Ανασκόπηση 2011: Λατέρνα, φτώχια και (α)φιλότιμο…Η φωτογραφία της χρονιάς από τον Χάρη Λεβέντη

Το 2011 ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τον Πόρο. Τόσο η οικονομική κρίση που μας επηρέασε άμεσα, όσο και η «επιδρομή» των επίδοξων επενδυτών που «έβαλαν στο μάτι» τις ακτές του νησιού – με τις ευλογίες του δημάρχου- έριξαν το ηθικό των Ποριωτών, τη χρονιά που μας πέρασε. Αλλά δεν πειράζει! Να είμαστε όλοι καλά και θα γυρίσει ο τροχός…
Με την ελπίδα ότι το 2012 θα μας βρει όλους γερούς να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για το νησί μας, το Porosnews σας εύχεται χρόνια πολλά με την καθιερωμένη ανασκόπηση της χρονιάς για τον Πόρο μας.

Ιανουάριος
• Στις 14/1 ορκίζεται δημοτικός σύμβουλος, στο Δημαρχείο του Πόρου, ο Δημήτρης Πάνου, μετά την διορθωτική απόφαση 167/2011 που εξέδωσε την 11η Ιανουαρίου 2011 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Είχε προηγηθεί θρίλερ για την έδρα την οποία αρχικά – με την Απόφαση 5929/17.11.2010, του Πρωτοδικείου – κέρδιζε ο αείμνηστος Κώστας Φαλκώνης του συνδυασμού Δημητριάδη.
• Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει στις 24/1 ότι πληρώθηκε η μόνιμη θέση του παιδιάτρου στο Κ.Υ. Γαλατά μ ε την τοποθέτηση του κ. Μπαρζανί Σουλεϊμάν.

Φεβρουάριος
• Δυνατή βροχόπτωση προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε υποδομές του νησιού, στις 3&4/2. Το ολοκαίνουργιο Γυμνάσιο Πόρου, πλημμύρησε με αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα για 2 μέρες. Επίσης, για άλλη μια φορά, έσπασε κεντρικός αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, ακριβώς πάνω από την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήξουν στην θάλασσα ρυπαίνοντας την παραλία. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο από τις έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες παρέσυραν βράχους και χώματα στην περιοχή του Περιφερειακού της Σφαιρίας, της Βρυσούλας, της Αγίας Παρασκευής, της Βαγιωνιάς, του Ρωσικού Ναύσταθμου, καθώς και στην περιοχή της Κυανής Ακτής, στο Μιστρέτσι και στη Μπούγια όπου κατέρρευσαν τοίχοι αντιστήριξης.
• Μετά από προσφυγή των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, πέντε αποφάσεις των τελευταίων μηνών του 2010 του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Πόρου ακυρώθηκαν ως παράνομες με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.
• Έρχονται ξανά στην επικαιρότητα οι παράνομες εργασίες στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο. Οι εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλοιώσει τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κηρυγμένου αυτού ιστορικού διατηρητέου μνημείου, και αποδεικνύεται ότι έλαβαν χώρα χωρίς τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις. Με την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να σφυρίζει αδιάφορα, ο Σύλλογος «Πρωτοβουλία – Πόρος», επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα με νέα επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές στις 10/2.

Μάρτιος
• Καταγγελίες για διακοπή των νυχτερινών δρομολογίων των λέμβων Πόρου – Γαλατά, προκαλούν αναστάτωση στο νησί. Για το θέμα, παρεμβαίνει και η παράταξη «Αλλαγή Πορείας». Λίγες μέρες αργότερα, με επιστολή του στο Porosnews, ο Πρόεδρος του σωματίου των λεμβούχων, ενημερώνει πως τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται κανονικά και το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
• Αναστάτωση στο κέντρο του Πόρου, από φωτιά σε εστιατόριο στις 21/3. Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματίες και χάρη στην ακαριαία επέμβαση της υδροφόρας του Δήμου Πόρου και ενός πυροσβεστικού οχήματος, η φωτιά περιορίστηκε στο εστιατόριο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα γύρω σπίτια και καταστήματα.
• Κόντρα ξεσπάει ανάμεσα στις παρατάξεις τις πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του Δ.Σ. Πόρου, αυτή τη φορά για τα λιμενικά τέλη. Η παράταξη του Γιάννη Δημητριάδη προτείνει μείωση 20% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων χερσαίας ζώνης λιμένα (καταστήματα -πλαζ) και στα τέλη λιμενικών παροχών (σκάφη) για το 2011. Η πρόταση μειοψηφίας απορρίπτεται, από την παράταξη του Δημήτρη Στρατηγού και τα λιμενικά τέλη αυξάνονται κατά 25%.

