Αθώοι από το Ναυτοδικείο Πειραιά οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Πόρου για τις παραχωρήσεις στην Πέρλια και αλλούΑθώοι κρίθηκαν από το Ναυτοδικείο Πειραιά την Πέμπτη 30.11.2017 ο Λιμενάρχης Πόρου Ι. Αθηναίος, ο Υπολιμενάρχης Στ. Δημητρίου και ο πρώην Υπολιμενάρχης Ευ. Καϊκας, για την υπόθεση των παραχωρήσεων χώρων Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, στην Πέρλια και στο Νεώριο.

Πρόκειται για την υπόθεση που ξεκίνησε μετά από αναφορές του ίδιου του Λιμεναρχείου Πόρου, το οποίο στις 3 Σεπτεμβρίου του 2014 ξεκίνησε ελέγχους αναφορικά με τη νομιμότητα των κατασκευών και των παραχωρήσεων στους επίμαχους χώρους.

Μετά τους ελέγχους, επικαλούμενο αυτοψίες, τοπογραφικά και Πρωτόκολλα Κατεδάφισης που από το 2000 έως τότε ήταν «θαμμένα σε συρτάρια» της Υπηρεσίας, το Λιμεναρχείο χαρακτήρισε ως μη – σύννομες τις παραχωρήσεις που είχαν ψηφιστεί στις αρχές του έτους για την χρήση των χώρων και, ακολούθως, στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Αθηναίος, απέστειλε αναλυτική αναφορά στον Εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας ως μη – σύννομες όλες τις όμοιες παραχωρήσεις που είχε κάνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από το 2009 έως το 2014 σε 9 καταστήματα και Συλλόγους (Εστιατόρια Θεανώ, Ματίνα, Άσπρος Γάτος, Άσπρος Γάτος 2, Παύλου, Μουρτζόυκος, Σχολή Σκι Passage, Σύλλογοι Αλιέων Δελφίνι και Σαμπιέρος).

Αντίστοιχες αναφορές απέστειλε, δε, και για τις παραχωρήσεις που ψηφίστηκαν τα επόμενα χρόνια (2015, 2016, 2017), επιβάλλοντας παράλληλα δυσβάσταχτα πρόστιμα, ειδικά σε τρία εστιατόρια που αναπτύσσουν τραπεζαρίες στις προβλήτες της Πέρλιας.

Εξαιτίας των αναφορών αυτών, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤ που είχαν ψηφίσει τέτοιες παραχωρήσεις από το 2012 έως το 2015. Ανάμεσα στα μέλη αυτά όμως ήταν και ο ίδιος ο κ. Αθηναίος, αλλά και οι Υπολιμενάρχες (ο πρώην και ο νυν), οι οποίοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 υπερψήφιζαν κανονικά τις παραχωρήσεις αυτές σε όλες τις περιπτώσεις που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του ΔΣ με τέτοιο θέμα. Έτσι, η υπόθεση γύρισε ως μπούμεραγκ εναντίον τους. Από την άλλη, τα 18 αιρετά μέλη του ΔΣ του ΔΛΤ πρόκειται να δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018.

Απολογούμενος στο Ναυτοδικείο, ο κ. Αθηναίος ισχυρίστηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν είχε προλάβει να ελέγξει τις παρατυπίες του παρελθόντος και να αντιληφθεί την ύπαρξη των Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης. Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ούτε εκείνος γνώριζε για τα Πρωτόκολλα, και επιπλέον δεν γνώριζε ούτε για την Εγκύκλιο του 2012 που απαγορεύει την παραχώρηση τέτοιων χώρων, ενώ ο κ. Καϊκας δήλωσε και εκείνος ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της Εγκυκλίου  (παρότι στην περίπτωση του Ασκελίου το 2013 δήλωνε ότι την γνώριζε).

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, λόγω έλλειψης δόλου (ο κ. Ε. Καϊκας) και λόγω αμφιβολιών ως προς την ύπαρξη δόλου (οι κ. Αθηναίος και Δημητρίου).

Επισημαίνεται ότι το Λιμεναρχείο υιοθέτησε τα νέα μέτρα και σταθμά για τις παραχωρήσεις της Πέρλιας δύο μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, αιφνιδιάζοντας απολύτως τον Δήμο και τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες.

