Έκθεση “Καθετής”: Οι «Γέφυρες» που μας ενώνουνΗ έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «Γέφυρες: Όπου το παρελθόν συναντά το παρόν» που διοργανώνει η Καθετή ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου στον Πόρο. Τις λίγες μέρες που λειτουργεί την έχουν επισκεφτεί πάνω από 250 άνθρωποι. Μόνιμοι κάτοικοι, άνθρωποι με καταγωγή από την περιοχή, Έλληνες και ξένοι παραθεριστές. Και ήδη οι «Γέφυρες» που μας ενώνουν έχουν μετουσιωθεί σε κάτι πιο απτό για κάθε επισκέπτη/-τρια. Νοσταλγία για κάποιους, γνωριμία με τον τόπο για άλλους. Ευχάριστο ξάφνιασμα και θαυμασμός από όλους!
Στην έκθεση γίνεται αντιπαραβολή παλιών φωτογραφιών με το σύγχρονο τοπίο απεικονισμένο από 14 εικαστικούς της περιοχής. Δίπλα ακριβώς από τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών, είναι τοποθετημένες οι παλιές φωτογραφίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν. Αυτός ο συνδυασμός έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων μεταξύ των επισκεπτών αλλά και με τους/τις καλλιτέχνες και τις διοργανώτριες.

Οι επισκέπτες μας και η ανταπόκρισή τους 
Ήρθαν κοντά άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και μοιράστηκαν μνήμες και πληροφορίες.

Οι παλιότεροι θυμήθηκαν την περιοχή της δικής τους νεότητας και εξιστόρησαν την αλληλουχία των γεγονότων που άλλαξε ή δεν άλλαξε τη σημερινή εικόνα. Οι νεότεροι, παρατηρώντας μέσα σε λίγα λεπτά τις αλλαγές που έφερε το πέρασμα δεκαετιών και συζητώντας πάνω σε αυτές, «γέμισαν» καινούργια πληροφορία. Κάποιοι από αυτούς συνειδητοποίησαν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και απαράλλαχτο στο πέρασμα του χρόνου.
Για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, η παρουσία στην εικαστική έκθεση, εκτός από αφορμή να θαυμάσουν έργα ντόπιων καλλιτεχνών, πρόσφερε και ευκαιρία για ξενάγηση. Πώς σχετίζονται οι τοποθεσίες που απεικονίζονται στα έργα της έκθεσης, τι θα δουν αν βρεθούν σε αυτά τα σημεία και, τελικά, πόσο λίγα έχουν δει από τον τόπο μας και πόσο περισσότερα τους περιμένουν. Έτσι λοιπόν άρχισαν να χτίζονται οι «Γέφυρες» που μας ενώνουν. Που ενώνουν τις γενιές, ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, αλλά και τους τόπους που συνθέτουν την περιοχή μας.

Οι φωτογραφίες επώνυμων και ανώνυμων φωτογράφων που αποτύπωσαν την περιοχή με τον φακό τους, διαφυλάττοντας τις μνήμες της για τις επόμενες γενιές, έγιναν αφορμή για μια εικαστική έκθεση που δημιουργεί πολλές συνδέσεις.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Καθετής με αυτήν τη διοργάνωση. Να βρούμε ποιες είναι οι «Γέφυρες» που μας ενώνουν. Και προχωρώντας το εγχείρημα ένα βήμα πιο πέρα, σας ετοιμάζουμε και μια έκπληξη που συνδυάζεται με ένα διαμαντάκι που ανακαλύψαμε στο διεθνές πολιτιστικό συνέδριο Culture Geek.

 

Πηγή: ΚΑΘΕΤΗ
Σχολιάστε