Έφυγε από τη ζωή ο Νεκτάριος ΠάνουΈφυγε από τη ζωή ο Νεκτάριος Πάνου, ένας αγωνιστής της ζωής από τον Πόρο. Ο Νεκτάριος υπήρξε ένας άνθρωπος που δίδαξε πως η δημιουργικότητα και η προσφορά, δεν καθηλώνονται σε μια αναπηρική καρέκλα.

Σε όλη του τη ζωή, ο Νεκτάριος Πάνου αναζητούσε τη δημιουργία μέσα από τη στιχουργική, καθώς είχε γράψει πολλούς στίχους που μελοποιήθηκαν από διάφορους συνθέτες, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του στο νησί, ως τηλεφωνητής του Δήμου Πόρου.

Ως τελευταίο αντίο στον Νεκτάριο Πάνου, δημοσιεύουμε δύο βίντεο.

Στο πρώτο, ακούμε την αφήγηση του συνθέτη Νίκου Χονδρού, για την συνεργασία του με τον Νεκτάριο Πάνου, πάνω στο τραγούδι “Θυμάμαι” που είναι αφιερωμένο στον αδικοχαμένο Δημήτρη Θεοχαράκη.

Στο δεύτερο βίντεο, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το τραγούδι “Θυμάμαι”, σε στίχους του Νεκτάριου Πάνου.

Το porosnews.gr εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

 
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Πόσο μεγάλη ειρωνεία! Πόσο μεγάλη αδικία! Τι κρίμα, δηλαδή!
  Έπρεπε να ¨ταξιδέψει” ο Νεκτάριος, για να πληροφορηθούμε κάποιοι από μας – άλλοι ίσως το γνώριζαν- γι αυτόν τον υπέροχο στίχο του, και σε προέκταση για το εξαιρετικό τραγούδι “Θυμάμαι” σε ρυθμό 9/8 (ζεϊμπέκικο), μια παρα πολύ καλή – έως ξεχωριστή- φωνή (Αλεξάνδρου) και έναν πολύ καλό συνθέτη (Νίκο Χονδρό).
  Τόσες συναυλίες στον Πόρο και στα περίχωρα, και ποτέ δεν μάθαμε ότι παίχτηκε από ΚΑΝΕΝΑ, και κυρίως από κανένα Ποριώτη καλλιτέχνη, αυτό το τραγούδι του Νεκτάριου Πάνου. (Εκτός λάθους μου).
  Και το λέω αυτό σήμερα επειδή διαφωνώ σθεναρά όταν ακούω την πολύ πεσιμιστική γενική άποψη, που βγαίνει και σαν παράπονο ειδικά στον Πόρο, ότι “κανείς δεν ευδοκίμησε στον τόπο του”.
  Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συμμετάσχω κι εγώ στη λύπη των ανθρώπων του Νεκτάριου, με λέξεις που είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρουν να είναι όσο πρέπει κι όσο αξίζει παρηγορητικές. Θερμά συλλυπητήρια.
  Άριστ. Παναγ. Αντάνης
  arimari@otenet.gr

 2. Γιάννης Μανιάτης says:

  Έχεις λάθος Άρη μου, και ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ στο ότι δεν ακούστηκαν οι μουσικές δημιουργίες του Νεκτάριου στον Πόρο.
  Στις 24-7-2017 έγινε στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του νησιού (Λεμονιά 2017) εκδήλωση που οργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για πρώτη φορά στον Πόρο με θέμα: “ΠΟΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ”, όπου παρουσιάστηκαν οι στιχουργικές και μουσικές δημιουργίες ΟΛΩΝ όσους εντοπίσαμε να έχουν ασχοληθεί με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ και του δικού σου μουσικού έργου.Εκεί έγινε εκτενής αναφορά στον Νεκτάριο και στα έργα του και προβλήθηκαν και τα βίντεος που αναφέρει και το παρόν δημοσίευμα. Το συνολικό μάλιστα βίντεο της εκδήλωσης αναρτήθηκε τότε και στο You Tube προς μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση του Νεκτάριου.
  Ας έχει ο φίλος καλή ανάπαυση και ας μείνει αιώνια η μνήμη του.
  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  Γιάννης Μανιάτης

