Έντονη δραστηριότητα του Δικτύου Νήσων ΑττικήςΈντονη η δραστηριότητα του Δικτύου Νήσων Αττικής, το προηγούμενο διάστημα. Τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στα νησιά που αποτελούν την περιοχή παρέμβασης του προγράμματος (Κύθηρα, Σαλαμίνα, Πόρος και Αίγινα). Ακολούθησε ένα διήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα, συν-διοργάνωση με άλλες Ομάδες Τοπικής Δράσης και ένα σεμινάριο επιμόρφωσης Συμβούλων.

H σειρά κατά ημερομηνία είναι:

Κύθηρα 2/3/19
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΟΤΔ 7-8/3/19
Σεμινάριο Συμβούλων 14/3/19
Σαλαμίνα 14/3/19
Πόρος 15/3/19
Αίγινα 27/3/19

Αναλυτικότερα:

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Ενημερωτική εκδήλωση, που αφορά την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την
υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος
CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον “Εν Πλω”» της
Ο.Τ.Δ.: του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στον Δήμο Σαλαμίνας.

Το «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής», πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας και την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με αντικείμενο την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον “Εν Πλω”» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), με σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων της περιοχής παρέμβασης.
Η εκδήλωση στο Δήμο Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Σαλαμίνας.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν μέλη από τον Εμπορικό Σύλλογο Σαλαμίνας, ιδιώτες και μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Νήσων. Συνολικά παρευρέθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση περίπου 30 άτομα, μεταξύ αυτών μέλη της ΟΤΔ του Δικτύου Νήσων, οι οποίοι παρουσίασαν την 1η Πρόσκληση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο κ. Δημήτριος Συξέρης, εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, καθώς και υποψήφιοι επενδυτές και σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Την εκδήλωση άνοιξε η Συντονίστρια του τοπικού προγράμματος κα. Χριστίνα Καλαθά, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο που παρευρέθηκε, τόνισε την σημαντικότητα του Προγράμματος CLLD/LEADER.
Στην συνέχεια ο κος Δημήτριος Συξέρης, εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους. Η κα Χριστίνα Καλαθά αναφέρθηκε στις επιλέξιμες υποδράσεις της 1ης πρόσκλησης για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Γιωτάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Στέλεχος της Ο.Τ.Δ του Δικτύου, οποίος αφού τόνισε την σπουδαιότητα του προγράμματος, αναφέρθηκε στην επιλογή, επιλεξιμότητα των δαπανών και στην διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι Υποδράσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, οι διαδικασίες υποβολής, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια επιλογής και επιλεξιμότητας, οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων καθώς και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις και συνομιλία μεταξύ των παρευρισκόμενων.

ΑΙΓΙΝΑ

Ενημερωτική εκδήλωση, που αφορά την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την
υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος
CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός & Περιβάλλον “Εν Πλω”» της
Ο.Τ.Δ.: του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στον Δήμο Αίγινας.

