Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 χρονών ο φωτογράφος του Πόρου Γιώργος Μωραϊτης (φωτογραφίες)“Φτωχότερος” είναι από εχθές Κυριακή 24 Μαΐου 2020 ο Πόρος, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 χρονών, ο ιστορικός φωτογράφος του νησιού, Γιώργος Μωραΐτης. 

Ο Γιώργος Μωραΐτης υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα για τη σύγχρονη ιστορία του νησιού, καθώς ήταν ο μοναδικός φωτογράφος που απαθανάτισε στορικές στιγμές του Πόρου και των ανθρώπων του.

Ήταν ο άνθρωπος που για 40 περίπου χρόνια, κατέγραφε με τον φακό του τα κοινωνικά δρώμενα, γάμους, βαφτίσεις, παρελάσεις, ενώ έκανε φωτορεπορτάζ αφήνοντας στο αρχείο του φωτογραφίες ντοκουμέντα, από την καθημερινότητα του τόπου και τις προσωπικές στιγμές των ποριωτών.

 

Για τέσσερις περίπου δεκαετίες, μπροστά στον φακό του πόζαραν όλοι σχεδόν οι ποριώτες είτε για ταυτότητα, είτε για γαμήλια φωτογραφία, είτε στην παρέλαση, σε μια εποχή που η φωτογραφία αποτελούσε πραγματική τέχνη, καθώς η τεχνολογία δεν βοηθούσε τον επαγγελματία όπως σήμερα και χρειαζόντουσαν άπειρες εργατοώρες παραγωγής στο σκοτεινό θάλαμο, με μεγάλη αφοσίωση και απαιτούμενη εμπειρία.

Στο πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο υπάρχουν χιλιάδες αρνητικά, αλλά και σπάνιες παλαιότερες φωτογραφίες του Πόρου.

Ο Γιώργος Μωραΐτης υπήρξε ένας συνεπής επαγγελματίας και εξαιρετικός φωτογράφος, αλλά πάνω απ’ όλα ένας ευγενικός, καλόψυχος δημοκρατικός άνθρωπος, που άφησε ανεξίτηλο το πέρασμα του από τον τόπο.

 

Μετα την συνταξιοδότηση του, το έργο του συνέχισε ο γιός του Κώστας, αλλά και η εγγονή του Ελένη.

 

Η κηδεία του Γιώργου Μωραΐτη θα γίνει την Τρίτη 26 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, στο εκκλησάκι του νεκροταφείου Πόρου.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μωραΐτης 

Ο Γιώργος Μωραΐτης ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που έζησε ωστόσο μια πολυτάραχη ζωή, πριν καταλήξει στον Πόρο, όπως μας περιγράφει παρακάτω η εγγονή του Ελένη Μωραΐτη:

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ 1920 – 2020

 

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στην Σκοπή (Μπεντένι) Τριπόλεως,στην ορεινή Αρκαδία. Σε ηλικία 4 ετών έχασε την μητέρα του. Μη μπορώντας να αντέξει την κακή συμπεριφορά και την αδιαφορία της νέας συζύγου του πατέρα του, σε ηλικία 10 ετών έφυγε από το χωριό του και εργάστηκε ως βοηθός σε διάφορες δουλειές με αμοιβή φαγητό και ύπνο στην εκάστοτε αποθήκη των καταστημάτων εργασίας του.

 

Πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο εκλείθει στην τότε βασιλική χωροφυλακή προκειμένου να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και βρέθηκε στο Ναύπλιο στο σώμα κατά της μαύρης αγοράς και λαθρεμπορίου. Με το ξέσπασμα του πολέμου και την γερμανική κατοχή μεταφέρθηκε με μετάθεση στην Κρήτη για προσφορά υπηρεσίας υπό γερμανικές διαταγές.

 

Εγκατέλειψε το σώμα οπότε κηρύχθηκε λιποτάκτης και συνελήφθη από τις κατοχικές δυνάμεις. Με απόφαση του στρατοδικείου κλείστηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κρήτη. Δραπέτευσε μετα από 8 μήνες κράτησης και κατάφερε να περάσει από την Κρήτη στην Πελοπόννησο με βάρκα στον κάβο Μαλιά. Επέστρεψε στο χωριό του, στο πατρικό του σπίτι αλλά μετά απο 2 ημέρες τον ειδοποίησαν οτι θα τον συνελάμβαναν τα τάγματα ασφαλείας οπότε και κατέφυγε στο βουνό συμμετέχοντας στον αγώνα κατά των ΝΑΖΙ μέσα απο τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

 

Οι εξελίξεις τον έφεραν στην Αθήνα όπου άρχισε να εργάζεται σε Φωτογραφείο στην οδό Σταδίου. Το 1948 βρέθηκε στον Πόρο με Κυριακάτικη εκδρομή αλλα εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά απο λίγο καιρό ξεκινώντας επαγγελματική δραστηριότητα δημιουργώντας το πρώτο φωτογραφείο στο νησί στο τελευταίο σπίτι στην Πούντα. Μεσολάβησαν πολλά και δύσκολα….

 

Από τότε έως και το 1985 κάλυψε φωτογραφικά όλες ίσως τις πλευρές της κοινωνικής ζωής του νησιού και όχι μόνο, αφήνοντας πίσω ένα φωτογραφικό αρχείο περισσότερο γνωστό από τα τοπία και τις γωνιές του τόπου του. Μετά την συνταξή του δημιούργησε το περιβολάκι του όπου και φρόντιζε το αμπέλι του, τα μποστάνια του και τα ζωάκια του πιστεύοντας πάντα στις αξίες του και σε μια πανανθρώπινη ελευθερία και δημιουργική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Έφυγε ήσυχα την Κυριακή 24 Μαϊου 2020.

 

Η εγγονή του Ελένη Μωραϊτη

 

 

Δείτε μερικές από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του αρχείου του Γιώργου Μωραΐτη, που μας παραχώρησε την άδεια η οικογένεια του να δημοσιεύσουμε: 

 
Σχολιάστε