Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος ΑθανασίουΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, ο Ποριώτης ερευνητής, ιστορικός και συγγραφέας Γιώργος Αθανασίου.

Ο Γιώργος Αθανασίου, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 19 Νοεμβρίου του βράδυ στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους τρεις μήνες παλεύοντας σκληρά και επίμονα με την επάρατη νόσο.
Υπήρξε για πολλά χρόνια υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση και τον εμπλουτισμό της με βιβλία και τοπικό αρχειακό δυναμικό, που συγκέντρωσε με πολύ κόπο και και επιμονή και έφερε στο φως με το συγγραφικό του έργο.

Ο Γιώργος Αθανασίου ήταν ο άνθρωπος που προσέφερε στο νησί, καταγράφοντας και ερευνώντας την ιστορία του Πόρου, ενώ υπήρξε δραστήριος και εργασιομανής μέχρι το τέλος της ζωής του, αφήνοντας πολλές “εκκρεμότητες” σε ότι αφορά την έρευνα για διάφορα ιστορικά θέματα.

Κείμενα και ανοιχτές επιστολές φιλοξενήθηκαν στο porosnews.gr και η απώλεια του αφήνει τεράστιο κενό στην ιστορική και δημοσιογραφική καταγραφή σημαντικών θεμάτων από το παρελθόν του τόπου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί.

Το porosnews.gr εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Γιώργου Αθανασίου.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Με το Γιώργο αν και ήταν 2 χρόνια νεότερος κάναμε παρέα από το Γυμνάσιο.
  Γελαστό και εύχαρη τον θυμάμαι από τότε.
  Θαυμάζω όμως το κουράγιο του να εργάζεται και να προσφέρει ακόμα και όταν γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν.

 2. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Γιώργος Αθανασίου (Στη μνήμη)
  Η σιωπή είναι η, γεμάτη από λέξεις, δεξαμενή της ομιλίας. Σήμερα είναι η σιωπή των φίλων. Κανονικά θα έπρεπε να σιωπήσω κι εγώ, όπως όλοι. Προσπάθησα, μα δεν τα κατάφερα. Είναι τόσο μεγάλη η λύπη μου που έπρεπε να εκδηλωθεί με κάποιο τρόπο, αλλά όχι μελοδραματικό. Δεν θα το ήθελε αυτό ούτε ο φίλος μας ο Γιώργος. Τι να πρωτοαναφέρω για αυτό το σπάνιο παιδί! (Έτσι αποκαλούμε τους συνομηλίκους μας: «παιδιά»).
  Γράφω μόνο λίγες λέξεις, εδώ στο Porosnews, που μπορούν να διαβαστούν μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, ως τελευταίο αντίο, αλλά θα κρατάνε, μέσα στην ψυχή μας, όσο θα ζούμε κι εμείς.
  <<>>
  Η ζωή είναι τόσο ανεκτίμητη ώστε το μόνο αντίβαρο που μπορεί να ισοσκελίσει την αξία της, είναι το μυστήριο του θανάτου. Και έτσι, οι αμέτρητες στιγμές της ζωής μας, γίνονται μία στο τέλος.
  Όλες οι αμέτρητες στιγμές που έζησε ο Γιώργος, μέχρι να φτάσει στη μία, ήταν δοσμένες κατά το πιο μεγάλο μέρος στον Πόρο- και στην Τροιζηνία, φυσικά- μέσα από πράξεις συμβολής του στον Πολιτισμό της περιοχής μας.
  Ο Γιώργης «ταξίδεψε» στις 19 Ενδεκάτου 2018, και γέμισε με θλίψη τις καρδιές των δικών και των φίλων του, αλλά μέχρι τελευταίας στιγμής δεν έπαψε να συμμετέχει στα ιδανικά που πρέσβευε, ενώ παράλληλα έδειξε ένα παραδειγματικό κουράγιο, μια τεράστια καρτερικότητα και έναν ανεξήγητο ρεαλισμό. Ο Γιώργης, δεν είχε τελειώσει το έργο του. Είχε πολλά να δώσει ακόμη. Όμως επιβεβαίωσε ότι, το να ξέρεις να μεγαλώνεις, αποτελεί αριστούργημα σοφίας και τέχνης. Κι αυτό το επιτυγχάνεις όταν αξιοποιείς και μεταλαμπαδεύεις τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου, με πλήρη ανιδιοτέλεια.
  Ως προέκταση αυτής της αλήθειας ας μας επιτραπεί, στη μνήμη του, να συμπληρώσουμε, ότι το ταξίδεμα του Γιώργου Αθανασίου, δεν είναι το τέλος του, αλλά είναι η τελείωσή του.
  Ο Γιώργος ήταν ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος, σε όλους, σε όλη του τη ζωή.
  Αλλά και τώρα, που θα λείπει, εμείς τον χρειαζόμαστε πάλι, για να ξεπεράσουμε τη θλίψη της απουσίας σου. Έτσι έρχεται στο νου μας η εμπνοή μιας προσευχής:
  “Κύριε των Δυνάμεων, μεθ’ ημών γενού. Άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν, εν θλίψεσιν, εν ασθενείαις, εν θλίψεσιν, εν αμαρτίαις, εν θλίψεσιν, ουκ έχομεν. Κύριε των Δυνάμεων, ελέησον ημάς και ανάπαυσον την αγνή ψυχούλα του αγαπημένου φίλου μας, Γιώργου.
  Αιωνία σου η μνήμη, καλέ μας φίλε.
  Ο φίλος σου,
  Αριστείδης Αντάνης, του Παναγιώτου
  (Εκ μέρους και της συζύγου μου Μάριλυν Αντάνη).

Σχολιάστε