Το «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής», πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, με αντικείμενο την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον “Εν Πλω”» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), με σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων της περιοχής παρέμβασης.
Η εκδήλωση διεξήχθη την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Δανάη», στην Αίγινα.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν μέλη από τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής παρέμβασης, ιδιώτες, καθώς και μέλη του Δ.Σ του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής και της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος. Παραβρέθηκαν συνολικά 42 άτομα από όλες της περιοχές του νησιού. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευρεία δημοσιοποίηση της έναρξης του τοπικού προγράμματος που αφορά τις προτάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αίγινας και Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας ΠΕ Νήσων Αττικής, κος Δημήτριος Μούρτζης, ο οποίος τόνισε τη χρησιμότητα του προγράμματος LEADER για την υποβολή προτάσεων εν όψει της ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή παρεμβάσεων ιδιωτικών Επενδύσεων για την τοπική κοινωνία της Αίγινας.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Διαχειριστής του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, κος Μαρίνης Μπερέτσος ο οποίος δήλωσε ότι το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής είναι το αποτέλεσμα της επιτυχούς σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των δήμων, καθώς και του πνεύματος συναδελφικότητας που επικρατεί.
Παρατήρησε επίσης, ότι το τρέχον πρόγραμμα (LEADER) έχει χαρακτήρα πιλοτικό, με στόχο να εκπαιδεύσει όλα τα μέλη του Δικτύου να συνεργάζονται καθώς αποτελεί ένα ξεκίνημα δυναμικό και ανταγωνιστικό για την υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τόνισε ότι το Δίκτυο ανήκει στην 1η πεντάδα που ανακοίνωσε την Πρόσκληση Ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς βρίσκεται στον «αέρα» από τις 20 Μαρτίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2019. Δήλωσε πως: «Όσοι επενδυτές έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να έχουν κατά νου τι θέλουν να κάνουν και όχι να ξεκινήσουν με το ποιες ενέργειες επιδοτούνται». Επίσης, ότι τα Στελέχη της ΟΤΔ είναι διαθέσιμα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενες απορίες και ερωτήσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών, τηλεφωνικώς αλλά και στα γραφεία της ΟΤΔ. Τέλος προέβη σε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα των δαπανών (αυτοκίνητα για επαγγελματική χρήση, μηχανολογικός εξοπλισμός, κ.λπ.).
Έπειτα το λόγο πήρε ο κύριος Γιωτάκης Γιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, στέλεχος του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά την πρόσκληση των Ιδιωτικών Επενδύσεων (τους δικαιούχους, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, έντυπα της Αίτησης Στήριξης)
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους επενδυτές. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως την επιλεξιμότητα των δαπανών, όσον αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταικών, την διαδικασία της βαθμολόγησης των αιτήσεων στήριξης, καθώς και τους τρόπους που καλύπτεται η ιδιωτική συμμετοχή.
Εν κατακλείδι, τονίστηκε η ανάγκη για στήριξη του τομέα παροχής υπηρεσιών, του τουριστικού τομέα και της αλιείας και η ένταξη αυτών στο πρόγραμμα CLLD/LEADER της περιοχής παρέμβασης, με στόχο τη διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας με τα χαρακτηριστικά ποιοτικά προϊόντα και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΠΟΡΟΣ

Ενημερωτική εκδήλωση, που αφορά την δημοσιοποίηση της 1ης Πρόσκλησης
Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER
2014 – 2020 της Ο.Τ.Δ.: του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στον
Δήμο Πόρου με τίτλο: «Πολιτισμός & Περιβάλλον “Εν Πλω”».

Το «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής», πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου και την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με αντικείμενο την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον “Εν Πλω”» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), με σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων της περιοχής παρέμβασης.
Η εκδήλωση στον Δήμο Πόρου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Συγγρού, στην παραλία του Πόρου.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν μέλη από τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής παρέμβασης, ιδιώτες, καθώς και μέλη του Δ.Σ του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής και της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος. Στον Πόρο παρευρέθηκαν περίπου 45 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Ιωάννης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, καθώς και πλήθος κόσμου από Πόρο, Μέθανα, Γαλατά και Ναύπλιο.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόρου, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Συνεργασίας ΠΕ Νήσων Αττικής κος Ιωάννης Δημητριάδης, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κου Ιωάννη Βουτσινά. Στη συνέχεια, η Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 Νήσων Αττικής κα Χριστίνα Καλαθά, τόνισε τη σημασία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 ως χρηματοδοτικού εργαλείου για το σύνολο των Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής ενώ αναφέρθηκε στις επιλέξιμες υποδράσεις της 1ης πρόσκλησης για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Ιωάννης Γιωτάκης, Στέλεχος του Δικτύου, οποίος αφού τόνισε
την σπουδαιότητα του προγράμματος, αναφέρθηκε στην επιλογή και επιλεξιμότητα των δαπανών, αλλά και στην διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης. Τέλος, την παρουσίαση έκλεισε ο Δημήτριος Μπογιατζής, Στέλεχος του Δικτύου, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποβολή της αίτησης στήριξης στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Στο τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των μελών της ΟΤΔ του Δικτύου Νήσων και των παρευρισκόμενων.

ΚΥΘΗΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση, που αφορά την δημοσιοποίηση της 1ης Πρόσκλησης
Ιδιωτικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014
– 2020 της Ο.Τ.Δ.: του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, στον Δήμο
Κυθήρων – Αντικυθήρων με τίτλο: «Πολιτισμός & Περιβάλλον “Εν Πλω”».

Το «Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής», πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων – Αντικυθήρων και την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με αντικείμενο την δημοσιοποίηση της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 με τίτλο «Πολιτισμός και Περιβάλλον “Εν Πλω”» της Ομάδας Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), με σκοπό την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων της περιοχής παρέμβασης.
Η εκδήλωση στον Δήμο Κυθήρων – Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00μ.μ., στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων, στα Κύθηρα.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν μέλη από τους εμπορικούς συλλόγους της περιοχής, ιδιώτες καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής και της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος.
Συνολικά παρευρέθηκαν περίπου 30 άτομα, από όλες τις περιοχές των Κυθήρων, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Κυθήρων και Πρόεδρος της ΕΔΠ του Δικτύου Νήσων, κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κος Ιωάννης Βουτσινάς καθώς και πλήθος επενδυτών.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κο. Ιωάννη Βουτσινά. Στη συνέχεια πήρε το λόγο, η Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 Νήσων Αττικής κα Χριστίνα Καλαθά, η οποία τόνισε τη σημασία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER 2014 – 2020 ως χρηματοδοτικού εργαλείου για το σύνολο των Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής ενώ αναφέρθηκε στις επιλέξιμες υποδράσεις της 1ης πρόσκλησης για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτριος Μπογιατζής, Στέλεχος του Δικτύου, οποίος αφού τόνισε την σπουδαιότητα του προγράμματος, αναφέρθηκε στην επιλογή και επιλεξιμότητα των δαπανών αλλά και στην διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος μεταξύ των μελών του Δικτύου Νήσων Αττικής και των παρευρισκόμενων.
Εν κατακλείδι, τονίστηκε η ανάγκη για στήριξη του τομέα παροχής υπηρεσιών, του τουριστικού τομέα και της αλιείας και η ένταξη αυτών στο πρόγραμμα CLLD/LEADER της περιοχής παρέμβασης, με στόχο τη διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας με τα χαρακτηριστικά ποιοτικά προϊόντα και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση Επιμόρφωσης Συμβούλων για την στήριξη υποψήφιων
επενδυτών της 1ης Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ιδιωτικού χαρακτήρα του
Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020 με τίτλο: «Πολιτισμός & Περιβάλλον “Εν Πλω”»

Με αφορμή την ενεργοποίηση της 1ης Πρόσκλησης για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, το «Δίκτυο Συνεργασίας ΠΕ Νήσων Αττικής» διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση επιμόρφωσης συμβούλων. Αντικείμενα της εκδήλωσης ήταν κυρίως τα θέματα διαδικασιών οργάνωσης μίας αίτησης στήριξης, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την υποβολή του σχετικού φακέλου επενδυτικού
έργου.
Η εκδήλωση αφορούσε ενδιαφερόμενους μελετητές που ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση όπως δημοσιοποιήθηκε από το Δίκτυο Νήσων. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 20 άτομα κατά κύριο λόγο Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και μελετητές διαφόρων ειδικοτήτων.
Η εκδήλωση είχε στόχο την επιμόρφωση των συμβούλων ώστε να υποστηρίξουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την οργάνωση της αίτησης στήριξης και την υποβολή του σχετικού φακέλου επενδυτικού έργου στην 1η Πρόσκληση για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα.
Τα στελέχη του Δικτύου Νήσων Αττικής, παρουσίασαν αναλυτικά την 1 η Πρόσκληση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Συντονίστρια του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, κα. Χριστίνα Καλαθά, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παρουσίασε το τοπικό πρόγραμμα του Δικτύου Νήσων Αττικής. Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κος Ιωάννης Γιωτάκης, Στέλεχος του Δικτύου, ο οποίος παρουσίασε τις επιλεξιμότητες των δράσεων και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση στήριξης. Τέλος, ο κος Δημήτριος Μπογιατζής, Στέλεχος του Δικτύου, ο οποίος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στήριξης.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση μεταξύ των μελών του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής και των συμμετεχόντων.
Η 1η πρόσκληση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δικτύου Νήσων Αττικής

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση στελεχών Ομάδων Τοπικής
Δράσης σε θέματα οικονομικής παρακολούθησης & διαχείρισης του Υπο-μέτρου
19.4 του Προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020».

