Ανησυχία για την ασφάλεια των οδηγών στην Επαρχιακή Οδό Γαλατά – ΔρυόπηςΜε αφορμή τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με θέμα την έγκριση μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Επαρχιακής οδού Δρυόπης (κόμβος Καλλονής) – Γαλατάς (Διακριτό Τμήμα Βελτίωσης), ενός έργου προϋπολογισμού 31.000.000,00 €, δημοσιεύουμε το μήνυμα που μας κοινοποίησε ο κ. Σπύρος Λιώσης, ο οποίος περιγράφει περιστατικό που του συνέβη στην εν λόγω Επαρχιακή Οδό:

“Παρακαλώ για την ασφάλειά σας όπως δώσετε μεγάλη προσοχή, αφορά τους οδηγούς Ι.Χ. και τις οικογένειές τους οι οποίοι χρησιμοποιούν την Επαρχιακή Οδό Γαλατά – Δρυόπης – Αρχαίας Επιδαύρου – Αθήνα. Στις 16 Οκτωβρίου 2017 και περί ώρας 18:10 (περίπου) χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο Ι.Χ είχαμε αναχωρήσει από την Καλλονή με προορισμό την Δρυόπη.

Την συγκεκριμένη ώρα ευρισκόμενοι στο ύψος της θέσης Νερατζιάς και ενώ είχαμε στρίψει Αριστερά, μετά την μεγάλη στροφή, εκεί που αρχίζει να ανηφορίζει ο δρόμος, συνέβη κάτι το τρομακτικό. Αιφνιδίως από την Αριστερή πλευρά του δρόμου, (όπως κατευθυνόμεθα προς Καλλονή από την Δρυόπη) Δεξιά πλευρά για εμάς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατευθυνόταν καταπάνω μας, μετωπικά, ένα αυτοκίνητο Ι.Χ.

Αν και αιφνιδιαστήκαμε, ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινα ως συνοδηγός, φρέναρε ακαριαίως με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το όχημα , ο δε άλλος οδηγός του αυτοκινήτου ο οποίος οδηγούσε Αριστερά, φάνηκε να αιφνιδιάζετε, πάτησε φρένο (ακούστηκε), φτάσαμε σε απόσταση 2 περίπου μέτρων, έστριψε Δεξιά, αποφεύχθηκε η σφοδρή μετωπική σύγκρουση και προφανώς ένα τραγικό θανατηφόρο ατύχημα.

Ατυχώς και για ευνόητους λόγους, δεν πρόλαβα να συγκρατήσω τον αριθμό κυκλοφορίας του παραβάτη – χάρου οδηγού, όμως μου φάνηκε άγνωστος για την περιοχή μας, ήταν υπερήλικας με λευκά μαλλιά. Το αυτοκίνητο ήταν χρώματος ασημί. Τώρα μας έσωσε η Παναγία που είναι στην Νερατζιά ή άλλο χέρι δεν γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ζούμε σε ένα απέραντο φρενοκομείο, ζούμε και αναπνέουμε από τύχη.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι (μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν υπεύθυνοι) για αυτό το συμβάν όπου από τύχη δεν συνέβη το μοιραίο και έτσι να είχατε απαλλαγεί οριστικά από εμένα. Δεν μπορώ να γνωρίζω πως σκέφτηκε αυτός ο υπερήλικας οδηγός – χάρος και τι τον έκανε να οδηγεί Αριστερά και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε περιοχή που γίνονται έργα επί του οδοστρώματος (άλλη μακροχρόνια αμαρτία), όμως τίθενται μεγάλα ερωτήματα

1).Πόσο θα διαρκέσουν ακόμη αυτά τα έργα ξηλώματος του οδοστρώματος (ήδη πέρασαν 3 χρόνια) το οποίον αν και ευρίσκεται σε αρίστη κατάσταση, εν τούτοις ξηλώνεται.

