Έκτακτες οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα στο Δήμο Πόρου


Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει για τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα των επόμενων ημερών:
1. Νερό:
Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του νησιού καλούνται να κάνουν την μέγιστη δυνατή οικονομία στην χρήση νερού, καθώς η ταυτόχρονη αύξηση των αναγκών λόγω ζέστης και τουριστικής αιχμής, σε συνδυασμό με την ανομβρία του χειμώνα, συνιστά πρωτοφανή συνθήκη που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά ο Δήμος μας. Μεταξύ των μέτρων που υποδεικνύονται προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επάρκεια του δικτύου ύδρευσης/πυρασφάλειας είναι η αποφυγή κάθε μη-αναγκαίας χρήσης νερού (πλυσίματα οχημάτων και αυλών, γεμίσματα δεξαμενών κτλ), ο περιορισμός των ποτισμάτων στο ελάχιστο και η χρήση εμφιαλωμένου νερού για πόση. Η σύσταση για μη-πόση του νερού του δικτύου απευθύνεται επιπλέον και για υγειονομικούς λόγους, καθώς ο απονιτροποιητής του Δήμου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν οι δεξαμενές αδειάζουν, με συνέπεια κατά τις ώρες αυτές να περνάει περιστασιακά στο δίκτυο και νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.
2. Καθαριότητα:
Οι πολίτες καλούνται να ελαχιστοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα απορρίμματά τους και να φροντίζουν για την σωστή περίδεση και εναπόθεσή τους στους κάδους, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα δυσοσμίας. Επίσης, απευθύνεται έκκληση κάθε απόρριμμα, ανακυκλώσιμο υλικό και ογκώδες αντικείμενο που είναι δυνατό να διατηρηθεί για ορισμένες ημέρες σε ιδιωτικούς χώρους, να μην εναποτεθεί τις ημέρες του καύσωνα στα σημεία περισυλλογής, ώστε να μειωθεί το έργο των Υπηρεσιών καθαριότητας που επιχειρούν υπό ακραίες συνθήκες ζέστης.
3. Λειτουργία Δήμου:
Με Απόφαση Δημάρχου, τα συνεργεία του Δήμου και των συνεργαζόμενων εργολάβων θα λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας την Δευτέρα 2.8.2021 και τις επόμενες ημέρες για τις οποίες θα υπάρχει αντίστοιχη καιρική πρόγνωση και θα διενεργούν μόνο επείγουσες και αναγκαίες εργασίες. Επίσης, το Δημαρχείο θα λειτουργεί μέχρι τις 12:00 και στη συνέχεια μόνο με προσωπικό ασφαλείας.
4. Πυρασφάλεια:
Έχουν εφαρμοσθεί έκτακτα μέτρα αποκλεισμού δασικών οδών στις οποίες ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, ενώ οι εθελοντές του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου διενεργούν έκτακτες βάρδιες καλύπτοντας τα κενά που δυστυχώς υπάρχουν στο νησί στην κάλυψη από τακτικό προσωπικό της Πυροσβεστικής.
5. Λιμάνι:
Με εντολή Δημάρχου, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα χορηγείται μόνο έως 0,5 κυβικό νερού ανά ελλιμενιζόμενο σκάφος και μόνο εφόσον δεν διαθέτει μηχανισμό αφαλάτωσης, ενώ, εφόσον απαιτηθεί θα γίνει πλήρης αναστολή υδροδότησης σε σκάφη.
6. Κλιματιζόμενοι χώροι:
Από την Κυριακή 1.8.2021 θα λειτουργεί καθημερινά κλιματιζόμενος χώρος στο κτ. Συγγρού (αριστερή πτέρυγα – αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, στον οποίο μπορεί να εισέρχεται κάθε πολίτης, καθώς και κάθε ταξιδιώτης που αναμένει δρομολόγια ακτοπλοΐας ή πορθμείου.
7. Σε περίπτωση ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στον πενταψήφιο αριθμό 24ωρης λειτουργίας του Δήμου 15303 ή στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία: 2298022462, Λιμεναρχείο: 2298022274, Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο: 2298022199, Κ.Υ. Γαλατά: 2298320300).Σχολιάστε