Έκθεση-σοκ του γερμανικού στρατού: Από την Ε.Ε. στο «νέο Ανατολικό Μπλοκ»


Εφιαλτικά σενάρια σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε. περιγράφει απόρρητη έκθεση του γερμανικού στρατού που περιήλθε στα χέρια του περιοδικού Spiegel και βασίζεται σε έξι «χειρότερα σενάρια», τα οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης δεν θα πρέπει να θεωρούνται αδύνατα ή απίθανα.
Με τίτλο «Στρατηγική Προοπτική 2040» (Strategische Vorausschau 2040), το έγγραφο, 102 σελίδων, περιγράφει μια σύγκρουση Ανατολής-Δύσης στην οποία ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ τάσσονται με τη Ρωσία, σε μια «πολυπολική Ευρώπη», όπου ορισμένα κράτη υιοθετούν ένα ρωσικό πολιτικό ή οικονομικό μοντέλο, αντίθετο προς τις συμφωνίες της ΕΕ.
Ένα τέτοιο σενάριο, με τίτλο «Η ΕΕ στη διάσπαση και η Γερμανία σε θέση αντίδρασης», περιγράφει έναν κόσμο που πάσχει από «δεκαετίες αστάθειας». Περιγράφει επίσης την αποχώρηση άλλων κρατών από την ΕΕ καθώς και τη Βρετανία και το τέλος της επέκταση του ευρωπαϊκού μπλοκ, δηλώνοντας: «Η διεύρυνση της ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί, [ενώ] περισσότερα κράτη έχουν αφήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα, που έχασε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της».
«Ένας ολοένα και περισσότερο διαταραγμένος, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας και της Ευρώπης», γράφουν οι στρατιωτικοί. Ένα άλλο σενάριο, που ονομάζεται «Δύση κατά της Ανατολής», προβλέπει την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λόγω της μετάβασης, από ορισμένες χώρες της ΕΕ, σε «ανατολικό μπλοκ», μια εμφανή μαρτυρία για την ομάδα των συμμαχικών κρατών Μόσχας κατά τη σοβιετική εποχή.
Ένα άλλο σενάριο που ονομάζεται «Πολυ-πολικός ανταγωνισμός» προβλέπει τον εξτρεμισμό σε ραγδαία άνοδο στην Ευρώπη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζουν το «κρατικό μοντέλο καπιταλισμού» της Ρωσίας. Όλα τα σενάρια, που αναλύει το Τμήμα Σχεδιασμού του γερμανικού στρατού, θεωρούνται εφικτά μέχρι το 2040.
Η ακεραιότητα της Ευρώπης έχει ωθηθεί στα όριά της από το 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει την ΕΕ κατά τη διάρκεια δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο. Η Βρετανία, ένας από τους οικονομικούς κόμβους της Ευρώπης, πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ το 2019. Οι σιγοβράζουσες συνομιλίες του Brexit επικεντρώνονται σήμερα στο κόστος της αναχώρησης καθώς και στο καθεστώς των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που κατοικούν αλλού στην ΕΕ και αντιστρόφως. Τα ακροδεξιά κόμματα της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας έχουν ζητήσει, κατά το παρελθόν, ψήφους «Frexit», «Nexit» και «Oexit» αντίστοιχα.
Η Γερμανία, η οικονομική δύναμη της ΕΕ, έχει μακρά παράδοση σε εμπεριστατωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, για κάθε πιθανότητα στην ήπειρο. Όλα ξεκίνησαν με το διακεκριμένο Πρώσο, στρατιωτικό, Χέλμουτ φον Μόλτκε, τη δεκαετία του 1850 και εφαρμόστηκαν σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες συγκρούσεις, δηλαδή το 1871 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γαλλίας, καθώς και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
(πηγή: Der Spiegel/RT)Σχολιάστε