Η υπόθεση αυτή, θυμίζει πολύ βέβαια την υπόθεση που είχε αναδειχθεί έναν χρόνο νωρίτερα με τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης των κατασκευών της πλαζ Ασκελίου, την ύπαρξη των οποίων επίσης το Λιμεναρχείο είχε «ξεχάσει» μέχρι την στιγμή που έχασαν την πλαζ συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που την εκμεταλλεύονταν έως και το 2012.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι, ακόμα και σήμερα, πολλοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι ο Λιμενάρχης Γ. Αθηναίος άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για όλες τις «ξεχασμένες πληγές» του παρελθόντος, εξαιτίας της «απρόκλητης» σύγκρουσης που προκάλεσε ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης. Όπως αποδεικνύεται όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν με ακριβώς τον αντίθετο τρόπο.

 
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΔΡΕΑΣ Ι. ΚΑΙΚΑΣ says:

  ΑΚΡΙΒΩΣ.ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟΝ

 2. aixmiros says:

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ!!!
  ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΠΑΛΛΆΣΣΟΝΤΑΙ ΛΌΓΩ…ΒΛΑΚΕΙΑΣ!!!

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Ακόμη και παράνομες διοικητικές πράξεις, όταν γίνονται από αμέλεια και προς εύνεια του διοικούμενου, δεν ανακαλούνται όταν δεν τεκμηριώνεται εξειδικευμένα το δημόσιο συμφέρον να ανακληθούν.
  Είναι γνωστό και παρόλα αυτά κάτω από το χαλί, ότι το δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον μεγιστοποιούνται όταν συμπλέουν και δεν κυνηγάει ο ένας τον άλλο.
  Η απίστευτη νομολατρεία μερικών και το μένος προς τον συνάθρωπο που επιχείρησε κατά το τεκμήριο της αθωότητας (άλλο Συνταγματικό κερδισμένο που καταστρατηγείται), να προσφέρει κάτι στον τόπο, ή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωρίς να θίξει κανέναν, είναι τρομερή.

  Ακροβατώντας στα όρια της παράνοιας, βλέπουν παντού εχθρούς προς τους ίδιους και προς την πολιτεία. Ενισχύουν την γραφειοκρατεία εκεί που δεν χρειάζεται. Αποσπούν ιδιώτες, δημόσιους λειτουργούς και πολίτες, ακόμα και τον εαυτό τους από παραγωγικές δραστηριότητες στο όνομα της γραφειοκρατείας και της εκδίκησης.

  Βάζουν το λιθαράκι τους στην μείωση της απόδοσης της Ελλάδας, της παραγωγικότητας του λαού σαν σύνολο, στην μείωση του ΑΕΠ μας και όλοι μαζί αυξάνουν το δημόσιο χρέος μας.
  Και μετά έρχεται ο Σόιμπλε και μας λέει χρωστάτε κύριοι. Τελικά για μας δουλεύουν ή για αυτούς;

  Η δουλειά του δημόσιου τομέα είναι να αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και παράλληλα να προσέχει το δημόσιο συμφέρον με ταχύτητα, ακρίβεια και ευεληξία.
  Παρόλα αυτά κάποιοι κάνουν ακριβώς το ανάποδο, και ας πληρώνονται για άλλη δουλειά.

 4. O Ψεύτης says:

  Μόνο που η ιστορία με τα προβλήματα των καταστημάτων δεν άνοιξε επί Αθηναίου, αλλά από τον προηγούμενο Λιμενάρχη.

  Να θυμίσουμε ότι και μία από τις πρώτες επιστολές του Δημάρχου προς το Λιμεναρχείο ήταν η αυστητή εφαρμογή των νόμων, όπως και έγινε, αλλά όχι μόνο εκεί που ήθελε ο Δήμαρχος.

  Μην μας περνάτε για τόσο βλάκες……

 5. Δημήτρης says:

  Ρε κουτέ Ψεύτη, με αυτά που γράφεις πως να μη σε περνάνε για βλάκα;
  Οι έλεγχοι του λιμενάρχη ξεκίνησαν στις 3 Σεπτέμβρη του 14. Με το που ανέλαβε δηλαδή ο Δημητριάδης. Οι επιστολές Δημητριάδη, έγιναν μετά τους ελέγχους και καλούσαν τον λιμενάρχη να κάνει τη δουλειά του εκεί που δεν την κάνει.
  Άσε που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 οι εκπρόσωποι του λιμεναρχείου υπερψήφιζαν κανονικά τις παραχωρήσεις αυτές σε όλες τις περιπτώσεις που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του ΔΣ με τέτοιο θέμα.
  Δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις ρε νούμερο;
  Μια χαρά καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Εσύ δεν θες να καταλάβεις. Γκεμπελίσκε…

Σχολιάστε