Ένα βιβλίο “πατριδογνωσίας” του Σάββα Αθανασίου, αφιερωμένο στον Σταύρο Κούβαρηsavvas1Ένας ουσιαστικός διάλογος για την ανάπτυξη των Μεθάνων και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πόρου και της Τροιζηνίας άνοιξε με την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ν. Αθανασίου με τίτλο «Από το Διαβολογέφυρο στα μονοπάτια της ηφαιστειακής λάβας της Καμμένης Χώρας», που έγινε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 το βράδυ στον κινηματογράφο ΧΡΙΣΤΙΝΑ στα Μέθανα.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Κούβαρη, στον άνθρωπο που διαμόρφωσε μια κουλτούρα ανάπτυξης των μονοπατιών των Μεθάνων και της Τροιζηνίας και που χάθηκε πριν ένα χρόνο πρόωρα. Με το βιβλίο γίνεται καταγραφή των βασικών μονοπατιών και της σημαντικότερης διαδρομής που ξεκινάει από το Διαβολογέφυρο και καταλήγει στο ηφαίστειο και στην μαύρη πέτρα της Καμμένης Χώρας. Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν 25 αρχαιολογικά ευρήματα και γεωλογικά φαινόμενα που αξίζει να τα επισκεφτούν όσοι αγαπούν την περιπέτεια και διάθεση να περπατήσουν σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές.

Στο πάνελ της παρουσίασης, εκτός από τον συγγραφέα Σάββα Ν. Αθανασίου, συμμετείχαν ο Μπάμπης Κανατσίδης, δημοσιογράφος, υπεύθυνος της ιστοσελίδας PorosNews.gr, ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος, ο διανούμενος – δάσκαλος, ο Χάρης Ντιγριντάκης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και υπεύθυνος της τηλεοπτικής εκπομπής Tourism Today και ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Αντώνης Στελλιάτος.

 Την έναρξη της παρουσίασης έκανε η κυρία Ευδοξία Παπαδοπούλου – Μεριχωβίτη.

Ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στον συγγραφέα και επικεντρώθηκε στον άνθρωπο Σταύρο Κούβαρη και στην προσφορά του στην περιοχή. Επεσήμανε ότι το βιβλίο δίνει αφορμή και αποτελεί μια βάση συζήτησης για την διαμόρφωση ενός άλλου οράματος για την Τροιζηνία.

Ο Μπάμπης Κανατσίδης, τόνισε με έμφαση ότι ο Πόρος, τα Μέθανα και η Τροιζηνία αποτελούν έναν τουριστικό προορισμό και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση τουριστών πρέπει να είναι ενιαίος και να επικεντρωθεί στις ομορφιές, στις αρχαιότητες και στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η περιοχή μας.

Ο Χάρης Ντιγριντάκης παρομοίασε τα Μέθανα σαν μιαν αρχόντισα με κουρελιασμένα ρούχα, τόνισε τις ομορφιές της περιοχής και ανέλυσε για ποιους λόγους πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην υποδομή. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο ιαματικός τουρισμός.

Ο Αντώνης Στελλιάτος, επεσήμανε τις προυποθέσεις που μπορεί να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός στην περιοχή και τόνισε την πρόθεση του να συμμετέχει στην προσπάθεια για να γίνει τουριστικός προορισμός τα Μέθανα και η Τροιζηνία.

savvas2

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κόρες του Σταύρου Κούβαρη, Έλλη και Εύα. Μάλιστα, η Έλλη Κούβαρη, φανερά συγκινημένη, αναφέρθηκε με σεμνότητα στον πατέρα της και στην συνεχή προσπάθεια του για την διαμόρφωση πλαισίου ανάπτυξης της Τροιζηνίας.

 

Ο Σάββας Ν. Αθανασίου, τόνισε ότι τα έσοδα από το βιβλίο θα πάνε στην κατασκευή και τοποθέτηση αντιγράφου του τουριστικού περιπτέρου που υπήρχε προπολεμικά στο Νησάκι, όπως απεικονίζεται στο βιβλίο του Ιωάννη Σταματίου. Επίσης, επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει μια καμπάνια για την καταγραφή, συντήρηση και διάδοση των μονοπατιών με την βοήθεια του ΣΚΑΙ, της Louis Cruises, Aegean Oil, των Ορειβατικών Συλλόγων, των Πεζοπορικών Ομίλων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στο νέο του βιβλίο, ο Σάββας Αθανασίου μας ταξιδεύει «από την Τροιζήνα τοΘησέα, στα Μέθανα του Ηφαίστου» όπως ο ίδιος αναφέρει.

«Τα ηφαιστειακά κακοτράχαλα βουνά του ορεινού όγκου των Μεθάνων και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Τροιζήνα, αποτελούν ελκυστικό κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να συναντήσει τον πολιτισμό του Σάρωνα, του Θησέα, της Αίθρας, της Αρσινόης και να ανακαλύψει την Ομηρική πόλη Ηιόνες, που συμμετείχε στον Τρωϊκό Πόλεμο με δύο πεντηκόντορους» γράφει ο Σάββας Αθανασίου και εξηγεί:

«Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των μοναδικών μονοπατιών των Μεθάνων και της Τροιζηνίας και ιδιαίτερα να περιγράψουμε και να αναφέρουμε τις αφηγήσεις των ιστορικών και των περιηγητών για την σημαντικότερη διαδρομή που αρχίζει από το Διαβολογέφυρο και καταλήγει στην λάβα της Καμμένης Χώρας και στους 30 κρατήρες που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου. Στο διάβα αυτού του περιπάτου συναντάς ένα φαράγγι και ένα ποτάμι, τον Χρυσορρόα, το οποίο εκβάλλει στην αρχαία λίμνη της Ψήφτας και συνδέει τον Ισθμό των Μεθάνων, με δύο, ουσιαστικά απάτητα και παρθένα σπήλαια, του Στενού και του Περιστεριού, που σε οδηγούν στην μαύρη πέτρα, που “έφτιαξε με θυμό αλλά και με φαντασία ο Ήφαιστος. Το μονοπάτι αυτό του πολιτισμού και της φύσης είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Της Χερσονήσου των Μεθάνων, του Πόρου και της Τροιζηνίας. Στα Μέθανα με επιδοτούμενο πρόγραμμα ανάδειξης των μονοπατιών από τον ΕΟΤ είχαν καταγραφεί και καθαριστεί 60 χιλιόμετρα εξαιρετικής ομορφιάς μονοπάτια, ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα το μεγαλύτερο μέρος ασφαλτοστρώθηκε και αλλοιώθηκαν. Αλλά, ας προχωρήσουμε στην περιγραφή των μονοπατιών, που ο Θεόφιλος Δ. Μπασγιουράκης στο “Ελληνικό Πανόραμα χαρακτηρίζει “τόπο για αυθεντικούς περιηγητές”.

savvas3

Τα εξαιρετικής λοιπόν  ομορφιάς και ιδιαίτερου αρχαιολογικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος μονοπάτια, αυτά που τα περπάτησαν και τα περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο, σημαντικοί ιστορικοί και περιηγητές, όπως ο Θουκυδίδης, ο Οβίδιος, ο Στράβων,  ο Παυσανίας, ο Άγγλος Εδουάρδος Ντόντγουελ, ο Γάλλος, Φραγκίσκος Πουκεβίλ τη διετία 1826 1827, αυτά που φωτογράφησε  το 1908, ο Γερμανός Μιχαήλ Δέφνερ, αποτελούν για το συγγραφέα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σχολιάστε