Απρίλιος
• Την Παρασκευή 8 Απριλίου, λίγο πριν τις 8 το πρωί, τρείς ένοπλοι, από τους οποίους σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο ένας φορούσε κράνος και οι δυο κουκούλες, έσπασαν με βαριοπούλα το τζάμι της εισόδου της τράπεζας, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Έπειτα οι δύο από αυτούς, εισέβαλαν στo υποκατάστημα της ALPHA BANK στον Γαλατά και με την απειλή καλάσνικοφ αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό χρημάτων από τα ταμεία και διέφυγαν με όμηρο τον διευθυντή της τράπεζας, τον οποίο άφησαν ελεύθερο αργότερα.

φωτο: Μπάμπης Κανατσίδης


• Στις 13/4 δίνεται στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δηλαδή ιχθυο – βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Κριτήριο της επιλογής αυτής υπήρξε η πολυετής θετική εμπειρία από τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε αυτόν. Εκτός από τον Πόρο, Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν σε σαράντα συνολικά, κατά κύριο λόγο ακατοίκητες και μη-ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες, αλλά και στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα. Οι αντιδράσεις του Επικεφαλής της μειοψηφίας Γιάννη Δημητριάδη ήταν άμεσες και σφοδρές. Λίγες μέρες αργότερα Ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, μετά την δημοσίευση του Σχεδίου για την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», αντέδρασε άμεσα προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο Πόρος για λόγους τουριστικούς, περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς θα πρέπει να εξαιρεθεί από την κατηγορία αυτή και να υπαχθεί στις περιοχές που χρήζουν προστασίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου συνεδριάζει στις 27/4 και μια ιστορική απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει το ενωτικό μέτωπο των ποριωτών στο θέμα των ιχθυοτροφείων. Αυτό το ενωτικό μέτωπο, θα φροντίσει μερικούς μήνες αργότερα να διασπάσει ο Δημήτρης Στρατηγός, με μια ιστορική και άνευ προηγουμένου «κωλοτούμπα».

Μάιος
• Υπεξαίρεση μαμούθ από τα ταμεία του Δήμου Πόρου. Φτερά από το δημοτικό ταμείο έκαναν 585.000 ευρώ από το απόγευμα της Τετάρτης (11/5), ενώ συνελήφθη και κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Πόρου, υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Πόρου, η οποία παραδέχτηκε ότι έχει σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δήμαρχου κ. Στρατηγού, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, υπολογίστηκε ότι στο χρηματοκιβώτιο του δημαρχείου, υπήρχε χρηματικό ποσό του ύψους των 600.000 ευρώ περίπου, ωστόσο όταν το χρηματοκιβώτιο ανοίχτηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν μέσα μονάχα μερικές χιλιάδες ευρώ. Μερικές μέρες αργότερα συνελήφθη άλλη μια γυναίκα, εξωτερική συνεργάτιδα του Δήμου Πόρου. Οι δύο γυναίκες παραμένουν προφυλακισμένες μέχρι σήμερα ενώ δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ από τα κλεμμένα.
• Το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης έγινε και φέτος ο Πόρος από τις 7 εως τις 12 Μάιου, που φιλοξένησε για 10η χρονιά το «Charter Yacht Show – Poros 2011».
• Στις 19 Μαΐου φεύγει από κοντά μας, ο συμπολίτης μας, καλλιτέχνης και ποιητής Κώστας Φαλκώνης σε ηλικία 58 χρονών.

Ιούνιος
• Η Γκαλερί Citronne φιλοξενεί στη φετινή καλοκαιρινή της περίοδο στον Πόρο την ατομική έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα εικαστικού Κώστα Βαρώτσου. Τα εγκαίνια γίνονται στις 18 Ιουνίου και το έργο με τη θρυμματισμένη ελληνική σημαία, συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα.
• Η λάμψη και η ζεστασιά της Φλόγας των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, φώτισε και “ζέστανε” τον ήδη ηλιόλουστο και ζεστό μεσημεριανό ουρανό του Πόρου, την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Η συγκινητική εκδήλωση, ξεκίνησε με τη λαμπαδηδρομία στις 2 και μισή το μεσημέρι από το Κ.Ε. Πόρος με λαμπαδηδρόμους αστυνομικούς και αθλητές από όλο τον κόσμο και τη χώρα μας και από μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γαλατά, διέσχισε την παραλιακή ζώνη και κατέληξε στην Πλατεία Ηρώων.