 3. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Φίλτατε Γιάννη γενικώς, και αγαπημένε, όχι απλώς παιδικέ, αλλά …νηπιακέ φίλε, ειδικώς.
  Καλά κάνεις και με διορθώνεις, αλλά ίσως βιάστηκες κι εσύ να με αδικήσεις. Άρα, σου οφείλω κάποια εξήγηση:
  1/Κατ΄αρχάς αντί για ένα και μοναδικό σχόλιο, θα μπορούσαν να υπάρχουν άπειρα για αυτό το παιδί. Αλλά δυστυχώς τα σχόλια των συχνών σχολιαστών “περί άλλα τυρβάζει”.
  2/Αυτά που βλέπεις γραμμένα, ενώ έχεις δίκιο ότι φαίνεται να σε αδικώ, εν τούτοις γνωρίζεις πολύ καλά ότι αν έγραφα μόνο για σένα θα έθιγα τη μετριοφροσύνη σου.
  3/Φυσικά δεν αναφερόμουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά ούτε βιάστηκα να αδικήσω κανένα. Παράπονο εξέφρασα, γενικό, και όσοι το κατάλαβαν καλώς και όσοι δεν το κατάλαβαν, πάλι καλώς.
  4/Εγώ δεν μπορούσα να αναφέρω ονόματα, όσων ασχολούνται με τα μουσικά πράγματα του Πόρου και της Τροιζηνίας, αλλά και τα “live” συναφή δρώμενα.
  5/Σου θυμίζω, πάντως το, προ καιρού, άρθρο, της έγκριτης δημοσιογράφου, ερίτιμης Κας Ελένης Μπίστικα, στη μόνιμη στήλη τής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ “Σημειωματάριο”, η οποία μετά από ολοσέλιδη αναφορά στα πολιτιστικά του Πόρου, ως κατακλείδα είχε σημειώσει στο “Σημειωματάριό” της:
  “Ο Πόρος έχει τόσους πολλούς και τόσο καλούς καλλιτέχνες, που ειλικρινά δεν έχει ανάγκη την ‘ανάκληση’- όπως είναι ο όρος- άλλων. Αυτούς λοιπόν τους καλούς καλλιτέχνες, εννοούσα (ή υποννοούσα) κι εγώ στο σχόλιό μου, γενικώς και… εξαδιαιρέτου.
  6/Επανέρχομαι όμως στο ότι “βιάστηκα να αδικήσω”, αφού σε 2-3 σημεία, προέβλεψα ότι μπορεί να κάνω και λάθος. Και η πρόβλεψή μου έγκειται στο ότι εγώ δεν κάνω λάθος: ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Αλλιώς δεν θα είχα φορτιστεί τόσο πολύ συναισθηματικά από το τραγούδι “Θυμάμαι”, με τον υπέροχο στίχο του Νεκτάριου, που αναφερόταν σε ένα άλλο Ποριωτάκι που χάθηκε άδικα.
  7/Το τραγούδι που εύσχημα ανάρτησε το Porosnews, εκτός από το στίχο, αποτελεί μια πολύ καλή σύνθεση, και αποδίδεται με μια πολύ καλή φωνή. Όλα αυτά μαζί με την αναγγελία του “ταξιδέματος” του Νεκτάριου, ίσως ξεπέρασαν τα όρια της συναισθηματικής φόρτισης και γι αυτό σου ζητώ συγγνώμη.
  8/ Όπως γνωρίζεις η θεωρεία της ομοιοπαθητικής περιλαμβάνεται και στα λόγια του Απολλόδωρου (180-110π.Χ.):
  “Φεύγων μεν, το κακόν ουκ αν τις νικωίη, απαντών δε.” (Το κακό δεν ξεπερνάς, αγνοώντας το, αλλά αντιμετωπίζοντάς το.)
  Με αυτό το πνεύμα έχω βαλθεί κι εγώ να μάθω το “Θυμάμαι” του Νεκτάριου Πάνου. (Κάλλιο αργά παρά ποτέ και για αποκλειστικά δική μου χρήση, εννοείται!)
  Τοις των φίλων φιλτέροις τα φίλτατα
  (Κλεμμένος από εσένα ο χαιρετισμός)
  Ο Φίλος σου
  Αριστείδης

 4. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Κι άλλο λάθος μου: ο όρος δεν είναι “ανάκληση” (βλ. σχόλιό μου γραμμή 19) αλλά “μετάκληση”.
  (Άμα βιάζεσαι αυτά παθαίνεις.)
  ΑΑ

Σχολιάστε