2). Επειδή κάθε λίγο και λιγάκι μετακινούν και αλλάζουν τις σημάνσεις, αλήθεια ποιος ελέγχει την ορθότητα των σημάνσεων ;

3). Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την ασφαλή διέλευση των διερχομένων οχημάτων και δη των οδηγών μετά των επιβαινόντων, γιατί πρόσφατα πέρασα με λεωφορείο της ΚΤΕΛ Αργολίδος (από Γαλατά για Ναύπλιο) και σ ένα σημείο του δρόμου (μετά τα άσπρα σπίτια στο τέλος ου δρόμου της Καλλονής, εκεί που έσπαζαν τους βράχους χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη προληπτική προστατευτική κατασκευή) πετάχτηκαν θραύσματα προς το Λεωφορείο το οποίο σταμάτησε προς έλεγχο. Δηλαδή εάν έσπαγαν τα τζάμια των παραθύρων του Λεωφορείου θα τραυματίζονταν οι επιβάτες και ο οδηγός με άγνωστες συνέπειες για την ζωή τους.

4). Επειδή σήμερα έκανα πάλι την διαδρομή από την Δρυόπη προς Καλλονή και Καλλονή Δρυόπη. Πήρα διάφορες φωτογραφίες. Παρατήρησα ότι όταν κατεβαίνεις προς Καλλονή, μετά την υποχρεωτική κατεύθυνση Αριστερά, εκεί που τερματίζεται η υποχρεωτική πορεία Αριστερά, δεν υπάρχει πινακίδα η οποία να σε προειδοποιεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις κανονικά πλέον την Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας (εγώ δεν οδηγώ, αλλά αυτό επιβάλλει η κοινή λογική). Έτσι προφανώς ο οδηγός – Χάρος ίσως να πίστεψε ότι έπρεπε να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την Αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συνέβαινε το μοιραίο με το άλλο αυτοκίνητο το οποίον έχει αντίθετο πορεία (οδηγεί Δεξιά). Οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Αλήθεια ποιοι είναι υπεύθυνοι αρμόδιοι προκειμένου να ελέγχουν την ορθότητα τοποθέτησης των σημάνσεων, εκτός και αν ο καθένας κάνει ότι του κατέβει. Κλείνοντας εύχομαι να μην βρεθείτε ποτέ στην ίδιαν τραυματική δυσάρεστον θέση να δείτε τον χάρο να έρχεται καταπάνω σας. Στο τέλος μετά την κηδεία των θυμάτων, δυστυχώς γινόμαστε όλοι μετά Χριστόν Προφήτες.

Ως υπεύθυνος πολίτης, ως υπεύθυνος φίλος και εχθρός σας, ως «γραφικός» και ως «τρελός», αισθάνθηκα την υποχρέωση να σας αναφέρω αυτό το παρ ολίγον θανατηφόρο συμβάν, προκειμένου να αισθάνσθε ασφαλείς. Οι «υπεύθυνοι» οι οποίοι θα διαβάσουν αυτό εδώ , ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους , ακόμη ας με καλέσουν για περαιτέρω διευκρινίσεις, ακόμη και ανακρίσεις γιατί αξίζει να υποστώ αυτήν την ψυχοφθόρον δοκιμασία. Εύχομαι σε όλους σας,υγεία, δύναμη και Καλή σας τύχη.”
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Εκτός από την αδικαιολόγητη διάρκεια και κόστος, για το όφελος που θα φέρει το έργο, είναι γεγονός ότι η ατιμωρησία και η έλλειψη παιδείας των οδηγών, προκαλεί εκατοντάδες ατυχήματα και σε ακρετές περιπτώσεις δυστυχήματα.
    Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που αρκετά μεγάλος αριθμός οδηγών δεν θέλει να λυθεί. Βλέπεις για παράδειγμα, σε συζυτήσεις να γίνονται παζάρια για το πόσο θα είναι το πρόστιμο, για να μπορούμε να το πληρώνουμε όταν παρανομούμε ή να γίνονται προσπάθειες να διαγράφονται πρόστιμα, ακόμα και για επικίνδυνη συμπεριφορά.

    Ο δημόσιος διάλογος δυστυχώς είναι πολύ φτωχός στην κατεύθυνση του κοινού καλού γενικά.

Σχολιάστε