Ιούλιος
• Θέμα προέκυψε με τη διερεύνηση και προετοιμασία για την διεκδίκηση του χερσαίου χώρου της Ανατολικής Τροιζηνίας που ανήκει διοικητικά στον Πόρο, από το Δήμο Τροιζηνίας. Για εσωτερική κατανάλωση δηλώνει ο δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός.
• Την οριστική διακοπή λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών που λειτουργούν στον Πόρο, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι ιχθυοτρόφοι καταφέρνουν την απόσυρση της απόφασης.
• Οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία του νησιού, πραγματοποιούν διαμαρτυρία σε δημοτικό συμβούλιο με προπηλακισμό συμβούλων . Μετά από αυτό το περιστατικό ξεκινάει η ενδοτική αλλαγή πλεύσης του Δημήτρη Στρατηγού στο θέμα των ιχθυοτροφείων.

Αύγουστος
• Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Αυγούστου η παράταξη του Δημήτρη Στρατηγού, τάσσεται επισήμως υπέρ της δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Πόρο. Οι μάσκες πέφτουν, με τον δήμαρχο Πόρου να αδυνατεί μέχρι σήμερα να εξηγήσει την αλλαγή πολιτικής στους δημότες του.
• Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες έγινε ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της ALPHA BANK στον Γαλατά. Στις 11 Αυγούστου δύο ένοπλοι εισέβαλαν στην τράπεζα και αφήρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Μετά και την δεύτερη ληστεία η τράπεζα ανέστειλε τη λειτουργία της.
• Φιλοξενείται στον Πόρο, για 3η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου.
• Στήνονται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας κάτω από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού Πόρου.

Σεπτέμβριος
• Ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στον Πόρο. Το μνημόνιο χτυπάει την πόρτα του νησιού.
• Ο δήμαρχος Δημήτρης Στρατηγός χέρι-χέρι με τους ιχθυοτρόφους ανακοινώνει επισήμως το ξεπούλημα των ακτών του νησιού στις εταιρίες. Αποδοκιμάζεται από τους Ποριώτες στο Δ.Σ της 13ης Σεπτεμβρίου.
• Ανακοινώνεται η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πόρου αφού συνενώνεται με αυτό των Σπετσών.

Οκτώβριος
• Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πως το Κ.Ε ΠΟΡΟΣ θα φιλοξενήσει την εκπαίδευση των λιμενοφυλάκων.
• Πραγματοποιείται στον Πόρο, εκδήλωση-αφιέρωμα στα 14 χρόνια ανασκαφών στο Ναό του Ποσειδώνα από τα μέλη του Ερευνητικού Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία : η πόλη, ο θεός, η θάλασσα΄΄.

Νοέμβριος
• Μια απίστευτη εικόνα αντιμετωπίσαμε στο Ρώσικο Ναύσταθμο Πόρου το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου. Από τον λόφο βορείως του Ρώσικου Ναυστάθμου, ο «συνήθης» σπασμένος αγωγός αδειάζει τα λήμματα σε μια… τεχνητή λίμνη, από κάτω. Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες, κάποιοι έχουν δημιουργήσει ανάχωμα στο χώρο, μέσα στο οποίο συγκεντρώνονται ακατέργαστα τα λήμματα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Γιάννης Δημητριάδης και Γιώργος Αλιφέρης άσκησαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Α.Τ. Πόρου, προσκομίζοντας χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την περιοχή.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η περιοχή έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις στο παρελθόν.
• Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Γαλατά.
• Αντιδράσεις σε ολόκληρο το πανελλήνιο από την πραξικοπηματική θεσμοθέτηση της ΚΥΑ για το χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών. Η Πολιτεία χωρίς να λάβει υπόψη, τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις πολλών Δήμων και Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στις περιοχές τους, συμπεριέλαβε τελικά και τους Δήμους Πόρου και Τροιζηνίας. Ως πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο, που έλαβε χώρα εν κρυπτώ, με όρους fast track και κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, την ώρα που η χώρα ήταν ουσιαστικά ακυβέρνητη, καταγγέλλουν την θεσμοθέτηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Υδατοκαλλιέργειες, με ανακοίνωση τους, 78 φορείς από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 20 Δήμοι και καλούν τον κόσμο και τους βουλευτές και πολιτευτές των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, σε συστράτευση.

Δεκέμβριος
• Δημιουργείται Κινηματογραφική Λέσχη από το Σύλλογο Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου. Πρεμιέρα με το Debtocracy.
• Ο Φάρος Ντάνα, αναπαλαιωμένος πλέον, αποτελεί άλλο ένα αξιοθέατο για τον όμορφο Πόρο.
• Εξηγήσεις καλούνται να δώσουν στο Κοινοβούλιο οι υπουργοί που θεσμοθέτησαν εν μια νυκτί το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.
Σιγή.. τσιπούρας, τηρούν οι οκτώ εμπλεκόμενοι υπουργοί που υπέγραψαν την «αμαρτωλή» ΚΥΑ για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών. Η μηνυτήρια αναφορά που υπεβλήθη από τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΣΕ), διαβιβάστηκε πριν μερικές μέρες στον Πρόεδρο της Βουλής, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σχολιάστε