.
2. Γραφείο αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής
3. Γραφείο δημάρχου Τροιζηνίας- Μεθάνων.
4. Γραφείο δημαρχου Πόρου Τροιζηνίας.
5. Αρχαιολογία Πειραιά
6. Δασαρχείο Πειραιά.
7. Porosnews

Συνάδελφοι,
25 χρόνια μετά τις έγκαιρες επισημάνσεις καλών και υπεύθυνων συναδέλφων, τόσο της τότε δ/ντριας της δ/νσης γεωλογίας – υδρολογίας του υπουργείου Γεωργίας κ. Μ. Σαλαπάτα – Κοιλάκου προς τον τότε υφυπουργό, όσο και του δ/ντού της Υ.Ε.Β. κ. Αλέκου. Νικολόπουλου προς τον τότε νομάρχη, ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του κάμπου της Τροιζηνίας φτάσαμε σήμερα να μην έχουμε νερό να πιούμε ούτε και να ποτίσουμε.
Είναι χαρακτηριστική η γενναιοδωρία για ασφαλτοστρώσεις και βελτιώσεις δρόμων και αν δεν βρίσκουμε δρόμους να ασφαλτοστρώσουμε τότε ξηλώνουμε την άσφαλτο και την ξαναφιάχνουμε, αλλά για ένα έργο ανάπτυξης και υποδομής πρώτης σημασίας δεν διαθέτουμε πόρους που συσσωρεύονται στα δημόσια ταμεία από το υστέρημα του Πολίτη.
Και μιας και το έργο ”Νερό’ ασφαλώς είναι έργο και ανάπτυξης και υποδομής θα αναφέρω την άποψη του υπουργού ανάπτυξης και υποδομών ότι:
«Δεν μπορεί όταν θέλεις να έχεις σχεδιασμό, να σχεδιάσεις την επόμενη δεκαπενταετία, την επόμενη εικοσαετία, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δίκαιη ανάπτυξη -όσο χαρισματικοί και να είναι κάποιοι, όσο καλοί επιστήμονες και να είναι, όσο καλές προθέσεις να έχουν, να κάνουν αυτόν τον σχεδιασμό- χωρίς την ενεργή παρουσία και άποψη των τοπικών κοινωνιών».

Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι: ”Πολλά λέγονται και δεν γίνονται και πολλά γίνονται και δεν λέγονται” αλλά για το θέμα ”νερό” στην Τροιζηνίας ”έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι” και θα υπάρξουν εξελίξεις.
Αφού η κατάσταση έφτασε ήδη στο απροχώρητο αναλάβαμε δράση μήπως και παρθούν τα κατάλληλα μέτρα έστω και τώρα.
Η πρώτη κίνηση έγινε το 2016 με αίτημα – επιστολή υπογεγραμμένη από σχεδόν 200 αγρότες (θα μπορούσαμε αν διαθέταμε χρόνο να μαζεύαμε 1.000, ή 2.000 γιατί το θέμα καίει όλους), προς Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων και Δημάρχους Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων.
Και εδώ να υπενθυμίσω ότι, ο πρωθυπουργός, φέτος, στο αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Αττικής προέτρεψε τους Πολίτες ”Να έλθουν πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και στον έλεγχο της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων”.
Το αίτημά μας αυτό το 2016, υιοθετήθηκε άμεσα από την Περιφερειάρχη Αττικής που έδωσε οδηγία οι σχετικές μελέτες να είναι μέσα στις 5 πρώτες του 2017.
Ακολούθησε λαϊκή συνέλευση στο Γαλατά Τροιζηνίας την 26-11-2016 με συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων, του δημάρχου Τροιζηνιας – Μεθάνων, του δημάρχου Πόρου Τροιζηνίας και του δ/ντου δ/νσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Πελοπονήσσου όπου υπήρξε πλήρης ομοφωνία για το επείγον της υπόθεσης και υπήρξε διαβεβαίση ότι οι μελέτες αυτές θα εντάσσονταν στον αναμορφωμένο προϋπολογισμό της Π.Ε. Νήσων του Μαρτίου 2017.
Πληροφορούμαστε όμως ότι ούτε και για το 2018 υπάρχουν κωδικοί για το θέμα. Αντίθετα μας εξαγγέλονται υπερηφάνως ασφαλτοστρώσεις εκατομμυρίων στρογγυλών.
Η μη υλοποίηση των εξαγγελιών επί ένα και πλέον έτος μας έδωσε το χρόνο να εργαστούμε και να αναζητήσουμε μελέτες καταχωνιασμένες σε αρχεία υπηρεσιών. Μας βοήθησε σ’ αυτό ο δ/ντής της πάλαι ποτέ στελεχωμένης και χρήσιμης Υ.Ε.Β. Στέλιος Μάργαρης και ο πρώην πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας Νίκος Λαζάρου.
Η Υ.Ε.Β. παραμένει και τώρα χρήσιμη αν και στελεχιακά κουτσουρεμένη εις όφελος άλλων υπηρεσιών που ως φαίνεται διαχειρίζονται πιο άνετα και απλόχερα τα κρατικά κονδύλια.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Υ.Ε.Β. προκρίνοντας πάντα την αντιμετώπιση του υπ’ αριθμ. 1 προβλήματος της Επαρχίας ήδη έχει από 10ετίας προβεί στην κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης της ροής χειμάρρων με δική της εποπτεία.
Με βάση λοιπόν:
α) Τη μελέτη του γεωλόγου, δ/ρος Μπεζέ,
β) Την μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας που βρίσκεται στο αρχείο του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων και που χρειάζεται μόνο επικαιροποίηση,
γ) Της επείγουσας τεχνικής έκθεσης συνταχθείσης από τους: Σπύρο Παπαγρηγορίου, Πολιτικό μηχανικό, Μηχανικό και οικονομολόγο περιβάλλοντος, Δρ. Γιώργο Κοτζαγεώργη, Βιολόγο, περιβαλλοντολόγο, Δρ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, Υδροβιολόγο και Δρ. Χρήστο Καραβίτη, Μηχανικό περιβάλλοντος,
δ) Τη δημόσια διαβούλευση που έγινε επί δίμηνο μέσω του Porosnews
ε) Τις συζητήσεις με τους αγρότες
στ) Τις διαπιστώσεις για ταυτόσημα προβλήματα του κάμπου της Μεσαράς Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναπτύχθηκαν σε ημερίδα που διεξήχθη στις Μοίρες Ηρακλείαου την 09-05-2018 στην οποίαν παρaβρεθήκαμε, και όπου προτάθηκαν όμοιες παρεμβάσεις με αυτές που προτείνουμε και εμείς, καταλήξαμε στη διατύπωση του κειμένου ”Πρόταση για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού στην Τροιζηνία”.
Ολόκληρο αυτό το υλικό με τις προτάσεις μας, σας διαβιβάζεται προκειμένου να προτείνετε διορθώσεις, συμπληρώσεις, παρατηρήσεις, για μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για τελική διαμόρφωση ,δεδομένου ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο.
Όλα τα παραπάνω υποβάλλονται και παρακαλούμε όλους τους αποδέκτες είτε προς ενέργεια είτε προς κοινοποίηση για τη γνώμη τους.
Όλα τα στοιχεία της δράσης μας και της αλληλογραφίας, είναι δημοσιεύσιμα ώστε να αποφύγουμε τυχόν αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή διαδρόμους στο ημίφως.

Τάσος Γκούμας
Γεωπόνος συντ/χος. Δ.Υ.
(Απόφοιτος Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών,κατεύθυνσης γεωργικής υδραυλικής, αρδεύσεων, γεωργικής μηχανολογίας, και γεωργικών κατασκευών).