Το «Δίκτυο Συνεργασίας ΠΕ Νήσων Αττικής» υποστήριξε τη συνδιοργάνωση διήμερου προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που υλοποιούν το πρόγραμμα CLLD/ LEADER. Οι συνδιοργανώτριες ΟΤΔ ήταν, η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα), το Ιόνιο Δίκτυο Συνεργασίας Νήσων Κεφαλονιάς & Ιθάκης
και το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου παρακολούθησαν θέματα διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας, σε σχέση με το υπομέτρο 19.4.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που φιλοξενήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7-8 Μαρτίου 2019 και ώρες 9:30π.μ. έως 14:30μ.μ.. Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη και από τις πέντε Ομάδες Τοπικής Δράσης. Συνολικά παρευρέθηκαν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη ΟΤΔ, νομικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής (ΕΥΕ ΠΑΑ) και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμό και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αλλά και μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Την πρώτη ημέρα του προγράμματος (Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019) το θέμα αφορούσε στο θεσμικό περιβάλλον οργάνωσης & λειτουργίας της ΟΤΔ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κα. Χριστίνα Καλαθά, Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Νήσων Αττικής, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δικτύου Νήσων και Δήμαρχου Αίγινας, κ. Δημήτριου Μούρτζη και του Πρόεδρου της ΕΔΠ του Δικτύου και Δημάρχου
Κυθήρων, κου Ευστράτιου Χαρχαλάκη. Ο εισηγητής κος. Ευάγγελος Πετρόπουλος, Νομικός Σύμβουλος, αναφέρθηκε σε θέματα σχετικά με την νομοθεσία και την εταιρική μορφή για τη λειτουργία της ΟΤΔ, τα όργανα λήψης αποφάσεων, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φορέα, και την απασχόληση του προσωπικού στην ομάδα έργου. Επίσης ανέπτυξε θέματα σχετικά με τον Κανονισμό λειτουργίας και τις διαδικασίες συμβάσεων υπηρεσιών και προμηθειών.
Στη συνέχεια θέματα εφαρμογής των απαιτήσεων του Συστήματος διαχείρισης ποιότητας και του συστήματος διαχείρισης έργων – διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων ανάπτυξε ο κος. Παναγιώτης Κεντερλής, Υπεύθυνος Σχεδιασμού Συστήματος Ποιότητας ISO. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με συζήτηση και ερωτο – απαντήσεις συσχέτισης των παραπάνω θεμάτων με την
οργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας.
Η δεύτερη μέρα του προγράμματος (Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019) ξεκίνησε με σύνοψη των εισηγήσεων που μέχρι τότε είχαν αναπτυχθεί. Στη συνέχεια η κα. Μαρία Μιχαλάκη, Στέλεχος της Μονάδας Τοπικής Δράσης, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής
Ανάπτυξης 2014 – 2020, αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά και επεξηγηματικά στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο του υπο-μέτρου 19.4, καθώς και στην επιλεξιμότητα των δαπανών λειτουργίας. Το λόγο πήρε και συνέχισε η κα. Αθανασία Αλεξοπούλου, Προϊσταμένη του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
(ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα δαπανών, καθώς και στα αιτήματα επαλήθευσης δαπανών και στους ελέγχους. Κλείνοντας οι παρουσιάσεις με τον κ. Ηλία Μαρνέρη, αναπτύχθηκαν τα θέματα που συσχέτιζαν τα εν λόγω θέματα στη λειτουργία του Λογιστηρίου της ΟΤΔ. Η παρουσίαση ολοκλήρωσε τα θέματα οργάνωσης της οικονομικής υπηρεσίας και της παρακολούθησης των δαπανών. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.
Σχολιάστε