2. Η πρόταση ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΥΗ

3. Σχόλια συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση

4. η 1η, το 2016, επιστολή και οι υπογραφές

5-Ενημερωτικό-Υ.Ε.Β.-προς-Νομάρχη-το-1995

6 Ενημερωτικό Δ-νσης Γεωλογίας – Υδρολογίας προς υπουργό Γεωργίας το 1995

7 Υδρ-γεωλ-Μελέτη Τροιζηνίας Μπεζέ

8 Ψήφτα Λίμνη Μελέτη με τους πολλούς μελετητές

9 Πρωτοκολλημένη επιστ προς Δουρ και Χατζ 20-10-16

10 Η συγκέντρωση στο Γαλατά για το θέμα

11 Αλλ-φία με γεν δ-νση αναπτ προγ & υποδομ 17-11-16

12. Επιστολή δημάρχου Πορου για Βιολογικό – Υδροφόρο

13. Ανταπόκριση από το δήμο Φαιστού στο Porosnews
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  https://www.rodiaki.gr/article/350578/stereyoyn-oi-gewtrhseis-sth-rodo-diogkwnetai-h-orgh-toy-kosmoy
  Στερεύουν οι γεωτρήσεις στη Ρόδο, διογκώνεται η οργή του κόσμου.
  —————————————————–
  http://www.kathimerini.gr/282948/article/epikairothta/ellada/170000-gewtrhseis-ekanan-thn-ellada-soyrwthri
  170.000 γεωτρήσεις έκαναν την Ελλάδα «σουρωτήρι»
  ……………………..
  Η ανεξέλεγκτη άντληση (σήμερα αδρεύονται και οι ξερικές καλλιέργειες) χωρίς ουσιαστική πολιτική ελέγχου (υδρόμετρα και μηχανισμός ελέγχου στις περιφέρειες), χωρίς υδρολογικές μελέτες, χωρίς αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, η χώρα προχωράει χωρίς ουσιαστική πολιτική για τη διαχείριση των υπόγειων νερών κατασπαταλώντας τις πηγές της που κινδυνεύουν με υφαλμύρωση
  …………………………
  Σε πολλές περιοχές τα προβλήματα από την υπεράντληση είναι ήδη ορατά. Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ εκτιμούν ότι οι παράκτιοι υδροφόροι ορίζοντες κινδυνεύουν άμεσα από τη διείσδυση της θάλασσας (αυτό έχει ήδη συντελεστεί σε 1.760.000 στρέμματα στην επικράτεια, με χειρότερη την περίπτωση της Αργολίδας) και όσο το καθεστώς αδειοδότησης και ελέγχου των γεωτρήσεων παραμένει ελαστικό και ανεξέλεγκτο, τόσο η κατάσταση με τα χρόνια θα επιδεινώνεται χωρίς να μπορεί να αναστραφεί.
  ……………………………
  Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μείωση της σπατάλης, ο θεσσαλικός κάμπος παραμένει ένας μεγάλος υδροβόρος κάμπος. Το μέγεθος της σπατάλης γίνεται αντιληπτό αν αναλογισθεί κανείς ότι στο Ισραήλ, για να αρδευτούν υπερδιπλάσιες του θεσσαλικού κάμπου εκτάσεις, χρειάζονται ετησίως 1.500.000 κ.μ. νερού, ενώ στη Θεσσαλία με 2.000.000 στρέμμ. αρδεύσιμων εκτάσεων χρειάζονται ετησίως 1.680.000 κ.μ. νερού. Βεβαίως, η τάση για κατασπατάληση είχε αρχίσει να φαίνεται εδώ και πολλά χρόνια.
  ……………………………………
  . Σημαντική παράλειψη, τόσο στο παλιό όσο και στο ισχύον σύστημα αδειοδότησης είναι η κραυγαλέα απαξίωση του επιστημονικού κόσμου της χώρας. Αν και οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ είναι εκείνοι που γνωρίζουν με ακρίβεια τα υπόγεια νερά μένουν εκτός, αφού ο νόμος δεν επιβάλλει τη γνωμοδότηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
  ……………………………………….
  Μεγάλη είναι και η ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας σε αυτό το θέμα, αναγνωρίζει ο κ. Σαμπατακάκης, «αφού όλοι κάνουμε τους ειδικούς για όλα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Ετσι, ενώ ο φυσικός πόρος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, η πολιτεία μπροστά στη Βαβυλωνία της πληροφόρησης, που συχνά είναι και ετερόκλητη, δίνει αρμοδιότητες σε άλλους από άμεσα αρμόδιους».

 2. ΠΑΚΩΜΟ says:

  φωνή Βοώντος εν τη ερήμω

Σχολιάστε